J’Dicious: Meer dan een talent

De 17-jarige Carlos Vrolijk verraste vriend en vijand door ronde na ronde concurrenten uit te schakelen en het publiek te verbazen met verse, elektronische hiphop met dikke, hele dikke basslijnen. “Mijn vader zei altijd tegen me: ‘Ga gewoon muziek maken, het maakt niet uit wat je doet, maak muziek.’” Geen restricties dus voor een jongen uit een muzikaal gezin waar instrumenten altijd binnen handbereik lagen. “Vanaf mijn tweede jaar op de middelbare school ben ik met Fruity Loops gaan werken en ik werk nu ongeveer een jaartje met Logic Studio.”

Sinds een klein jaar volgt J’Dicious de opleiding MBO Muzikant/Producer in Rhoon. Door pianolessen te volgen en gebruik te maken van de faciliteiten die de opleiding biedt, ontwikkelt hij zich snel. “Ik heb pas op school noten leren lezen en geleerd over akkoordenschema’s. Maar ik krijg ook les in muziekmanagement. Je hebt tegenwoordig meer dan alleen talent nodig om een goede muzikant te zijn.”

“De laatste tijd luister ik veel Nu Soul: Eric Roberson, Jesse Boykins en Dwele. Interessante buitenlandse producers vind ik Mike Slott, Kelakovski, Hudson Mohawke en Flying Lotus. Binnen Nederland zijn het Hayzee van Zwart Licht, Slumgullion en FS Green die mij inspireren. Turk heeft voor ‘De Kassier’ aan FS gevraagd een bepaalde stijl in producties aan te houden. De manier waarop FS dat heeft opgepikt en er een meesterwerk van heeft gemaakt zonder eentonig te worden, vind ik echt heel knap. SirOJ inspireert me eigenlijk met alles dat hij maakt. Verder ben ik veel met BluntSpeakers, J’83 en 1st Angle. Enkele boys zitten bij mij op school en inspireren en motiveren mij ook enorm. Het is nice om door de wat oudere gasten gewaardeerd te worden. Dat motiveert me en probeer ik weer om te zetten in nieuwe producties. De enige voor de buitenwereld bekende naam waar ik tot nu toe mee heb samengewerkt is Kleine Jay. We hebben een track samen en nemen binnenkort de clip op.”

De leeftijd van J’Dicious ziet hij eerder als een voordeel dan een nadeel. “Het komt juist dubbel zo hard aan wanneer je én dikke producties maakt en de jongste van de groep bent. Ik heb nergens last van. Niet dat het me aan kwam waaien want ik heb mezelf wel degelijk moeten pushen. Telefoonnummers van mensen proberen te achterhalen, beats opsturen, dat soort dingen. Pas sinds BMU lijkt het erop dat dingen me aan komen waaien, of sterker nog, sinds die vrijdag is het gaan stormen.”


Rechts: Festa van Beat M Up

“BluntSpeakers vertelde me over BMU. Ik stuurde voor de grap wat beats op maar was er niet echt serieus mee bezig. Toen ik hoorde dat ik bij de laatste 16 zat, dacht ik fuck, nu moet ik me echt gaan bewijzen. Ik stond voor het blok en kon niet meer met gare shit komen.” In de week voorafgaand aan BMU zit de jonge J’Dicious onafgebroken achter zijn computer. Uit de berg beats die hij in die week produceert kiest hij een handjevol waarmee hij afreist naar de Rotterdamse binnenstad met de instelling: “Als ik de eerste ronde eruit lig, jammer dan.”

“Het viel me die avond op dat veel producers met tracks kwamen waar echt nog een mc overheen moest komen. Geen kant en klare muzikale bangers maar kale, instrumentals. De tracks die ik draaide waren naar mijn mening wel af en sloten veel beter aan bij de vibe van die avond en werden door het publiek opgepikt. Ondanks de felle concurrentie zag ik wel kansen voor mijzelf. Als je slechts één minuut hebt om jezelf te bewijzen kan je geen gare loop opzetten met maar één break erin.”

Hiphop is in dat opzicht aan het veranderen en dat bleek ook bij BMU. De nadruk komt meer en meer op de producties te liggen, de raps en lyrics worden abstracter en vaak door de producer gebruikt om een bepaald geluid en totaal te creëren. “Persoonlijk houd ik me ook niet echt aan regels of bepaalde structuren in de muziek.” Die instelling werd duidelijk in de finale tegen Ray The Barbarian. De wat klassiekere beats met veel samples van Ray tegenover de frisse, maar erg dikke producties van J’Dicious deden het publiek totaal uit hun stekker gaan. Een situatie die deed denken aan een moshpit tijdens een harde dubsteptrack, en toch bleef het hiphop. “Wat er gebeurde nadat ik de finale won? Chaos man, ik liep eerst naar Ray toe om hem te bedanken en vervolgens kwam iedereen langs. Van vrienden en bekenden tot Winne, Flinke Namen en Presto, allemaal boys waar ik best wel tegenop kijk kwamen mij feliciteren, onwerkelijk.”

“Sinds BMU gaat het echt heel hard. Al anderhalf jaar heb ik plannen met Cal, een goede vriend van me. Dat staat bovenaan mijn lijstje. Verder ben ik veel bezig met soulproducties, ik probeer genoeg afwisseling te houden in mijn muziek. Sinds kort heb ik me ook aangesloten bij het team van ‘BluntSports’ het net opgerichte label van DJ/producer BluntSpeakers. Hier zal ik de komende tijd mijn muziek uitbrengen. Verder heeft Leeroy van Zwart Licht interesse getoond dus het lijkt me duidelijk dat ik daar iets mee ga doen. Datzelfde geldt voor gasten als Winne en bijvoorbeeld de BangBros. Ik wil best met veel mensen praten maar ga alleen nog muziek maken waar ik zelf achter sta. Halve projecten en samenwerken met net-niet-rappers begin ik niet aan.”

Beluister hieronder de winnende beat van J’Dicious tijdens Beat M Up. PSA: zet de volume van je boxen voluit.

J’Dicious – The Name Is – hiphopinjesmoel.com by Hiphop In Je Smoel

Geplaatst door bowie op 17 mei 2010