Jedi Mind Tricks – Violent By Design (Deluxe Edition CD + DVD)

Violent by Design is het tweede album van Jedi Mind Tricks, het kwam in 2001 uit en liet een onuitwisbare indruk achter. Voor de liefhebbers of mensen die het album nog niet in hun bezit hebben brengt Babygrande nu de Deluxe Edition uit.

Voor veel hiphopliefhebbers staat Violent By Design al enige tijd in de platenkast. Bij veel van deze liefhebbers is het plaatje ook nog steeds in regelmatige roulatie. Nummers als “Retaliation”, “Speech Cobras”, “Heavenly Divine” en “Sacrifice” zijn nummers waar de rauwe teksten van Vinnie Paz en Jus Allah zo perfect samengaan met de hectische beats van Stoupe The Enemy of Mankind dat je ze gewoon eens in de zoveel tijd weer op moet zetten. En op momenten dat de tekortkomingen van de MC’s het album naar beneden dreigen te halen zijn er goed geplaatste gastoptredens van onder andere Killa Sha, Mr Lif, Virtuoso, Louis Logic en Tragedy Khadafi om het geheel fris te houden. Kortom: Violent By Design is een classic. Reden genoeg voor Babygrande Records, het huidige label van Jedi Mind Tricks, om het album opnieuw uit te brengen voor de mensen die hem nog niet hebben kunnen bemachtigen.

Nu is de vraag natuurlijk of deze Deluxe Edition ook de moeite waard is voor de mensen die het origineel al hebben. Daarom lopen we eerst alle extra’s af. Om te beginnen zijn alle tracks geremastered, maar om dit op te merken zou je de oude en nieuwe editie van de nummers na elkaar moeten luisteren. Dan zijn er ook nog drie bonustracks. “Untitled” en “Retaliation Remix” zijn interessant om te horen, omdat de beats op deze nummers meer neigen naar het latere werk van Stoupe. Meer latino geluiden maken van deze nummers een soort brug tussen Violent By Design en Visions Of Ghandi. Helaas zijn de teksten van deze nummers allebei hergebruikt, alleen de beats zijn dus nieuw. “Blood Runs Cold” is wel een compleet nummer met een gastbijdrage van Sean Price, dit nummer had niet misstaan op het initiële album. Vervolgens is er nog de DVD, of om duidelijk te zijn, de DVD-Rom. Want in de meeste gewone DVD-spelers zal dit schijfje in zwart/wit afspelen. Enkel op computers en enkele exclusieve DVD-spelers speelt hij in kleur af. Ik heb thuis een PS2, kleine DVD op mijn kamer, een grote DVD-speler in de huiskamer en een laptop met DVD. Enkel op de laptop speelde het schijfje in kleur af. De inhoud van de DVD is leuk als extra, er staat een soort road-report van de Visions of Ghandi tour op van ongeveer een half uur en daarnaast ook nog de videoclip van “I Who Have Nothing” Op de vraag of de extra’s nou werkelijk de moeite waard zijn kan dus volmondig “nee” op geantwoord worden.

Als je Violent By Design echter nog niet in huis hebt, is dit een goede reden om het schijfje per direct te gaan kopen. Maar als je het origineel al hebt zijn de extra’s niet echt de moeite waard om er opnieuw geld voor neer te leggen. De extra tracks zijn wel aardig en de DVD is voor een keer ook wel leuk, maar vaak zal je het waarschijnlijk niet bekijken. Omdat deze extra’s niet echt iets toevoegen aan een album dat drie jaar geleden eigenlijk al compleet was breng ik dus ook een punt in korting (waar het origineel een volle 5 zou hebben gekregen).

Tracklist:
01. Intro
02. Retaliation
03. Contra
04. Speech Cobras
05. Breath Of God Interlude
06. Death March
07. Words Form Mr. Len Part One
08. I Against I
09. Exertions Remix
10. The Prophecy Interlude
11. Heavenly Divine
12. Sacrifice
13. Permanent Midnight Interlude
14. The Deer Hunter
15. Blood Reign
16. Words From Mr. Len Part Two
17. Gengis Khan
18. Trinity
19. The Executioners Dream
20. Muerte
21. Heavenly Divine Remix
22. Army Of The Pharaohs: War Ensemble

Bonus Tracks:
23. Untitled
24. Retaliation Remix
25. Blood Runs Cold

Meer info: http://www.jedi-mind-tricks.com & http://www.babygrande.com

Geplaatst door bowie op 7 augustus 2004