Javaanse Jongens – Krabbels

“Zo vaak van formatie gewisseld dat men het niet meer weet”, rapt Wan op Alles of niets. Hij heeft het over Fata Morgana uit Deventer, dat anno 2007 bestaat uit Wan (MC, producer), Louis Bordeaux (MC, producer) en K1 (MC). De eerste twee hebben onder de naam Javaanse Jongens wat Krabbels omgevormd tot een negen tracks tellend voorproefje op wat nog komen gaat uit het oosten des lands.

Zoals de meeste Krabbels, is ook deze EP vrij onoverzichtelijk. Noch qua sound, noch qua onderwerpen is er samenhang te ontdekken tussen de nummers. Maar dit gebrek aan een overheersend geluid kan beter als positief afwisselend opgevat worden.

Afzonderlijk gezien zijn de meeste tracks namelijk lekker luistervoer. _40 days _is een banger waarop Wan nog even duidelijk vertelt waar Fata Morgana muzikaal gezien voor staat. De boodschap komt helder over, vanwege de prima 9th Wonder-achtige productie inclusief verhoogd voicesampletje van Louis Bordeaux.
Hij toont z’n muzikale verscheidenheid op de daaropvolgende track Alles of niets, waar een handclapbeat de rap van Wan over liefde voor muziek ondersteunt. Als niet-liefhebber van dit soort producties denk ik dat een meer boombap geluid hier beter op z’n plaats was geweest.
Ook Staande ovatie (klap ze) heeft een dergelijke beat met handgeklap, zij het wat meer up-tempo. Hier is de productie gezien het onderwerp (dames die zich als sletten gedragen en met hun achterwerk ‘klappen’) juist gekozen.
Hoewel het topic niet bijster origineel is, maakt het relaxte smoke-anthem _Smoke met me _de verscheidenheid van de Deventernaren andermaal duidelijk. Het nummer is bovendien tekstueel goed uitgewerkt met vele subtiele liefdesverklaringen aan de joint.

Helaas valt de duistere afsluittrack Eens komt de dag wel erg uit de toon bij de toch wel relaxte sfeer die over de rest van de nummers hangt. Maar op de spaarzame missers na, is Krabbels een goed lekkermakertje voor de liefhebber van Nederlandse hiphop. Hoewel de samenhang van een volledig album ontbreekt, bewijzen de Javaanse Jongens met dit schijfje dat zij (en daarmee Fata Morgana) vele kanten op kunnen. Zeker als je bedenkt dat het slechts krabbels zijn.

Meer info: www.myspace.com/bordeauxlouis

Tracklist:
01. Krabbels
02. 40 days
03. Alles of niets
04. Smoke met me
05. Staande ovatie (klap ze)
06. Oke feat. Roelie Vuitton
07. Ding dat we doen
08. Bankoverval
09. Outro/Eens komt de dag

Geplaatst door bowie op 24 maart 2007