Jake One – White Van Music

Het valt op dat er een aantal bekenden van producer Statik Selektah ook op White Van Music te vinden zijn. Zo hoor je bijvoorbeeld M.O.P., Royce Da 5’9, Little Brother en Freeway ook op deze plaat zoals je ze ook vindt op Statik’s Stick To The Script. Daarnaast springen namen als Young Buck, MF Doom en de combinatie Freeway & Brother Ali gelijk in het oog als vreemde eenden in de bijt. Niets is minder waar, want twee van bovengenoemde zorgen daadwerkelijk voor een extra interessante toevoeging. Helaas valt Young Buck’s Dead Wrong wel buiten de boot. Alhoewel zijn poging om los te breken van G-Unit wel gewaardeerd wordt, valt hij er helaas toch telkens op terug door alsmaar, haast tot het irritante af, zijn ergernis over zijn voormalige crew te uiten.

Beats van producer Jake One bekleden zich dikwijls met een flinke portie soul en uptempo funk. Veelal simpel, maar indrukwekkend genoeg wel stuk voor stuk beweeglijke en blijmoedige producties met hier en daar een paar meedogenloze bangers zoals Kissin’ The Curb met Aftermath’s eigen Bishop Lamont en Busta Rhymes of M.O.P.’s Gangsta Boy. Zomaar een miniscule greep aan wat deze cd allemaal te bieden heeft.

Groot gevaar met glansrijke line ups als deze is dat meestal de uitschieters het album maken daar waar mindere goden het kunnen kraken. Zo ook hier het geval, want rappers als Keak Da Sneak, D. Black, J-Pinder, GMK en een klein aantal anderen kunnen het niveau van een Freeway, MF Doom, Bishop Lamont of Slug zowel tekstueel als deliverywise gewoonweg niet halen, en dat is jammer. Het zullen vast mensen binnen Jake’s vriendenkring zijn, maar dit zou niet hun ‘welverdiende’ plaatsje op het album moeten bepalen.

White Van Music staat vol van muzikaal welgevormde smaakmakers die soms simpel en eenvoudig overkomen, maar desalniettemin een succesformule vormen tot goede hiphoptracks. Lang niet overal sluiten de MC’s daar naadloos op aan en dat maakt dat de plaat soms niet geheel vlekkeloos wegluistert. Je kan de white van zien als een authentiek voertuig dat gedurend de rit meermaals olie lekt op de autobaan, misschien ligt het aan het motorblok van de bolide waardoor niet alles voortreffelijk draait zoals het hoort.

Tracklist:
01. Black Milk & Nottz – I’m Coming
02. M.O.P. – Gangsta Boy
03. Freeway & Brother Ali – The Truth
04. Turn It Down
05. D. Black – God Like
06. Little Brother – Bless The Child
07. Posdnuos & Slug – Oh Really
08. Hi
09. MF Doom – Trap Door
10. Young Buck – Dead Wrong
11. Bishop Lamont & Busta Rhymes – Kissin’ The Curb
12. Freeway – How We Ride
13. The Alchemist Ft. Evidence & Prodigy – White Van
14. J. Pinder Ft. GMK & Spaceman – Big Homie Style
15. Blueprint – Scared
16. Great Sound
17. MF Doom – Get ‘Er Done
18. Casual – Feelin’ My Shit
19. Keak Da Sneak – Soil Raps
20. Elzhi & Royce Da 5’9 – Glow
21. R.I.P.
22. Vitamin D Ft. C Note, Maine & Ish – Home

Meer info

Geplaatst door bowie op 18 december 2008