J.A.E. – Koning Der Armen

Broeky D (niet te verwarren met Broky B), Dobleye, Paulie Flows, Antos The Freshmaker, Nox en Kre: ze hebben allemaal twee dingen gemeen. 1: Deze producers zijn nog (relatief) onbekend. 2: Ze staan op Koning Der Armen. Volg je J.A.E., en daarmee zijn label, al een tijdje dan zal deze constatering allerminst verrassend zijn. De Utrechter is namelijk hard op weg om van Hof van Jaeden een succesvolle kweekvijver van hiphopartiesten en sterk label te maken.

Met Koning Der Armen zet de ex-Stropstrikker een stap in de goede richting. In een setting die varieert van donker en grimey (King In De Ring) tot sprookjesachtig en mellow (Nevernooit) maak je kennis met een gedreven ondernemer die er niet voor terugdeinst om zijn ziel bloot te leggen. Zelfservice, Nevernooit, Als Je Mij Niet Kent: het zijn maar enkele voorbeelden waar je in first person de struggle van een bevlogen artiest in een onbetrouwbaar klimaat als het hiphopwereldje ervaart. Het is wel duidelijk dat J.A.E. zich niet beperkt tot roffe straatteksten zoals vroeger bij de Stropstrikkers. Het mooie eerbetoon aan zijn moeder, Cecilia, past goed in de persoonlijke lijn die door de hele plaat loopt.

“Als je me wel kent, weet je dat ik echt ben. Als je me wel kent, weet je dat ik vecht voor de mensen die me back hebben. Geen angst voor de mensen die een strep trekken. Sta ik in me recht dan zal ik niet wegrennen.” – Als Je Mij Niet Kent

Zoals wel vaker kunnen producties van veel verschillende producers zorgen voor een onsamenhangend geheel. Bij Koning Der Armen is dat ook het geval. Waar op de plaat in tekstuele zin zoals gezegd een dergelijke lijn te ontdekken valt, is het contrast qua sound tussen de producties groot. Dit neemt echter niet weg dat de beats van gevestigde producers als Klaas Vaak (Stropstrikkers) en Nikes (Zo Moeilijk), alsmede van opkomend talent als Broeky D, Paulie Flows en met name Dobleye vaak uitstekend zijn. Laatstgenoemde dropte onlangs al met rapper Steach de verdienstelijke proloog Tocht Door het Schimmenrijk (download!) en heeft op dit album een dikke vinger in de pap met 5 producties. De op het Hof van Jaeden getekende beatmaker maakt dermate veel indruk dat we in de toekomst ongetwijfeld meer van hem zullen horen.

Voor nu is het echter de Hofmeesteer die aan zet is, en terecht. Met de line “de loyaliteit die een hond bezit, dat heb ik voor die hiphopshit” zegt J.A.E. geen woord teveel. Waar het bij sommigen bij woorden blijft, zet de Utrechter deze om in daden, waarvan Koning Der Armen er één is. Hij wist zich al te onderscheiden met de Stropstrikkers, zette een eigen label op poten en bewijst nu met zijn debuut óók als soloartiest van toegevoegde waarde te zijn.

Koning Der Armen komt aanstaande vrijdag 29 januari uit op het Hof van Jaeden. De CD-presentatie is dezelfde dag in Tivoli de Helling. Klik hier voor meer info.

Tracklist:

01. King in de Ring (Beat door Klaas Vaak)
02. Zelfservice (met Nicole) (Beat door Broeky D)
03. Sleutels Kwijt (Beat door Dobleye)
04. Cecilia (Beat door Paulie Flows)
05. Stenen in M’n Rugzak (Beat door Antos The Freshmaker)
06. Actie Reactie (Beat door Broeky D)
07. Nevernooit (Beat door Nox)
08. Hier (Beat door Dobleye)
09. Stamp Op Ze (met Skafalau & Akwasi) (Beat door Nikes)
10. Koningsmaal (Beat door Paulie Flows)
11. Verhalen Bij het Kampvuur (met Levitation) (Beat door Antos The Freshmaker)
12. Als Je Mij Niet Kent (Beat door Dobleye)
13. Deze Kracht (met Nosa) (Beat door Nikes)
14. Adelaar (Beat door Kre)
15. Dominant (Beat door Dobleye)
16. Je Afrikaanse Excellentie (Beat door Dobleye)

Geplaatst door bowie op 24 januari 2010