Jayd3n met een weersvoorspelling: “Dit is nog maar een trailer voor de echte storm.”

Jayd3n stond onlangs op het podium tijdens HIJS The Reunion, waar we onze nieuwe site en 23ste verjaardag vierden. Vol zelfvertrouwen, met een even nonchalante als gefocuste flow gooide hij bar na bar de microfoon in. Als we hem een paar dagen later spreken komt hij opnieuw vol zelfvertrouwen voor de dag. De jonge Rotterdamse artiest weet precies wat hij wil en laat zich door niks of niemand tegenhouden. Hij is klaar om net als zijn vader Excellent de scene te veroveren. We gaan met hem in gesprek over zijn dromen, zijn plaat Storm op Komst en de toekomst.

Op de vraag hoe zijn passie voor muziek is ontstaan, geeft hij meteen alle credits aan zijn vader. “Ik ben opgegroeid met alleen maar oog voor hiphop en rap. Vandaar dat ik toen ik muziek ben gaan maken voor hiphop heb gekozen. Ik wil dit van jongs af aan. Mijn vader heeft me alles geleerd over dit vak; hoe je teksten moet schrijven, hoe je overal mee om moet gaan en ook hoe je moet dubbelrijmen. Vanaf daar ben ik gaan experimenteren. Dus het is niet zo dat ik een kopie van hem ben. Ik ben mezelf, blijf dicht bij mezelf en heb een eigen sound gecreëerd.”

Maar dat Excellent zijn grootste inspiratiebron is, is niet vreemd. “Hij kwam op als battlerapper en heeft altijd zijn eigen ding gedaan. Hoe hij alles zelf heeft opgebouwd is voor mij een inspiratie en een motivatie. Later hoop ik gezien te worden zoals hij nu wordt gezien in de rapwereld.”

Hiphop werd hem letterlijk met de paplepel ingegoten, dus. Hij heeft dan ook een eigen kijk op de hedendaagse scene. “Als ik nu denk aan de hardste artiesten van Nederland, denk ik meteen aan sor. Hij is gewoon different. Een samenwerking? Die zie ik wel zitten. Ik denk dat we wel iets hards zouden kunnen flippen.” Verder over zijn dromen, doelen en ambities: “Tja, ik zie grote crowds op festivals voor me, die ik helemaal los zou kunnen laten gaan, maar ik heb pas echt succes behaald voor mezelf als ik voor iemand in de top-10 rappers sta. Ik kan daar komen, dus voor nu moet ik mezelf zoveel mogelijk pushen naar the next level, en alleen maar betere muziek maken.”

Storm op Komst

Een dag nadat hij op het podium stond van HIJS The Reunion verscheen zijn album Storm op Komst. Trots: “Vijf van de zeven tracks heb ik zelf geproduceerd. Kort na mijn vorige EP JAYD3NSEASON had ik het concept al in mijn hoofd. Vanuit daar ben ik alleen maar tracks en beats gaan maken. De ervaring die ik heb opgedaan betaalde zich uit; voorheen had ik best wel moeite met een project in elkaar zetten. Nu wist ik hoe alles in zijn werk gaat, dus ging het eigenlijk best makkelijk.” Prompt gooit hij er een verrassing uit: “Dit is eigenlijk pas deel 1 van mijn album. Ik drop het in twee delen. De andere helft met nog acht tracks komt in januari. Eigenlijk was dit nog maar een trailer voor het tweede deel.”

 

Na dat tweede deel is het verhaal van dit album compleet. Het geloof om zich definitief te vestigen is er in ieder geval. “Om de top te bereiken heb je alle zelfvertrouwen en motivatie nodig. Je moet gewoon blijven doorgaan en niks of niemand je laten tegenhouden of demotiveren. Waardoor ik gemotiveerd raak? Door de goede reacties van mensen die mijn muziek luisteren. Dat pusht me om ermee door te gaan en altijd te streven naar een nieuw level.”

Stream de helft van het album alvast hier:

Geplaatst door bowie op 9 december 2022