Jawat

De Grote Prijs finale barst vrijdag los. Een van de grote kanshebbers is Jawat dus met het oog hierop nog even een interview met deze 'Zwarte Aap'

In 5 weken verkoop je 2500 albums, had je het verwacht?
No way José, dat had ik absoluut niet verwacht. Mijn streven was 2000 om dat de eerste oplage bestaat uit 2000 stuks en die wou ik er gewoon uit hebben. Veel rappers blijven onder de 1000 albums, terwijl ze wel een soort van bekendheid hebben.

Wat betekent je naam Jawat?
Het is meer een krachtige uitdrukking! Raoul staat op me ene naam dat is me naam en met deze arm doe ik alles mee. En op me andere arm staat Jawat en dat is mijn alter ego, die misschien wel een beetje lichtelijk schizofreen is.

Normaal als ik jou op stage zie ga je altijd voorop met je energie, hebben doktoren je onderzocht en geconcludeerd dat je ADHD hebt?
Ja, ik heb een lichtelijke vorm van ADHD. Je groeit er overheen zegt men naarmate je ouder wordt. Vroeger was ik niet te houden, ik was zo druk als ik weet niet wat. Ik heb tegenwoordig soms wel eens aanvallen. De energie die los komt word getriggerd als ik optreed.

Je woont nu in Zwolle, maar je bent geboren en getogen in Den Haag. Hoe ben je aan de andere kant van Nederland gekomen?
Ik heb heel lang in Zwolle gewoond, maar tegenwoordig woon ik in Amsterdam. Ik ben in Den Haag geboren en mijn ouders komen uit de Antillen. En vervolgens ben ik gaan verhuizen richting het Oosten naar Zwolle en Kampen en vervolgens heb ik eigenlijk overal in Nederland gewoond.
Ik denk dat de wereld mijn thuis is, thuis is waar ik mijn ogen sluit.
Ik heb een tijd geleden gewoond op Aruba in de stad St. Nicolas, ik heb van de leefstijl en de cultuur veel opgepikt.

Van Buitenwesten, Microphone Collosus, de Hop, Lowlands, al die dingen bij elkaar, wat vond je ervan?
Het is een ding dat je niet bewust ervaart, op het moment dat het gebeurt besef je dat niet.
Je bent in een hele andere wereld je staat er versteld van. Pas als je thuis bent en je kijkt en leest alle recensies en specials dan denk je: ‘Wow, wat gebeurt hier?’
Wat mij betreft wat muziek het afgelopen jaar is gebeurd, gaat mij zo snel dat ik het niet bevat. Ik kom gewoon thuis en pas weken later probeer ik het een plaats te geven en ik geniet er natuurlijk wel van.

Komt er nog een climax dit jaar?
Ik denk dat de tour Buitenwesten een echte climax is geweest. Wij doen 5 shows en als je ziet hoe de mensen erop reageren en de zalen die uitverkocht zijn… Het is een mooi gevoel.

Sticks en jij zijn op het podium als Butch Cassidy en Sundance the kid, hoe komt dat?
Op persoonlijk vlak zijn wij goede vrienden van elkaar, maar als je 5 mensen hebt dan heb je toch altijd de neiging dat 2 mensen het goed met elkaar kunnen vinden. Op persoonlijk vlak klikt het ontzettend goed op dit moment met Stickert. We hebben de tour Microphone Rayacties gehad en die werd zo getriggerd dat we tijdens deze tour nog sterker naar elkaar zijn gegroeid.

Sticks dropt in een razend tempo muziek, ga jij die kant op? En is er meer dan dit?
Absoluut! Ik wil binnen nu en 3 maanden alweer een album afhebben. Kees heeft mij gegarandeerd dat als het album klaar is, dat het dan binnen een mum van tijd in de winkel kan liggen.
En… er zijn meer dingen die in het verschiet liggen. Er komen nog samenwerkingen. De groep is groot, Duvel Duvel, Typhoon, Opgezwolle. Sommige jongens hebben de ambitie om maar door en door te blijven werken, waardoor je kleine samenwerkingsverbanden waar misschien wat uit kan groeien. Het zou best kunnen zijn dat ik en Stickert een keer een solo album samen droppen, dat zit er wel dik in denk ik.

’T Zwarte Aap is uit, werk je nu ook harder dan eerst?
Nee, juist dat me album is uitgekomen heb ik zoiets van chill, nu kan ik weer ontspannen en gaan nadenken over het volgend album. ‘t Zwarte Aap had ik gedropt om de aandacht te vestigen, ik vond het veel te snel gaan, maar vooruit… Mensen om me heen zaten te pushen en te drukken, omdat zij vonden dat de tijd rijp was. Ik heb het gedaan en ben blij met wat eruit is gekomen. En nu kan ik relaxen en nou heb ik de aandacht van iedereen en ga ik voor de serieuze thema’s.

Hoe zit het met jou haat-liefde verhouding met het internet?
Het internet is aan de ene kant een goede reflectie hoe hiphop in de wereld staat en wat er is. Aan de andere kant is Internet een prachtige manier waar mensen zich achter kunnen verschuilen en gezichten op kunnen zetten. De media is gewoon een heel gevaarlijk instrument wat je kan maken en breken. Vandaar mijn haat en liefde verhouding met het internet.
Hiphop is confronterend recht in je bek. Daar houd ik meer van dan mensen die achter het internet schuilen.

Wat is er gebeurd met de track ‘Heel goed’?
Die track stond al zo lang, die heeft het goed gedaan zonder überhaupt ooit geperst te worden of wat dan ook en daar ben ik trots op. Het nummer heeft z’n ronde gedaan door Nederland en iedereen kent het nummer als mijn eerste nummer en daar wil ik het bij laten.

Waarom is de titel van je album ’t Zwarte Aap?
Dit komt omdat ik niet perfect Nederlands kan spreken en omdat ik binnen de familie een soort van Zwarte Aap ben.

Wat vind je de beste nummers?
Ik vind niks het beste, ieder nummer heeft zijn eigen ding. Er zijn wel tracks die ik graag op het podium doe en dat zijn vooral de Kubus tracks.

Ben je tevreden met de uitkomst van je album?
Ik ben helemaal niet tevreden zoals anderen zeggen maar ja, dat is de perfectie van een muzikant.
Tijdens het album hebben zich ook dingen afgespeeld tussen mij en verschillende beatcreators dat ik achteraf hoor van… wacht even, ik ken deze sample ergens van, te opzichtig. Daar heb ik later spijt van: dat je je track luistert en vervolgens een film kijkt wat over vampieren gaat en tijdens de film jou sample hoort.

Zwarte koffie
We waren benaderd door de jongens van Gorrilla Games. Die hadden een heel sterk concept wat ze graag wouden verfilmen. Ik las het script en vond het erg sterk omdat de track over het dagelijkse gebeuren gaat en in de clip was het de bedoeling om het contrast te laten zien van de dagelijkse sleur.
Het is uiteindelijk niet geworden wat ik wou, het is een beetje…sorry op naar de volgende clip.

Komen er nog meer clips van je album?
Er komen nog 3 videoclips uit van dit album om een laatste verkoop impuls te geven. De 3 clips die uitkomen zijn: Batterij, Zo Alleen en Duidelijk.

Wat vind je van de ontwikkelingen die Hiphop heeft meegemaakt?
Hiphop begon goed en het is heel lang sterk gebleven. Ondanks alle aandacht waar ik wel heel erg blij mee ben, is de kracht van hiphop een beetje vervlogen… Het is weg.

Zijn er bepaalde acts die jou inspireren?
Wat mij is opgevallen is dat ik voornamelijk nog steeds teer op oude shit. Ik ben een gigantische fan van Kool Keith geweest. Hij was één van mijn grote voorbeelden. Mijn favoriete track is Kool Keith met Poppa Large met de east coast remix. Hiphop is in z’n algemeen is slap. Ik check eigenlijk niet zoveel, ik check eigenlijk niks.

Wat vind jij van Urban en zie jij jezelf als Urban?
Urban is een Idols begrip voor mij. De term Urban gebruik je in Idols om duidelijk te maken naar wat voor soort muziek je luistert. No way, ik ben niet Urban ik blijf liever een B-boy.

Behalve dat je naar Hiphop luistert, heb je nog andere muziek genre’s waar je naar luistert?
Ik luister veel rock muziek en luisterde naar house muziek, maar dat is een beetje gedaan. Nu luister ik vooral naar zwarte muziek. Ik luister nog steeds naar de muziek die me ouders vroeger draaide zoals; Wheather Report, Earth Wind and Fire, Stevie Wonder enzovoort.

Wat vind je van de vermenging van hiphop met house op verschillende evenementen (hiphop stage op Innercity, Bash met o.a. Opgezwolle, Pete Philly, Duvel en aan de andere kant o.a. Dave Clarke, Joost v. Bellen, Victor Coral)?
Ik vind het wel een dope concept. Het feest waar je over praat had een toffe line-up. Ik ging van de ene naar de andere zaal en zag Dave Clark op hetzelfde feestje draaien. Het is wel tof dat het in 1 zaal kan gebeuren. Ik denk dat house en hiphop veel van elkaar kunnen leren en als je ziet dat ze samen zo’n sfeer kunnen handhaven dan is het alleen maar goed.

Wie was je eerste Nederlandse act waar je naar luisterde?
Duvel! Ik ken hem nu al zo’n 14 jaar ofzo via de rapcrew de Skiffo’s. Ben laatst tapes tegen gekomen van de Skiffo’s en ben nou aan het proberen het over te zetten op cd met goed geluid en wat extra dingen en het goed te maken om het vervolgens ooit online te droppen.

Je bent leadzanger van een metal band en MC. Dat zijn 2 uitersten. Zijn er dingen die je kwijt kunt in metal die je niet kwijt kunt in hiphop en andersom? Hoe ben je er eigenlijk ingerold?
Ik ben een voorman van een band. Veel mensen zijn hard opgesprongen toen ik zei dat ik een voorman was van een band. Ik ben daadwerkelijk bezig met het vormen van een band, maar dat proces duurt gewoon lang. Want als je een band vormt, doe je dat niet voor 3 maanden ofzo, maar dat doe je voor 2, 5 misschien wel 10 jaar.
Ik ben ervan overtuigd dat als je een band wilt vormen en met nét zulke goede muziekanten werkt, maar als de ego’s niet met elkaar kunnen, dan werkt een band ook niet. Wij zijn daarmee bezig en het gaat behoorlijk goed.
14 Januari met de Essent Award gaan we voor de 1e keer een try-out doen. In 1e instantie gaan we mijn hardere nummers van mijn album in een mooi jasje steken en als we dat gehad hebben dan gaan we aan onze eigen repertoire werken. Ik ga er echt alles voor inzetten om het tot een goed eind te laten komen.
Het wordt wel stevige gitaar muziek, maar het kan ook wel wat rustiger zijn.

Tijdens het interview komt Sticks langs met een camera en stelt Jawat de volgende vragen:
– maar hoe lang rap je al?
– Wie is je dj dan?
– Kubus, Delic maken jou beats samen met Dion en Duvel toch? Wie vind je de beste van de 4?
– Ga je al commercieel?
– Heet je volgend album dan ‘t Grijze Aap? Jawat lacht om deze vraag
– Word je nu minder extreem?
– Ik zag je bij Raymann is laat, is hij je mattie? Komt hij op je volgend album te staan?
– Ken je Opgezwolle ook?
Sticks: ’Jawat: You’ve been Punked!

Kunnen metal en hiphop samen?
Ik vind dat het iets wat je niet samen moet doen. Heel veel mensen proberen het, maar het wordt zo’n saaie afgezaagde muziek. Het 1e en 2e album van Rage Against The Machine was destijds heel erg heftig maar daarna… Afgelopen met het gezeik.
Public Enemy en Anthrax hebben het oen ook geprobeerd, dat werd gewoon hap, slik opgegeten. Maar qua muziek had het geen feeling.

Eigenlijk heb je de grote prijs helemaal niet nodig toch? Je hebt een deal, staat elke week voor volle zalen… Waarom doe je eigenlijk mee?
Iemand heeft mij gescout en heeft gevraagd of ik mee wou doen. Je mag best weten… Ik ga gewoon voor de 5 does. Ik weet dat ik gewoon kans maak. Ik heb het echt niet meer nodig. Die platendeal die je krijgt, als ik onderweg in deze hele proces een paar jongens tegen kom waarvan ik denk dat… Deze jongens hebben het nodig. Dan gaat die platendeal daarheen en als dat niet mag dan doe ik paar tracks mee of alle tracks mee en dan introduceer ik ze.
En durf ik de concurrentie strijd wel aan. Het zijn wel harde rockers. MOD maakt zeker een grote kans, Jiggy Dje omdat hij een entertainer is en Flinke Namen omdat ze de underdog zijn.

Che Guevara, Malcolm X, Martin Luther King, Ghandi, Ray Charles… Betekenen deze mannen iets voor jou?
Dat zijn de grote voorbeelden in mijn leven. Niet met de kijk op hiphop, maar de kijk op het leven. Wat je eigenlijk later wilt bereiken of wat je over je zelf wilt zeggen. Dan zijn dat de namen die voor mij belangrijk zijn. Che Guevara een soldaat die zo crue was maar tegelijkertijd was hij bijna afgestudeerd als doktor, Malcolm X vanwege zijn gelijkheid en het hele radicale zijn, maar toch een andere kant heeft en dat slaat wel een beetje op mij.
Het zijn dingen die mij heel erg aanspreken, waarden binnen je eigenlijk familie en respect hebben voor je vijanden op een bepaalde manier. Maar je vecht voor 1 doel en dat is complete globale gelijkheid.

Wat is het doel van je teksten?
Bij dit album heb ik het heel moeilijk gehad, ik heb al heel veel tracks klaar liggen met serieuze topics, maar ik dacht: “Het moet geen zeik album worden.” Want ik heb toch wel te maken met een statement naar straatgastjes, stoere rappers en dat heb ik zo gedaan. Ik vind straat representen helemaal niet erg, maar je hebt een grote groep mensen die helemaal niks van het straatleven weten en het gewoon graag willen uitbeelden en ook vies gebruik maken van mensen die zo leven. En je hebt andere mensen die het gebruiken op hun imago op te krikken en daar heb ik echt een schijthekel aan.
Ik heb daar op straat gestaan om te kunnen eten omdat ik niet wou werken. Ik trapte tegen de maatschappij aan. Nu heb je ventjes op straat staan die keihard studeren en vervolgens op straat stoer doen.

Hoe heeft de gevangenis jou als MC beïnvloed?
‘Ja alles, me hele rapcarrière. De gevangenis is een paradijs:als ik vast zat, was ik blij, want ik hoefde niet voor me eigen eten te zorgen, het werd gemaakt voor me. Wat the fok ik werkte en kreeg een x bedrag waarvan je een tv kan huren. Had je iets meer geld dan kreeg je er filmnet bij. Dan zat je ’s nachts zo in je celletje met een joint in je andere hand, want dat wordt gedoogd.
Het was voor mij erg relaxed. Als ik een keiharde crimineel zou zijn dan had ik zoiets van: “Ik kom eruit en neem dan een nog groter risico om terug te gaan.”

Wil je de HIJS’ers wat zeggen?
Ik stoot heel veel mensen af met mijn personage, mijn uiterlijk en met mijn verschijning. Maar je moet gewoon verder kijken dan je neus lang is voordat je je bek open trekt en wat over Jawat zegt. Vind je mij echt niks, check dan niet dit interview en luister dan niet naar mijn muziek. Hou je kritiek voor je, want dat kan ik niet hebben.
 

Geplaatst door bowie op 19 december 2005