Ja, natuurlijk willen we die hiphopshow van Broederliefde zien

De discussies bij Topspul de Podcast kunnen flink oplopen.  Als de hosts met z’n drieën aan tafel zitten, maar ook als er gasten aanschuiven. Jerr en Emms van Broederliefde kwamen langs in de laatste episode, en daar kwam de veelzijdigheid van de Rotterdamse groep ter sprake. En dat ging er heet aan toe. Aanstichters? De gastheren: “Ik denk niet dat jullie een serieuze hiphopshow van een half uur kunnen neerzetten.” Ehhhh… wij twijfelen daar niet eens aan. Wij willen Jerr, Emms, Sjaf, Mella en Edson dan ook asap die show zien announcen! Sterker nog; we hebben een concept-setlist voor ze paraat!

Uiteraard: Broederliefde is een graag geziene act op allerlei festivals: ze gaan vaak all out, blind voor het feest. Veertien jaar geleden kwamen ze aan de oppervlakte, om daar niet meer te verdwijnen. Mét hiphop; rauw, rof en hard. Maar hun sound waaierde uit: naar afrobeats, reggaeton, pop… maar in de kern is deze groep Spangenaren nooit veranderd. Onterecht worden ze onder de lelijke paraplu genaamd urban gezet.

Punchlines en rijmschema’s

Eenmaal het over en weer geschreeuw in de discussie te boven, komen een paar titels bovendrijven uit hun inmiddels omvangrijke catalogus. En terecht. Wie hun discografie erop natrekt, zal naast het melodieuzere werk ook genoeg harde straatrap, bars, punchlines en rijmschema’s tegenkomen. Ook in recentelijk uitgebrachte albums. En heus niet alleen door Emms, maar door de hele groep.

Wij zien het in ieder geval helemaal gebeuren. Donkere en rollende bassen in Must Be Nice. De flex in lounges met een Appel Mint Puur, een gastbijdrage van Kevin voor een paar tracks, en afsluiten met Domme Jongens, die niet eens in onze setlist te vinden is hieronder. Die spreekt voor zichzelf. Een half uur daaruit destilleren levert de uitkomst als die het label-account van Top Notch adviseerde: “Zet Broederliefde op Het Moment en je krijgt de beste hiphopshow van het festival.”

Shout out naar BL, shout out naar Topspul. Check onze setlist:

Geplaatst door bowie op 11 juli 2024