Javlin

29 oktober aanstaande staat de Rotterdamse Javlin op Relevant Elements in Delft. Tijd om deze female mc eens in de spotlights te zetten.

Javlin: Whats in the name?
Jav’lin betekend Speer, een speer is scherp. I like to stay sharp in my way of thinking and making moves…

Je hebt gestaan op een aantal compilaties, maar voor de rest weten niet heel veel mensen wie Jav’lin is. Wie is Jav’lin?
Jav’lin is een female van 20, uit Rotterdam, zonder baan en dromen om de wereld te veranderen

Je wilt met hiphop de wereld veranderen?
Ja met hiphop zeker, ik vind dat Hip Hop niet meer is wat het geweest is. Het was ooit een vorm van pure expressie en nu is het iets geworden om geld mee te verdienen. Mensen staan niet meer stil bij wat de realiteit is en leven liever in hun eigen wereld, maar hip hop is zo een groot en breed medium. Ik ben ervan overtuigd dat je mensen kan raken en dingen kan laten zien als je het op de juiste manier doet. En daarnaast probeer ik dat natuurlijk ook met de organisatie waar ik lid van ben: Visions for life.

De wereld is mogelijk teveel gevraagd Kijkend naar je eigen leefomgeving in Rotterdam wat zou je daar willen veranderen?
Ja misschien is de wereld inderdaad wat teveel gevraagd, maar hoe groter je drive is, hoe groter de kans dat je op zijn minst een kleine groep kan raken ermee. Als ik naar Rotterdam kijk zou ik gewoon willen dat mensen wat bewuster zouden zijn, vooral naar elkaar toe en niet alleen in hun eigen veilige omgeving blijven. Dat mensen eens ophouden om anderen in hokjes te plaatsen, want Rotterdam is enorm multicultureel, maar er is een heel dikke lijn tussen allochtonen en autochtonen naar mijn idee.

Wat is je eigen achtergrond eigenlijk?
Mijn vader is Spaans, mijn moeder is Nederlands.

Voel je jezelf autochtoon of allochtoon en waaruit blijkt volgens jouw die grote afstand tussen autochtonen en allochtonen?
Ik voel me mens, ik word niet wakker en denk bij mezelf: "Ja, vandaag voel ik me Spaans. Maar ik denk dat het komt omdat iedereen maar in groepen blijft spreken en denken. Ik zie die afstand tussen allochtonen en autochtonen in veel dingen terug, in projecten bijvoorbeeld die alleen gericht zijn op allochtonen en daar is opzich niks mis mee, maar waarom organiseer je niet iets voor iedereen, dan hebben mensen ook niet het gevoel dat ze weer in een hokje gepropt worden.

Je vader is dus Spaans.. spreek jezelf Spaans?
Nee, geen woord.

Geen interesse om Spaans te leren ? Eventueel te gaan rappen in Spaans om ook een grote doelgroep te bereiken?
Nou, ik vind Spaans een leuke taal ik versta het ook wel, maar niks is lomper dan Spaans spreken met een boers accent, dus dan doe ik het gewoon niet. Ik hou het wel bij waar ik goed in ben, Spaans rappen is ook moeilijk als je de taal niet dagelijks spreekt, omdat het een andere tongval is. Misschien ooit nog, dat ik spaans ga rappen, maar voorlopig hou ik het bij Engels.

Wat was de belangrijkste afweging om in het Engels te gaan rappen?

Omdat het een grotere doelgroep heeft. Nederland is geen groot land en zoals je al eerder las mijn dromen zijn misschien wel groter dan wat goed voor me is, dus ik wilde meer mensen kunnen bereiken. Dat moet je in een taal doen die bijna iedereen wel begrijpt en Engels is toch een wereldtaal.

Je mikt ook overduidelijk op een doelgroep buiten NL, is dat realistisch? Welke NL MC of crew heeft het in het Engels nou gemaakt buiten NL?
Ik vind het wel realistisch, ik ben tot zover gekomen waar ik wilde komen en ik heb bewust gekozen om het via de mensen te doen en niet via een platenmaaschappij. Ik heb ook vanaf de dag dat ik met muziek begon gezegd dat ik weiger me aan te passen of muziek te maken die lichter en beter verkoopbaar zou zijn. Er is eigenlijk nog geen een Nederlandse artiest geweest die het heeft gemaakt in de States maar waarom zou ik niet de eerste kunnen zijn? Ik werk er hard voor en reis geregeld heen en weer tussen hier en de States, ik neem daar ook op. Ik denk dat ook dat niemand ooit dacht Jeroen Krabbe het ooit zou maken in buitenlandse films of Famke Jansen.

Ben je het met me eens als ik zeg dat je als MC in Nederland Engelstalig rapt dat je 10x harder moet knokken om aandacht te krijgen dan als je in het Nederlands rapt?
Ja klopt, waarom denk je dat ik heb meegedaan aan debattle? Ik kan helemaal niet goed me weg vinden in het Nederlands wat rap betreft maar de promo was nice, die krijg je niet als je als Engelstalige MC blijft rappen. Maar je weet dat eigenlijk al de dag dat je Engels gaat rappen, het is hier niet de eerste taal en de weg zal langer en harder zijn wil je echt wat bereiken, maar als je dan ook iets neer kan zetten heb je wel echt het gevoel van, ja hier heb ik voor gewerkt en hard ook.

Je rapt in het Nederlands ook zeker niet verkeerd? Dus dat gaat Nederland vaker zien?
Ik heb wat gedaan voor Casuel’s album maar daar houdt het bij op. Als je eenmaal aan zoiets begint, zit je daar al heel snel aan vast en dat wil ik gewoon niet, want dan zou ik voor mijn gevoel mijn kunnen beperken. Voor de Nederlandstalige rap hebben we Sage als female en ik blijf gewoon lekker me ding doen in het engels.

Je bent nu een aantal keren naar Amerika geweest en je zei net ook dat je daar opneemt. Hoe serieus zijn de contacten daar nu en zit men daar te wachten op een MC uit Nederland?
Ja, dat klopt. Ik heb contact gehad AWOL magazine, dat is het magazine die Immortal Technique naar buiten hebben gebracht en die hebben me gemaild dat ze mij (en mijn tracks) hebben aanbevolen voor de volgende issue. Het heeft niet zo zeer te maken met of ik uit Nederland kom, maar wat ik breng. Vaak vertel ik niet eens waar ik vandaan kom tot er naar gevraagd word, omdat het gaat om de muziek die ik maak niet uit welk land ik kom. En ik ben verder gewoon lekker aan het netwerken, het kost tijd maar ik ben ervan overtuigd dat er wel dope dingen uit kunnen komen.

Heb jij AWOL magazine benaderd of zij jouw?
Ik ben eigenlijk via Kenneth die vriend van mij op death row, in contact gekomen met hun. Walidah van Good sista/bad Sista werkt voor AWOL magazine en Kenneth had haar verteld over mij. Ze had me gemaild of ik me demo naar haar kon sturen en dat heb ik gedaan en toen heeft ze me laten weten dat ze me getipt had voor het volgende issue.

Je laat de naam Kenneth vallen. Kan je de lezers uitleggen waar de organisatie Visions for life voor staat en hoe jij erbij terecht bent gekomen?
Kenneth zit op Death row in Texas voor een moord die niet HIJ maar een vriend beging. Hij is veroordeeld als medeplichtige en er is een wet in Texas (Law of parties) die jou als vermeend medeplichtige net zo zwaar kan veroordelen als de dader. Kenneth heeft vanuit de gevangenis Visions for life opgezet, een organisatie tegen de doodstraf die een stem geeft aan mensen op death row. Ik ben daar gekomen via Kenneth. Ik heb Kenneth leren kennen via mijn ex die ook Amerikaan is en ben hem gaan schrijven 3 jaar geleden en zodoende ben ik lid geworden van de organisatie.

Wat is jouw rol binnen deze organisatie?
Ik ben spokesperson. Ik spreek on Kenneth’s behalf op evenementen in Nederland, maar ook in Amerika. Hier in Nederland zijn er weinig tot geen evenementen tegen de doodstraf dus hier doe ik dat dus zoals nu, in interviews.

Je vraagt dus aandacht voor de situatie waar Kenneth een veel andere onschuldige mensen in verkeren?
Ja precies. Kijk: Amerika is even wat anders dan Nederland. Als je daar geen geld hebt, dan is de kans dat je een eerlijk proces krijgt heel klein gewoon, omdat pro-deo advocaten daar met het geld wat ze van de staat krijgen niet genoeg onderzoek kunnen doen. En dan al helemaal als je ‘black’ of ‘mexican’ bent.

Niet zo lang geleden zie je in Nederland dat er ook onschuldige mensen vastzitten. Wat was jouw reactie toen je dit hoorde in de media?
Ja, dat is natuurlijk belachelijk, ik vind dat dat zeker in een land als Nederland niet mag gebeuren. Een rechtssysteem zal vrijwel nooit perfect zijn maar zulke fouten mogen er gewoon niet gemaakt worden, het kan iemand zijn hele leven veranderen. Wat denk je dat die man heeft moeten doormaken die veroordeeld was voor die kindermoord in Schiedam? Als andere gevangenen horen dat je voor iets met kinderen zit, heb je geen leven daarbinnen.

Hoe ver ga je om aandacht te vragen voor de situatie in Amerika? Ik bedoel naar aanleiding van deze zaak in Schiedam had dit onderwerp prioriteit nummer 1 in de politiek. Heb je stappen ondernomen richting de politiek om Visions for Life onder de aandacht te brengen?
Ik denk dat ik hier in Nederland weinig kan doen politiek gezien met visions for life. Ze komen hier om in hun eigen rommel laat staan dat ze die van Amerika er nog eens bij willen hebben. Maar daarintegen in Amerika doen we dat dus wel, we schrijven, bellen, faxen, mailen en bezoeken soms zelfs mensen uit de politiek en gouverneurs van verschillende staten om over dit soort zaken te praten. As a matter of fact, ik ga 1 december weer weg en dan gaan we op bezoek bij Goeverneur Rick Perry van Texas.

Wat verwacht je van dit bezoek?
Nou we hopen dat hij ons kan uitleggen waarom het zo vaak fout gaat als het op het rechtssysteem aankomt en we vragen hem om zaken zoals die van Kenneth opnieuw te laten bekijken, omdat er teveel vraagtekens zijn bij teveel zaken.

Je hebt onlangs een van deze bezoeken ook vastgelegd op de videocamera, wat kan je ons daarover vertellen?
Ja. ik heb een camera meegekregen van MTNL en ik ben een video dagboek bij gaan houden van mijn trip, Ik heb interviews gedaan met zijn familie en met zijn advocaat en met Dave Atwood van the Texas coalition against the death penalty. Ik wilde mensen laten zien wat het met je doet om daar heen te gaan en ik denk dat mijn video-dagboek dat heel duidelijk naar voren brengt, want het is wel even wat anders dan een zaterdag bezoekje aan een gevangenis van iemand die binnen een jaar weer buiten staat.

Enig idee waar en wanneer dit uitgezonden gaat worden?
Nee nog niet, we hebben de banden bekeken en er moet nog ge-edit worden, maar we zijn nu aan het bekijken wat we precies gaan doen, omdat ik 1 december weer terug ga, en 7 december is de executie van Tony Ford, de jongen die 9 jaar in de cell naast Kenneth heeft gezeten. Ik zal bij het protest zijn en ik wil dat eigenlijk ook filmen. Zodat mensen ook zien hoeveel stress en verdriet er bij komt kijken op zo een dag zelf.

Hoeveel tijd is er nog voor Kenneth?
In maart is Kenneth zijn doodstraf er door Supreme court tijdelijk uitgegooid. Dat bekend dat ze hem niet ter dood kunnen brengen. De reden waarom zijn doodstraf eruit is gegooid, is omdat de rechter zei dat zijn doodstraf niet grondwettelijk is.

Vrijspraak of levenslang zijn nu de opties of ligt het gecompliceerd?
De staat van Texas is daartegen in hoger beroep gegaan en Kenneth’s advocaat is daar weer tegen in hoger beroep gegaan. De kans op een nieuw process is 75% en als we die krijgen is de kans 90% dat we Kenneth van death row af kunnen krijgen volgens zijn advocaat, Keith Hampton. De staat gaat hem levenslang willen geven, dat moge duidelijk zijn, want de staat gaat gigantisch op zijn bek als ze weer moeten toegeven dat iemand op death row zat die daar niet hoorde. Maar voorlopig moeten we hem eerst van death row zien te krijgen, dat is het belangrijkste. Als ze hem levenslang geven, kunnen we daar altijd weer tegen in hogerberoep gaan.

Wat is jouw muziekaal doel op korte termijn en de lange termijn?
Mijn muziekdoel op korte termijn is gewoon lekker performen en zorgen dat steeds meer mensen mij en mijn muziek leren kennen. En op lange termijn een album uitbrengen en het buiten Nederland proberen.

Lange termijn waar hebben we het dan over? een jaar, twee jaar? Ben je ook een artiest die een album uitstelt tot het moment dat het soort album goed zou kunnen liggen in de media? of kijk je puur naar je persoonlijke ontwikkeling.
Nou lange termijn denk ik toch een jaar of twee. Ik wil gewoon wachten tot het moment dat ik denk bij mezelf van: “Okay, nu is het tijd om wat uit te brengen.” Ik zit niet stil in de tussentijd, maar je moet op veel dingen letten als je wilt droppen, of je album goed in de media gaat liggen en hoever je bent ontwikkeld persoonlijk gezien gaan daarin samen denk ik.

wie verzorgt de beats eigenlijk of produceer je alles zelf?
Nee van mijn nieuwe tracks heeft Sage een groot deel voor haar kiezen genomen, mede voor de nieuwe versie van up against the wall, Xaline (rapper/ producer uit Rotterdam) en uit de States heeft producer PJ een paar tracks voor me gedaan.

Hoe kijk je naar female MC’s in Nederland? Wat vind je van het niveau bijvoorbeeld?
Er zijn een handvol female MC’s in Nederland en ze zijn naar mijn idee zwaar onderschat. Sage, Nina, Bad Brya, Empress timmeren keihard aan de weg en ze zijn stuk voor stuk en op hun eigen manier enorm dope. Deze vrouwen vegen 75% van de mannen zonder al te veel moeite van de kaart.

Wat hebben deze vrouwen volgens jou wat 75% van de mannen niet hebben?
Talent.

Alleen talent?
Nee deze vrouwen hebben een boodschap, en ik denk dat ze juist daarom zich zo goed kunnen afscheiden van de rest. Ze stoppen hun ziel erin, hun gevoel, hun hart en dat ontbreekt bij heel veel rappers vandaag.

Denk je echt dat female MC’s onderschat zijn? Ik bedoel er zijn niet zoveel female MC’s maar als er een live optreed is de zaal over het algemeen heeeeeeel erg enthousiast of is dat juist omdat het een vrouw is? Wat denk jij?
Ja, dat denk ik echt als ze het niet waren dan hadden de dames die ik net opnoemde 2 jaar geleden al een deal gehad. Tuurlijk vinden mensen het dope om een female MC te zien performen, en mensen zijn ook altijd mad enthousiast maar als ze haar niet kennen is het toch vaak dat mensen zo los gaan, omdat het een vrouw is, want dat zien ze niet vaak. Ik denk dat het retorisch is in dat geval, want het publiek wil dus ook die vrouwen on stage zien. En blijkbaar zien ze dat toch niet vaak genoeg.

Nog even terug naar wat je over female MC’s zei… Geen idee om een female click in het leven te roepen en shows te rocken om meer aandacht te krijgen?
Het zou opzich een dope idee zijn en ik en Sage hebben al wat dingen gepland voor de toekomst, ik weet niet hoe het met de rest zit, misschien met de tijd als we allemaal ons eigen ding hebben/kunnen pushen dat we dat zouden moeten doen.

Je wil jezelf graag in de picture zetten voordat je daadwerkelijk een album gaat uitbrengen. De Grote Prijs of andere talentencompetities iets voor Jav’lin?
Ik heb me wel ingeschreven, maar ben niet door de selectie gekomen en ik ben verder niet van plan om aan andere talentenjachten mee te doen. Ik doe in de tussentijd mijn optredens en interviews en dat is wel goed, het gaat misschien wat langzamer dan als je aan de Grote Prijs meedoet qua publiciteit maar je komt er zo ook wel.

Hebben zij nog aangegeven waarom je niet door de voorselectie kwam?
Nou ten eerste, de competitie dit jaar was echt enorm hoog en voor de eerste keer dat ik zelf ook echt zei van: “Dit zijn MC’s /zangers van een enorm hoog niveau.” Ik denk gewoon dat ik dat level nog niet bereikt had en in het rapport waren ze wel te spreken over mijn topics maar het was nog een beetje te saai allemaal, dus dat betekent back in the lab en harder werken voor mij, want volgend jaar wil ik het gewoon weer proberen.

Wat voor een live show kunnen mensen die jou voor het eerst gaan zien verwachten?
Ik denk dat mensen veel energy kunnen verwachten, als ik perform zit ik echt zwaar in mijn eigen wereld en ben ik op dat moment terug in de situatie van dat nummer en ik denk dat ik daarmee mijn gevoel heel erg naar buiten kan brengen, en omdat muziek voor mij een vorm van uiting is, denk ik ook dat mijn emoties heel erg duidelijk naar voren komen als ik perform.

Welke topics snij je aan?
Liefde, verdriet, leven , Hip hop, geluk, jezelf ‘vinden’.

Samenvattend jouw dagelijks leven?
Ja precies.

Up Against The Wall is mogelijk de ‘zwaarste’ track… Kun je deze track uitleggen voor de mensen die de track niet kennen?
Het gaat over abortus, en het is echt mijn verhaal. Ik neem mensen stap voor stap mee in mijn verhaal, ik vertel wat ik doormaakte toen en wat ik voelde. Het is heel zwaar voor mij geweest die hele periode, maar die track schrijven is het beste wat ik ooit heb gedaan voor mijn gevoel, want zoveel vrouwen maken dit mee en het is echt geen pretje. Nu kunnen andere vrouwen zich aan mijn verhalen relateren en kan ik ze een beetje door die donkere periode heen helpen.

Je hebt een vrij simpele site zonder al te veel poespas… Je geeft niet zoveel om internet?
Haha, ik daar al zoooooveel commentaar op gehad. Die site laat zien hoe ik in elkaar zit haha. Ik vond het niet zo belangrijk hoe de site eruit zag meer om dat mensen gewoon de informatie konden krijgen die ze wilden, ik vind mooie sites wel leuk om naar te kijken, maar zelf kan ik 9 van de 10 keer niet vinden wat ik nodig heb dan. Dus ik dacht ik hou het lekker simel, niet teveel gezeur, het gaat om de informatie.

Ter afsluiting noem ik een aantal mensen waarmee je hebt samengewerkt en wil ik graag van je weten wat het eerste is dat in je opkomt?

Unorthodox
My baby! Ik hou van Uno, Uno is een MC waar mensen een hoop van kunnen leren!

Big Mic
Zwaar onderschatte engelstalige MC, deze man heeft zoveel skills en ik snap niet dat hij nog steeds geen engelstalige clip out there heeft.

ShoGun
Sho is heel erg dope, relaxed om mee te werken ook, je word helemaal rustig van die gast.

Riza
Riza is een geval apart, maar ik heb respect voor die man, omdat hij bedolven is onder kritiek en zijn ding bleef doen. Ik heb ook veel van hem geleerd.

Deams
Deams heeft me workshops gegeven, en als ik aan hem denk dan denk ik aan die clip die die toen de tijd had met die chicks in die limo. Hele dope gast , heb ik veel van geleerd ook.

Def Rhymz
Met Def werken zuigt energy van je, maar ik vind hem wel heel leuk om mee te werken, je verveelt je geen seconde.

Heb je meegewerkt aan zijn (Def Rhymz) nieuwe album? En wat kan je ons daarover vertellen?
Ik heb meegewerkt aan een posse cut met allemaal females, maar of die op het album komt weet ik niet. Wel heb ik wat tracks gehoord en ik vond het album erg dope, maar meer laat ik lekker niet los.

Ten slotte nog een final message?
Voor iedereen dat wat probeert te bereiken, volg je hart en doe wat jij denkt dat goed is.

Audio
Javlin – Enya
(onafgemixte albumtrack)

29 oktober aanstaande staat Javlin samen met Maximus Prime en Lost Rebels op Relevant Elements in Delft

Meer info: http://www.javlin.tk

 

Geplaatst door bowie op 20 oktober 2005