Jaap van der Doelen komt met ‘Kill Your Masters’, een boek over Run The Jewels

Twee rappers in de lente van hun carrière ontpopten afgelopen decennium plotseling als popcultuuriconen, vechtend voor verandering in een wereld die op het punt staat ten prooi te vallen aan fascisme. Het verhaal van Run The Jewels, ATLien Killer Mike aan de ene kant en Brooklyn native El-P aan de andere, is er eentje die goed beschreven moest worden, vond cultuurjournalist Jaap van der Doelen. En dus ging hij aan de slag. Inmiddels is zijn boek Kill Your Masters af en staat het gepland voor een release in 2024.

Op de een of andere manier kregen de twee artiesten, in wat de nadagen van hun carrière als rappers hadden moeten zijn, de grootste spotlight ooit op hen gericht. Wereldwijd headlinen ze de grootste festivals, ze zijn omgetoverd tot actie- en stripfiguren in Marvel, en brachten een wereldwijde beweging op gang die een belangrijke rol speelde in de laatste twee presidentsverkiezingen.

Sleutelmomenten

De hoeveelheid ontwikkelingen en sleutelmomenten in de moderne geschiedenis die ze onderweg in hun verhaal tegenkwamen, is duizelingwekkend. De veranderingen in de muziekindustrie – van de hoogtepunten tot de instorting van de cd-markt en de uiteindelijke opkomst an streamingservices. Maar ook de stijgende populaireit van afrofuturisme en wereldwijde erkenning voor de Black Lives Matter-beweging.

De val van de Twin Towers, de knielende houding van Colin Kaepernick, de opkomst van Donald Trump en de dood van George Floyd. Het houdt allemaal verband met hoe hun ontluikende bromance hen transformeerde van solo-artiesten in de underground, tot popculturele iconen die wereldwijd worden erkend. Kill Your Masters vertelt je net zoveel over de wereld die Run The Jewels maakte, als over hoe zij op hun beurt die wereld hielpen vormgeven.

De release staat gepland voor 2024 via UGA Press. De Universiteit van Georgia dient als uitgeverij voor het boek. Nu is er alvast een website in de lucht waarop je je in kunt schrijven. Doe het, zodat je op de hoogte wordt gehouden van alle ontwikkelingen: runthejewelsbook.com!

Geplaatst door bowie op 23 juni 2023