J. Sands of The Lone Catalysts – The Breaks Vol. 1

Rapper J. Sands is samen met producer J. Rawls het brein achter underground hiphopact Lone Catalysts. J. Rawls liet voor het eerst van zich horen middels een tweetal tracks op het Black Star-project van Mos Def en Talib Kweli.

J. Sands uit Pittsburgh draait sinds midden jaren ’90 mee en samen met zijn partner in crime dropte hij onder de naam Lone Catalysts in 2000 het goed ontvangen debuutalbum Hip Hop. Twee jaar later verscheen The Catalysts Files.

Met The Breaks Vol. 1 valt nu de eer te beurt aan J. Sands om te laten zien wat hij op zijn debuut in huis heeft. Dat is op zich heel wat. De beats zijn oldschool, head-nodding en hebben geregeld een lekkere jazzy inslag. De vele samples die gebruikt worden komen je vaak bekend voor, evenals de beats die soms zo vertrouwd klinken dat het lijkt of je ze al eerder gehoord hebt. De producties komen van The Are, J. Sands, J. Rawls, Big Phill, Usef Dinero, Hi-Tek, Prime, Geeman aka The Grand Ear en Applejack.

Direct een sterke track is Manifest waarin J. Sands lekker flowt op een relaxte beat. En lekker flowen doet J. Sands eigenlijk overal. Zijn stem klinkt zelfverzekerd, helder en past perfect op de muzikale aanvulling. Ode To J-Sands is meer up-tempo, Stealing And Rhyming had zo uit eind jaren ’80 kunnen komen.

J. Sands’ lyrics zijn vooral gebaseerd op de hiphop lifestyle en daar is natuurlijk niets mis mee, maar aan echte issues waagt de MC zich niet en dat is jammer, want ik vermoed dat deze man zeker de kwaliteit heeft om over issues te schrijven.

Waar N.A.B.’s feat. D.L., Scales & Ree zwaar chill is en begint met een dope sample, oriënteert Leave It Alone zich meer op hiphop/reggae. Mindere nummers zijn er in de vorm van het weinig opvallende Brains over vrouwen en het overbodige Too Much Pussy.

Een uitschieter is het dope Whatever met erg sterke bijdragen van Rashad P.A. from The 3rd en een te ille beat. Ook tof is Times We Chill met een smoothly party vibe.

The Breaks Vol. 1 is straight-to-the-essence oldschool hiphop en het feit dat dit volume one is, betekent dat we in de toekomst gelukkig nog meer van J. Sands kunnen verwachten. Oprechte shizzle!

Tracklist:
01. Intro
02. Manifest
03. Ode To J-Sands
04. Stealing And Rhyming
05. N.A.B.’s ft. D.L., Scales & Ree
06. Leave it Alone ft. DJ Donsville
07. Brains ft. J-Rawls
08. In Jail ft. Dante
09. Whatever ft. Rashad & P.A. from The 3rd
10. Too Much Pussy
11. Dirty Dick
12. Reminiscing Apache
13. Times We Chill ft. L.G. & Caleesh
14. Love & Sincerely Yours" ft. Lord Grand
15. Baby Your Mine Outro
16. Going Way Back ft. Fat Jon (Bonus Track)
17. Emcees & Rappers (Bonus Track)
18. Hidden Song

Meer info: http://www.lonecatalysts.com

Geplaatst door bowie op 23 december 2003