Jedi Mind Tricks

Een bijna jaarlijks terugkerende hiphopact op de Nederlandse podia is Jedi Mind Tricks. Met het nieuwe album Servants In Heaven, Kings In Hell nog vers in het geheugen besloot ik maar te gaan kijken hoe Vinny Paz het er deze keer vanaf zou brengen.

Er zijn weinig tot geen muzikale genres die zoveel zwaarlijvige artiesten kent als de hiphop scene. Van de Fat Boys tot Big Pun, Biggie Smalls, DJ Premier en Necro, hiphoppers houden wel van een snack of twee. Sonja Bakker zou misschien eens een “urban” versie van haar boeken moeten schrijven, er is markt genoeg voor. Nu maakt het mij geen ene reet uit hoe een artiest eruit ziet, maar overgewicht heeft een aantal vervelende bijwerkingen. De voornaamste is het afnemen van de conditie waardoor je snel buiten adem bent. Vooral de huidige (blanke?) generatie dikke rappers heeft hier last van. In de studio valt er natuurlijk wel omheen te knippen en te plakken, maar live is een heel ander verhaal. Ill Bill is een perfect voorbeeld van een dikke rapper die het live niet voor elkaar krijgt. Ik hield mijn hart dus vast toen ik op een regenachtige woensdagavond de Melkweg binnenstapte om zwaargewicht Vinnie Paz aan het werk te zien, die de Amsterdamse zaal aandeed voor de promotie van het laatste Jedi Mind Tricks album Servants In Heaven, Kings In Hell.

De zaal was al een aardige tijd flink gevuld, toen er eindelijk leven op het podium kwam. DJ Question klapte zijn laptop open, checkte z’n mic en we konden beginnen. Na een knallende intro verscheen back-up/hypeman Crypt The Warchild van Outerspace op het podium. Na wat geschreeuw en gehype volgde Vinnie Paz. De toon werd al meteen gezet met tracks van Violent By Design en de zaal reageerde meteen als een idioot. Er onstond een lekkere moshpit, mensen beklommen het podium om er meteen ook weer vanaf te duiken en ook vanuit de massa zelf onstonden er enkele crowdsurf momenten. De toon was gezet.

Al snel werd het me duidelijk dat ik naar een hiphopshow zat te kijken waar zowaar over nagedacht is, en dan bedoel ik niet enkel de setlist. Vinnie Paz is bekend met zijn skills als live MC, en kent dus ook zijn minpunten als dikke rapper. Om zijn fans toch een goede liveshow te geven heeft hij simpelweg een format opgezet. Een track of twee, een kleine adempauze waarbij Crypt het publiek een beetje ophyped, weer een stuk of twee tracks, scratchsetje door DJ Question, wat tracks, acapellatje van Crypt etc. Het repetoire van Jedi Mind Tricks laat zich hier ook perfect voor gebruiken, omdat het voor het grootste gedeelte toch uit tracks bestaat waarop andere MC’s te horen zijn. Hierdoor hoeft Vinnie vrijwel nooit drie verses te spitten. Als er dan wel een ‘JMT-only’ track aan te pas komt laat hij, zoals bij Blood In Blood Out helaas wel het derde verse schieten, maar op de een of andere manier blijf je toch niet met een leeg gevoel zitten, de hele show voelt eigenlijk aan als een grote Jedi Mind Tricks-medley.

Ik kreeg van Vinnie Paz een beetje het gevoel dat hij zichzelf neer wilde zetten als een podiumveteraan, iets wat ik voor het eerst echt voelde toen ik Ice-T zag. Iemand die zonder iets te zeggen al een gigantische uitstraling op het publiek heeft. Bij tijd en wijle was daar ook iets van terug te vinden in de rapper uit Philadelphia. Als hij op de rand van het podium een van de vele vocale samples in de hooks/intro’s van zijn nummers playbackt dan staat daar wel echt iemand. De uitstraling is er zeker met het rugbyshirt wat hij bij zijn opkomst aanhad, wat in combinatie met zijn kaalgeschoren hoofd het beeld van een Engelse hooligan opriep. Toch red hij het net niet, hij heeft niet genoeg energie om de volledige show, zowel vocaal als non-vocaal, aanwezig te zijn. Zijn lines weet hij niet altijd af te maken, en hoewel Crypt het vrijwel altijd goed op wist te vangen is het duidelijk dat Vinnie niet een hele show kan dragen, waardoor het publiek na een tijdje een klein beetje inzakte. Maar juist omdat Vinnie weet wat hij wel en niet kan, gaat het publiek op momenten dat het gevraagd wordt toch weer mee en geeft de hele show je een goed gevoel.

Na wat mindere optredens van Vinnie en co is op deze laatste dag van Februari 2007 duidelijk geworden dat Jedi Mind Tricks live toch echt de moeite waard is. Goede opzet van de show, goede tijdsduur, goede vibe, goed werk.

*Fixtures: *
Hoogtepunt: Opzet van de show
Dieptepunt: Soms wat slecht te verstaan
Bier: 2,10 euro
Wc: gratis
Garderobe: 1 euro
Merchandise: Jedi Mind Tricks en Outerspace t-shirts voor 15 0f 20 euro
Fotograferen: Geen probleem
Geluid: Stemmen net iets te zacht
Bezoekers: Bijna uitverkocht
Damage: € 15,00 + lidmaatschap
Cijfer: 7,5

Geplaatst door bowie op 3 maart 2007