Islander Festival

Islander Festival beloofde veel goeds! Dit van orgine house festival had ook de hiphopscene aangekaart met als uitkomst afzeggingen en lange wachttijden. Lees hier wie wel kwam opdagen…

ClubRisk en Art Of Dance waren het die deze zomer de tweede editie van het exclusieve buitenfestival Islander organiseerden. Na de zomer van 2001 was het festival terug met een dikke line-up die naast het gebruikelijke house zich ook had gericht op de hiphopscene. Persoonlijk denk ik dat de beweegredenen om hiphop erbij te trekken het steeds populairder wordende ‘urban’ cultuur is. Hoe spijtig deze zaak ook is, feit is wel dat hiphop nu veel in de picture staat. Zo ook op het Islander festival wat zaterdag 24 juli op de kop van het Java Eiland (voorheen de lokatie voor het Drum Rhythm festival) werd gehouden. Het festival beloofde grote namen voor zowel het house publiek als hiphop publiek. Interessant voor HIJS waren vooral namen als; Kenny Dope, Jazzy Jeff, DJ Spinna, Dj Spinbad, CL Smooth en natuurlijk DJ Premier. Net als de house DJ‘s hebben allen soul in hun roots, wat dan ook de algemene deler was van het festival…

Alsnog is een belangrijk detail van een festival dat de artiesten van de line-up ook wel daadwerkelijk op het festival zijn. Aangekomen op het terrein, wat groots opgezet was, scheen dat DJ Premier al niet meer verwacht werd. Een aardige domper dus al om mee te beginnen. Ook was het tijdschema enigszins veranderd en/of uitgelopen. Dit mocht de pret vooralsnog niet drukken, want het was stralend mooi weer en Jazzy Jeff was bezig in de ROKJESOKSOF tent met zijn DJ set. Velen genoten in de volle tent van Jazzy Jeff die van de hiphop platen alleen het instrumentale gedeelte pakte met hier en daar het refrein om deze herhaaldelijks te jugglen wat er dus voor zorgde dat je een groot repertoire aan breaks had. Nu had ik deze show al eerder gezien in Paradiso, waar hij precies hetzelfde deed met dezelfde platen immers, maar ook voor de 2e keer was het een genot om aan te horen. Dit element blijft vermakelijk net als het house publiek die ietwat verontwaardigd in deze tent zocht naar andere podia.

Het terrein was opgesplitst met verschillende tenten. Zo was er het ClubRisk hoofdpodium, het Luvdancin’ podium, de ROKJESOKSOF tent en het Jimmy Woo podium. Er ontstond enige verwarring, omdat er volgens ons een podium miste. Waar het Luvdancin’ podium zou moeten staan, stond een tent met draaitafels, maar het kwam niet echt overtuigend over als het podium wat op de mooi vormgegeven kaart stond. Ook bleek de programmering met het tijdschema niet te kloppen waardoor het leek dat het Luvdancin’ podium was samengevoegd met de ROKJESOKSOF tent. Vermoedens bleken waar en werden erger toen duidelijk werd dat Kenny Dope en DJ Spinbad ook niet meer van de partij zouden zijn. Erg spijtige zaak wat voor extra teleurstelling zorgde, het wachten was nu op DJ Spinna en later op de avond CL Smooth. Met het mooie weer dobberden we over het terrein wat leuke stands had met o.a. een Freshcotton gedeelte waar je ille shirts kon halen. Tevens was er genoeg sap en drank te halen en kon er volgens de organisatie exclusief gegeten worden dankzij de toonaangevende keukens van Blender, Blakes en Kung-Fu wat naar mijn idee alleen te merken was aan de prijs. Deze prijzige culinaire ervaring werd gretig omarmd door het publiek. We namen een kijkje bij de so called dopest club Jimmy Woo waar Real el Canario wat disco/funk aan het draaien was. Gezelligheid en drukte omschrijven wat hier verder gebeurde.

Na enige tijd dwalen, kijken, housen, foto‘s maken en ice-cappucinos drinken begaven wij ons naar de ROKJESOKSOF tent waar in de tussentijd DJ SP, Leroy, en Mr. Wix enige plaatjes hadden gedraaid. Spinna begaf zich nu achter de ones en twos en vulde de tent met… house. Juist, enigszins niet verrassend kwam deze ille hiphop producer met aardige soulvolle house. Leuk, maar voldeed lang niet aan de kleine verwachtingen. Het mixen was overigens ook niet spectaculair dus werd het wachten op CL Smooth die zonder Pete Rock z’n show zou geven. Drie uur later dan gepland was het zijn beurt om in deze tent het publiek te rocken. Niets was minder waar en waar het geluid de hele dag goed was in deze tent faalde het juist bij CL. Enigszins nonchalant maar vol met z‘n herkenbare charisma gaf mister Smooth zijn show. "Appreciate" van het nieuwe Soul Survivor album was leuk om weer te horen net als het klassieke "T.R.O.Y." Desondanks was het geen daverend optreden waardoor ik hierna het terrein verliet om noodgedwongen echt wat culinairs te gaan nuttigen.

Al met al was het een mooie dag. En ondanks de vele tegenvallers voor publiek én organisatie had het festival het geluk dat het weer wel goed gezind was. Voor een veel te hoge entreeprijs kreeg je weinig terug dus laten we hopen dat als er een volgende editie komt, deze dan een goede prijsverhouding heeft. Ondanks dit tevens het soulvolle 10 jarig bestaan van ClubRisk was gun ik ze meer geluk bij volgende evenementen. Toch nog even vermelden dat house&hiphop een prima combinatie is want het publiek deed z’n ding en dat op z’n eigen manier….

Fixtures:
Hoogtepunt: Live set van Jazzy Jeff
Dieptepunt: Geen Premier, geen Spinbad, geen Kenny Dope
Bier: 1 bon (1,80)
Wc: 0.50 euro
Garderobe: n.v.t.
Fotograferen: jawohl
Geluid: goed in orde.
Bezoekers: ik schat 5000
Damage: 40 euro excl.
Cijfer: 5

Geplaatst door bowie op 26 juli 2004