Jay Reaper (Dope D.O.D.): “Prepare to get elbowed!”

 

Slechts drie nachten per week sliepen de MC’s van Dope D.O.D. vorig jaar in hun eigen bed in Ghosttown, zoals ze hun thuisstad Groningen ook wel noemen. “Gemiddeld. De rest waren we op tour. Vorig jaar was een hectische periode", vertelt Jay Reaper, MC van het collectief. De tofste plek waar ze hebben gestaan vindt hij dan ook moeilijk te benoemen. “Zooo, that’s a question. Sziget was wel echt heel vet. Daar hadden we ook wel echt een paar problemen, want de stroom viel twee keer uit tijdens onze set. Maar dat maakte het eigenlijk nog sicker want het publiek begon te joelen. Zo bouwden we met het publiek naar een super heated moment waarop we konden zeggen: ‘En nu doet ie ’t wel, nu gaan we knallen’, waarna het helemaal losging."

 

Het land waar de mensen het hardst losgaan op een Dope D.O.D.-show? “Frankrijk, zonder twijfel. Die Fransen zijn echt gekken. Wijven die hun t-shirt uittrekken, crowdsurfende gasten, je ziet er de mooiste shit gebeuren tijdens een show. Vorig jaar hebben we op elk groot festival in Frankrijk gespeeld.”
Voor dit jaar staat de agenda van Dope D.O.D. niet louter gevuld met optredens in Frankrijk, ook Italië, Tsjechië, Polen en Oostenrijk worden aangedaan. Maar het meest zullen de Groningers de komende periode bij onze oosterburen te vinden zijn. “We hebben vooraf een aantal landen als ‘focus-landen’ gemarkeerd. Landen waar we graag onze shit groter willen maken. Duitsland is er daar een van, dus het leek ons een goed idee om na de release van Da Roach daar een tour op te zetten.”
In Nederland speelt Dope D.O.D. voor beduidend kleinere crowds dan in het buitenland. “Jammer”, stelt Jay Reaper. “In Nederland is het nog niet zo booming als in andere landen. Maar je moet het ook de tijd geven om te groeien. In Duitsland deden we eerder ook shows waar maar 35 mensen op af kwamen, dat groeit ook. Het is ook heel makkelijk om als hiphopliefhebber uit Nederland alleen maar Nederlandstalige shit te luisteren, er komt zoveel uit. Maar mensen zien volgens mij wel dat wij het heel goed doen. Met de release van Da Roach gaan we meer mensen bereiken en zullen meer mensen klaar zijn voor Dope D.O.D.”
Ten tijde van de finale van de Grote Prijs van Nederland 2009, waar Dope D.O.D. de derde plek behaalde, hadden de heren al de ambitie om internationaal te gaan met hun muziek. “Wij rappen in het Engels, het was een logische stap. En internationaal gaan we. Tegenwoordig chillen we rondom een show in een stad als Barcelona, dat was wel echt de shit. Maar echt vaak gebeurt het niet dat we de tijd hebben om de omgeving te zien, soms zitten we elke dag ergens anders en ben je meer bezig met het reizen.”

 

 

De groep tourde met Limp Bizkit en Korn, stond op het internationaal hoog aangeschreven SXSW festival in Austin, Texas en was support-act tijdens een Duck Down showcase in New York. “Qua gevoel is elke show anders. De vibe voor een show is toch anders in bijvoorbeeld de Effenaar dan bij een voorprogramma voor Limp Bizkit in een vol stadion in de USA. Maar toch willen we elke show knallen. Die 35 mensen in Duitsland moesten ook het echte Dope D.O.D.-gevoel krijgen. En van de 35 waren er 15 die-hard fans, snap je? Die kun je niet teleurgesteld naar huis laten gaan, dus we knallen altijd en overal. Je kunt als artiest niet je kop laten hangen op zo’n moment en jezelf teveel laten kennen, we gingen alsnog all out.”

 

Dope D.O.D. bestaat uit drie individuele MC’s die samen een ijzersterk team vormen. Op de vraag of er plannen zijn om ook afzonderlijk van elkaar dingen uit te brengen, antwoordt Jay Reaper bevestigend: “Ja, dat komt er ook allemaal aan. Dat zou een collaboration kunnen zijn tussen mij en Skits bijvoorbeeld als Duo of Darkness, maar ook een solo-ding. Maar eerst is het gewoon nog Dope D.O.D. wat de klok slaat.”
Afgelopen maandag stonden de heren bij Onyx op het podium tijdens een show in Patronaat en werd ook besloten om een video bij de track Panic Room te schieten. “Als je Onyx kent, weet je dat dat dope shizzle wordt. Dope D.O.D. erbij, dat wordt crazyness. Uiteraard ligt het in de lijn van de al uitgekomen video’s van ons. We houden ervan om te shocken met spraakmakende video’s, dat blijven we doen.”

 

Vorig jaar tekende de groep een deal met het Duck Down label, waar artiesten als Buckshot en Sean Price zijn getekend. “Wij zijn zware hiphopheads. Als je kijkt naar hun geschiedenis en line-up, kun je al bijna geen nee meer zeggen. Sean Price, Pharoahe Monch, gasten waar we tegenop keken. Ik denk dat niemand in onze positie geweigerd zou hebben. Het is een legendarisch hiphopcollectief en wij wilden sowieso al naar het buitenland. Dus als Duck Down ons wil helpen om onze shit in de States groot te maken, wie zijn wij dan om nee te zeggen?”
Sean Price stond al op Branded, ook op Da Roach zal de Heltah Skeltah MC te horen zijn, net als een aantal andere oudgedienden, zoals Redman en Kool Keith. “Het was echt een eer om met die artiesten te werken. Wij komen echt uit die era. Wat die gasten hebben gedaan in hun carrière, dat is die echte hiphopshit. Wie ik nu echt dope vind? Royce da 5’9 is voor mij echt een legend. Die man draait al zo lang mee en is nog altijd relevant. Daarnaast vind ik Danny Brown tof, met die psychostijl van hem.”

 

 

Dope D.O.D. heeft al veel gezien van de wereld, dankzij hun internationale boekingen. Waar droomt Jay Reaper van om ooit nog te mogen optreden? “Pfff, mijn dream show? Die zou toch wel in Madison Square Garden zijn. We willen daar ook zeker wel naartoe werken, maar dat lukt maar een klein percentage van alle artiesten. Maar het lijkt me erg dope om daar eens te staan. Eerst zaterdag de release van Da Roach vieren in onze hometown. De afgelopen tijd deden we shows met bijna alleen maar tracks van Branded en de Evil EP, vanaf zaterdag gaan we blazen met een nieuwe show die veelal om Da Roach zal draaien. Prepare to get elbowed!”

Geplaatst door bowie op 18 april 2013