Jaimee Brown geeft ‘Rugdekking’ en richt schijnwerper op mentale gezondheid

Jaimee Brown is spoken word-artiest die we al een aantal jaar op de radar hebben. Nadat ze al met James en Soulution samenwerkte verbreedt ze haar horizon nog verder door ook een eerste eigen release op de streamingdiensten te zetten: Rugdekking is nu uit en bewijst dat woorden een helende kracht kunnen hebben.

Eigenlijk wilde Jaimee Brown bij producer City Lights in de studio een tekst inspreken die dwars zat in haar brein. Ze voelde dat er een echte productie van gemaakt moest worden. “Eenmaal in de studio in Amersfoort liep ik steeds vast op hetzelfde stuk tekst. Tot Jaap ineens zijn strot opengooide en ik zo geraakt was dat de woorden daarna niet meer vastliepen.”

“Of je nou gelovig bent of niet, man of vrouw, groot of klein; hier is iets voor je uit te halen.”

Het resultaat is Rugdekking, een sfeervolle track die spoken word vermengt met een atmosferische soundscape. Het geloof staat daarin, net als in veel van haar werk, centraal. “Hier is geen plek voor ongeloof”, opent ze, om vervolgens een flink blik aan woordspelingen en krachtige beeldspraak te openen.

Jaimee was een luisterend oor voor vrienden die volgens haar “aan het eind van hun Latijn waren”, vertelt ze. “De één kampte met een burn-out en de ander vertelde me dat het misschien wel beter zou zijn om wat pillen te nemen en te gaan slapen. Toen had ik het gevoel dat ik niets voor ze kon doen, en dat mijn woorden terugkaatsten tegen een muur van sterk moeten zijn en alles in je eentje op willen lossen. Ik heb Rugdekking geschreven om hen een hart onder de riem te steken.” Wie heeft je rug als je naakt en/of beschaamd in het diepe springt? Die vraag probeert Brown te beantwoorden door het antwoord te zijn, terwijl haar emoties steeds harder door haar stem lijken te willen prikken.

Onder haar zet de muziek die emoties kracht bij, maar Brown blijft volhardend erboven staan. Uit Rugdekking straalt zodoende pure mentale kracht en grootse liefde, en die probeert ze over te brengen naar de luisteraar. Ze richt een schijnwerper op pijn, verdriet en het belang van een goede mentale gezondheid. “Ik heb je”, is haar eigen conclusie.

Spannende en rake onderwerpen voor een eerste release? Zeker. Maar net zo spannend vindt ze het uitbrengen zelf: “Het gevoel van een eerste release is beter dan een verjaardag, en ik ben echt een verjaardagsfreak, dus dat wil wat zeggen”, lacht ze.

“Woorden kunnen in het fysieke een verschil maken, dus ik kies heel bewust waar ik ze aan verbind”, zei ze al in 2017 op onze website. Dat onderstreept ze andermaal met de release van haar eerste solotrack. Of je nou gelovig bent of niet, man of vrouw, groot of klein; hier is iets voor je uit te halen.

Stream:

Geplaatst door bowie op 30 november 2021