Jazz Cartier: “Met de juiste middelen kan iedereen opbloeien.”

Toronto lijkt dé broedplaats voor nieuw muzikaal talent. Zeker in de post-Drake-era schieten de toffe hiphop- en r&b-acts als paddestoelen uit de grond. Na Drizzy stonden onder meer PartyNextDoor, The Weeknd en Tory Lanez op om de vijfde stad van Noord-Amerika te representen. Nu kan Jazz Cartier, die afgelopen februari zijn tweede album Hotel Paranoia uitbracht, daar moeiteloos aan toegevoegd worden. Eind deze maand staat hij in de Melkweg en komende zomer rockt hij op Appelsap, goede redenen om even met hem te spreken.

Vorig jaar nog bracht hij zijn album Marauding In Paradise uit, een project dat volgens hem het geluid van ‘downtown Toronto’ tentoonspreidt. Voor velen is het de kennismaking met Jaye Adams, beter bekend als Jazz Cartier. Slechts negen maanden later is er de plaat die hem naar de Melkweg en Appelsap brengt: Hotel Paranoia, een duister, bijna spooky album vol mysterieuze trapbeats. “Ondanks dat de tijd tussen de albums zo kort was, ben ik sinds Marauding In Paradise zoveel gegroeid”, zegt Jazz Cartier. “Ik heb in die negen maanden zoveel meegemaakt en ook de songwriting tilde ik in die periode naar een ander level.”

Jazz Cartier | Carolien Wesselink

Na omzwervingen door de V.S., het Midden-Oosten en Afrika, en dat zijn nog maar drie van de plekken waar hij opgroeide, komt hij terecht in de Canadese financiële metropool. Al deze plaatsen vind je terug in zijn werk: “Het heeft alles te maken met perspectief en het blootgesteld worden aan al die verschillende culturen, ze hebben allemaal invloed op mijn muziek gehad.”
Hij is in elk geval op zijn plek nu: “Toronto is everything! Natuurlijk is er voor jonge rappers altijd een moment dat je denkt dat je tegen het glazen plafond aan zit. Maar zodra je de juiste middelen inzet kan iedereen opbloeien.”

Het nieuwe album Hotel Paranoia, dat de aandacht trok van grote Amerikaanse websites als The Source en Hypetrak, is net zoals voorganger Marauding In Paradise geheel geproduceerd in samenwerking met producer Lantz. “Ik ontmoette hem toen ik 15 of 16 was en sindsdien werken we samen. Vanaf het moment dat we voor het eerst een track maakten wisten we allebei dat we exclusief met elkaar wilden werken.”
Hoe het eraan toe gaat in de studio? “It’s magic! We viben op elkaars energie, daar begint het mee. Sommige nummers nemen een paar uur in beslag en andere zelfs een paar dagen, maar het eindresultaat is het altijd meer dan waard.”

Een van die resultaten, Opera, is misschien wel de ear- en eyecatcher van het album. Voor de met autotune gevulde traptrack is een even opvallende video geschoten in Venetië. “Mijn regisseur Kyle Sanderson wilde het per se daar doen. Opera is een nummer dat Lantz en ik hebben gemaakt toen we heftig beïnvloed raakten door het theaterstuk Phantom Of The Opera, dat op dat moment dat we het album maakten in Toronto speelde. We wilden het gewoon in een modern jasje steken.” Dat is gelukt, en de video complementeert en versterkt de track.

Nu het toch over Europese bodem gaat, volgende week start de Europese tour van Cartier, die hem na zijn vijf shows op SXSW van drie weken terug weer internationaal gaat brengen. Onder meer Praag, Parijs en Londen zullen worden aangedaan en natuurlijk kan ook Amsterdam (28 april in de Melkweg) niet ontbreken. “Sinds ik weet dat die tour doorgaat, heb ik écht zin om terug te gaan naar Europa. Van Amsterdam verwacht ik niets anders dan madness, want ik heb van veel collega’s gehoord dat Amsterdam knows how to turn up!
Jazz kijkt dus uit naar zijn show in onze hoofdstad, maar wat kan het publiek verwachten van zijn show? “De energie die ik krijg van de crowd is wat ik hen teruggeef.”
Na zijn clubtour ziet hij inmiddels ook zijn zomer aardig volgeboekt worden met shows. En dan niet alleen in zijn thuisland, waar hij Osheaga aandoet. Ook grote Amerikaanse (Lollapalooza) en Europese (Openair Frauenfeld) hebben hem op de bill staan. Hij treedt dit jaar dus op voor kleine gezelschappen maar ook grote crowds. “Ik vind het allebei tof, om verschillende redenen. Kleine crowds omdat het intiem is, en grotere omdat die moeilijker zijn om onder controle te krijgen als artiest. Maar als het eenmaal lukt, is het game over!”

Op 28 april staat Jazz Cartier in de Melkweg, tickets kosten je € 14,- en je haalt ze via deze link.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 21 april 2016