Is 30 september de grootste releasedag van 2022?!

Ooohhh my! We werden vanochtend wakker en onze Spotify-, Apple en andere streaming apps ontploften werkelijk. Het is een gigantisch drukke releasedag op hiphopgebied. Alsof iedereen de herfst in wilde vliegen met een nieuwe plaat onder de arm. We loodsen je door zes luistertips heen via de wie, wat en waaroms. Of je nou boombap prefereert, geniet van westcoast-beats of de schaduwkanten van de faam wilt aanhoren; hier zit iets voor je tussen. Geniet ervan. Maandag komen we uiteraard weer bij je op de radar met onze kersverse eigen Spotify update.

Freddie Gibbs – $oul $ould $eperately

Wie: Gangsta Gibbs, en de real ones weten dat die niet heel vaak tegenvalt…
Wat: Het langverwachte major label-debuut. Twee jaar nadat de inkt van zijn contract is opgedroogd.
Waarom is dit het checken waard: Met donkere ondertonen van de vaak duistere kant van de roem, laat Gibbs gedurende de 14 tracks van het album zijn rapvaardigheden zien. Hij heeft een scherp gevoel voor zelfreflectie. Dark Hearted en Too Much met Moneybagg Yo dienden als lead singles, maar ook Pusha T, Rick Ross, Offset en Anderson .Paak worden ingeschakeld.

MOVNT OLYMPVS, $KEER & BOO$ & Dookie – Ogen Op Olympus

Wie: Een aantal van de meest grimmige mc’s en producers van het land bundelt de krachten.
Wat:
OOO, dat binnenkort gepresenteerd wordt door middel van twee vinylverkoopdagen en een show.
Waarom is dit het checken waard: Liefhebber van platen als Hand Solo, Puur & Ongesneden, KRAUW KONNEKT, DE HEUVELS HEBBEN OGEN en GOD LOVES UGLY? Mooi, je kunt het nieuwste samenwerkingsverband vanuit de ondergrond checken. Hoe er in Den Haag wordt gevibed en getaped onder het genot van toverdrank; maar dan samengevat in tien possecuts.

Prodigy – The Helegian Dialectic 2: The Book Of Heroine

Wie: De man die in bij velen voor altijd geparkeerd staat in de top-10 rappers ooit. Ook wel; de helft van Mobb Deep.
Wat: Zijn eerste full length sinds dat hij overleed
Waarom is dit het checken waard: The Hegelian Dialectic, het album waar ‘Bandana P’ het laatst aan werkte voor zijn dood, is een van de zwakste broeders in de catalogus van Prodigy. Het vervolg is beter. Tussen de tracks die je in de gritty of boombap-categorie zou plaatsen, zitten geen missers.. Een reality check. Dat we een van NY’s finest voor altijd moeten missen.

YG – I Got Issues

Wie: YG, die ooit een perfect tagteam vormde met DJ Mustard en de westcoast-vlag nog altijd trots vasthoudt.
Wat: Een nieuwe plaat, maar hij was niet te spreken over de rollout ervan.
Waarom is dit het checken waard: De laatste jaren is YG getransformeerd van rapper die vooral over rappen rapte op clubbeats, naar een muzikant die ook verhalen vertelt op kalme luisterbare muziek voor in de sofa. De westcoast-bounce ontbreekt echter bijna nooit; ook op deze plaat horen we pompende bassen en g-funk flirts.

Rome Streetz – KISS THE RING

Wie: geboren in Londen, residerend in Brooklyn, getekend bij Griselda.
Wat: zijn eerste full length op het hardste label van het laatste decennium
Waarom is dit het checken waard: “Die nostalgische New York-shit, die niemand zo goed brengt als hij”, aldus labelbaas Westside Gunn, die tevens weer als executive naar voren treedt. Of zoals Jesse Berendsen vorig jaar schreef toen Rome nét had getekend: “Het is rauw, het is echt en het is vooral die no nonsense boombap shit.” Nu op beats van Conductor Williams, Daringer en Camouflage Monk, en gastcoupletten van Conway The Machine, Stove God Cooks, Benny The Butcher, Armani Caesar, WSG en Boldy James. Hallo, zeg.

billy woods – Church

Wie: billy woods, zonder hoofdletters dus, de helft van het New Yorkse hiphopduo Armand Hammer
Wat: na Aethiopes alweer zijn tweede album van dit kalenderjaar!
Waarom is dit het checken waard: volgens de press release is Church een verkenning van herinnering, geloof, marihuana en het lot, evenals “de prijs van de liefde en de kosten van het zakendoen.” Wij horen vooral een billy woods die zijn onuitputtelijke drang naar experiment heeft geparkeerd en eens met gestructureerde beats aan de slag is gegaan. Die zijn overigens allemaal geproduceerd door Messiah Musik.

We hebben gekozen om het bij zes releases te houden. Er zijn ook nog nieuwe platen van Rico, Boldy James & Nicholas Craven, DDG, Kid Cudi en BIG30 verschenen. Wellicht plaatsen we later nog wat uitgebreidere recensies.

Geplaatst door bowie op 30 september 2022