J Dilla’s ‘Welcome 2 Detroit’ heruitgegeven ter ere van het 20-jarig bestaan

Wie onze socials volgt, kan het al gelezen hebben; het is deze week Dilla-week op HIJS! Met zijn geboortedag, sterftedag en diverse jubilea van releases in dezelfde week konden we niet anders dan besluiten om extra aandacht te besteden aan de legendarische muzikant. Gisteren was het zijn verjaardag en bestond Donuts alweer vijftien jaar. Vandaag hebben we het nieuws dat er een extra grote vinylbox is verschenen van zijn classic solodebuut Welcome 2 Detroit.

In februari 2001 verscheen Welcome 2 Detroit. Het was de eerste plaat van James Yancey en tevens de eerste keer onder zijn toen nieuwe alias J Dilla, het pseudoniem dat hij van Busta Rhymes had gekregen. Hij was toen al bekend van producties voor zijn groep Slum Village, maar ook van zijn werk voor Common, De La Soul en Erykah Badu. Echter, Dilla wilde een schijnwerper richten op zijn eigen thuisstad. Detroit was volgens hem een levendige maar onderbelichte hiphopstad. Uit de ‘Motor City’ stappen onder meer rappers als Beej, Big Tone, Elzhi, Frank-N-Dank en Phat Kat achter de microfoon om hem te vergezellen.

Hoewel er door de jaren heen diverse reissues verschenen, heeft BBE nu besloten deze experimentele viering van de hiphopscene uit The D de meest propere heruitgave te geven. Het originele album wordt uitgebreid met instrumentals van alle tracks, en daarnaast verschijnen er exclusieve remixes. Maar de echte fijnproever zal het meest blij zijn met de originele cassette-demo’s.

Daarop staan de work-in-progress audiofragmenten, waarmee je zijn ideeën kunt ervaren voordat ze af waren. Flarden Detroit-jazz, techno, soul, bossa nova en Afro-funk; die ideeën klinken nu niet heel radicaal of ingenieus. Maar met het gegeven dat Dilla dit twintig jaar geleden al kon, toen de techniek nog niet zo makkelijk was als nu, beluister je deze plaat heel anders. Het is een genie achter de sampler.

Op Welcome 2 Detroit hoor je ook dat Dilla een begenadigd rapper is. Op The Clapper hoor je hem waarschuwen over hoe het eraan toe gaat in Detroit wanneer je je dekking te laag houdt. Het ultieme advies: verlaat je huis niet zonder strap. En ook op het grimmige Y’all Ain’t Ready verzorgt hij zelf de bars. Maar met zijn oor voor perfectie besefte hij ook ook dat hij niet op elke track hoefde te rappen. Zo stapt hij opzij om Come Get It helemaal aan Elzhi over te laten. Die grijpt die kans uiteraard aan om helemaal bananas te gaan.

De heruitgave komt op maar liefst twaalf 7-inches, bevat remixes van de Japanse sample-meester DJ Muro, een cover van Azymth en diverse demo’s. Daarnaast zit er een boek bijgevoegd, waarin John Vanderpuije een uitgebreide uiteenzetting geeft over de totstandkoming van het album. Daarvoor nam hij interviews af met vele sleutelspelers van het album. Daarnaast komen ook Amp Fiddler en Ma Dukes aan het woord.

De Welcome 2 Detroit – 20th Anniversary Box is nu te koop bij de betere platenzaak en bijvoorbeeld het Duitse HHV. Voor wie geen platenspeler heeft, is de heruitgave ook te streamen.

Geplaatst door bowie op 8 februari 2021