J. Cole is op oorlogspad, getuige de ‘MIDDLE CHILD’ video

Dat J. Cole het niet altijd eens is met de gang van zaken in de muziekindustrie, wisten we. Dat hij daarom regelmatig de draak steekt met de Soundcloud-generatie onder de rappers die nu opstaan ook. In zijn nieuwe video doet hij het zó expliciet en goed, dat we je ‘m niet wilden onthouden.

Het nummer waarvoor de video is geschoten leek in eerste instantie een loosie; een track zonder bombastische aankondiging werd gedropt en niet te vinden zal zijn op een aankomend album. Toch behaalde MIDDLE CHILD in korte tijd 100 miljoen plays op Spotify en nog eens 44 miljoen op YouTube alleen. Met de video erbij krijgt het nummer wat meer context.

In de clip zien we Cole zelfverzekerd en kalm rappend in een mortuarium, tussen lichamen in lijkzakken. Daarna vervolgt hij zijn weg door een donker bos om te eindigen in een hut. Terwijl hij daar in een grote stoel achterover leunt en zijn bars de camera in spuugt, prijken er boven de open haard de hoofden van drie Soundcloud-rappers. Die J in J. Cole staat schijnbaar voor jager, want hij laat zijn ’trofeeën’ maar al te graag zien. Maar wie denkt dat het daarmee gedaan is, zit mis. In elk shot daarvóór zijn details te vinden waaruit blijkt dat Cole het niet eens is met de huidige staat van het leven in Amerika, waarin rassenhaat en kapitalisme volgens hem grote rollen spelen.

Dat J. Cole selectief is met het uitzoeken van zijn slachtoffers en dat hij niet iedereen van de nieuwe generatie (t)rappers haat, blijkt uit zijn uitstekende featurings op recent verschenen platen van 21 Savage en Offset. Er is naar het schijnt ook een samenwerking met Meek Mill onderweg en in april moet het derde album in de Revenge Of The Dreamers-saga verschijnen, waarop hij zijn labelgenoten de spotlights gunt.

Het is niet duidelijk of deze track daarop te vinden is, maar de video check je in ieder geval hieronder.

Geplaatst door bowie op 26 februari 2019