Jean Grae – This Week

Jean Grae, een van de betere dan wel niet beste female MC’s van het moment. Als What?What? behoorde ze in de jaren 90 bij de groep Natural Resource. Haar eigenzinnige stijl ontwikkelde wat op haar debuut “Attack of The Attacking Things” goed hoorbaar was. Er volgden velen collaborations van hoog niveau met o.a. Mr. Lif, Talib Kweli, MF Doom, Masta Ace, The Herbaliser en meer. Ook liet ze nog even van haar horen met de EP “Bootleg Of The Bootleg” waarop nu haar tweede volledige solo plaat “This Week” is gereleased. Na enige tijd geen vat te kunnen krijgen bij platenmaatschappijen heeft ze inmiddels een contract bij het prestigieuze Babygrande en maakt ze ook deel uit van de Okayplayer community.

Het album komt na de intro aardig van start met “A-Alikes” en opvallend is meteen weer hoe goed Jean de rol als story teller vertolkt. Ondanks de vele catchy refreintjes die er vaak bij mij niet in gaan weet Jean je tekstueel weer te verbazen met gevatte woordspelingen wat je ook weer goed aantreft bij het door Joey Chavez geproduceerde nummer “Going Crazy”. Block McCloud heeft een bijrol in “Style Wars” wat een matige track is door zwakke lyrics ondersteund door een matige productie. Deze ietwat kale producties voeren toch de boventoon op het album zoals bijvoorbeeld “You don’t Want It” wat een mislukte party banger is met een irritant refrein en het saaie “Fyre Blazer”. Gelukkig brengt de producer 9th Wonder enig tegenwicht op het album met soulvolle producties en harde snares zoals we van hem gewend zijn bij de tracks “Supa Luv” en “Don’t Rush Me”. Kwaliteit mist er zeker niet op het album, maar het is onduidelijk welke kant mevrouw Grae op wil gaan aangezien het een beetje tussen underground en commercieel schommelt. Met haar melodieuze stemgeluid weet ze zichzelf voluit bloot te geven op het sterke nummer “P.S.” waar ze het verleden laat rusten en haar zwaktes toont op een sterke manier. Voorlopig moet ik met deze over het algemeen matige nummers even genoegen nemen.

Misschien waren het de hoge verwachtingen na haar eerdere indrukwekkende werk, maar dit album valt jammer genoeg ietwat tegen. Met toch een aardig arsenaal aan producers (o.a. Joey Chavez, Will Tell, Belief, 9th Wonder, Dirty Swift, Shan Boogie, Midi Mafia, Sid Romes) had ik aanzienlijk meer verwacht dan het huidige resultaat. Tekstueel zit het wel snor met deze dame ondanks enkele vervelende catchy refreintjes en de skits die ook weggelaten mochten worden. Een aardig album, maar het wachten is toch echt wel op “Jeanius” waar 9th Wonder zo goed als de gehele productie voor zich neemt…

Tracklist:
01. Intro
02. A-Alikes
03. Cuervo Loco (Skit)
04. Going Crazy
05. Style Wars ft. Block McCloud
06. Not Like Me
07. Supa Luv
08. Give It Up
09. Whatever
10. The Wall
11. Before the Spot (Skit)
12. You Don’t Want It
13. Watch Me
14. P.S.
15. Fyre Blazer
16. Don’t Rush Me

Meer info: http://www.babygrande.com

Geplaatst door bowie op 29 oktober 2004