Reggae-superster Ziggy Marley bracht afgelopen week een opvallende remix uit van Circle Of Peace, een single van zijn vorig jaar verschenen album Rebellion Rises. Op deze nieuwe versie van de track, is namelijk een couplet te horen van niemand minder dan Sevn Alias. We belden erover met de zanger terwijl hij zich settelde in een hotelkamer in Portland: “Sevn Alias stapte naar voren en was willing. En ik werk alleen met mensen die willing zijn.”

Rebellion Rises is een bijzonderdere plaat in het oeuvre van de inmiddels 50-jarige reggaezanger. Hij bracht het tien tracks tellende album in mei van vorig jaar uit, tourde er vervolgens mee door Zuid-Amerika, en doet dat momenteel door de Verenigde Staten. “De grootste verrassing is dat het me nog steeds niet verveelt!” laat hij lachend weten. 

“Na een tijdje wordt je het moe om dezelfde nummers steeds te spelen. Maar dit album heeft me ertoe geïnspireerd om oudere nummers opnieuw te arrangeren, speciaal voor deze tour. Een meer ‘Rebellion Rises’-arrangement. Dat houdt het interessant, en ik moest het ook doen om het met gevoel en emotie te kunnen blijven zingen.” Een van de meest drastische wijzigingen is volgens hem het nummer Amen, van zijn titelloze album uit 2016. “Achteraf had ik het idee dat ik daar expressiever in had kunnen zijn over wat ik echt bedoelde. Nu heb ik de kans om zulke nummers meer impact te geven. En song als dat, daarin zit nu veel syncopatie. Het is een militantere versie dan het origineel, zo zou ik het zeggen.”

“Verdeel en heers. Dan kunnen ze doen wat ze willen. Breng de mensen samen, en dan hebben alle dictators, politici, religieuze leiders, ineens een probleem.”

In de festivalzomer kan ook het Europese publiek ontdekken hoe die opgefriste versies klinken, bijvoorbeeld tijdens Lowlands, waarvoor hij geboekt is. En om zijn Nederlandse publiek alvast wakker te schudden, verscheen er een speciale remix van de track Circle Of Peace met Sevn Alias. “Ik werd aan hem voorgesteld en hield van zijn vibe en persoonlijkheid. Die remix helpt hem, en het helpt mij om mijn boodschap verder te verspreiden, naar zijn publiek, en andere mensen buiten mijn eigen publiek. Dat was belangrijk voor mij, want only the willing will see their dreams.”

Het is een deel uit de songtekst dat als mantra terug blijft keren tijdens het gesprek. Met ‘the willing’ bedoelt hij mensen die bereid zijn zich te verenigen in een ‘circle of peace’, om op te staan tegen ‘Dem Fake Leaders’ die wereldwijd verdeeldheid zaaien. “Het is een oude tactiek”, legt hij uit. “Verdeel en heers. Dan kunnen ze doen wat ze willen. Breng de mensen samen, en dan hebben alle dictators, politici, religieuze leiders, al dat soort organisaties, ineens een probleem. Eensgezindheid is een probleem voor hen. Dus onze leiders leiden mensen het verkeerde pad op.”

Zijn toon zwelt aan naarmate hij er meer over praat. Het zou een grove vergissing zijn om te denken dat het voor Marley een verkooppraatje is. “This is the truth!”, roept hij vol overtuiging. “Welke leider predikt er menselijkheid als een bron van verbinding? Welke politieke stroming? Welke regering? De Chinese is er voor de Chinezen, de Amerikaanse voor de Amerikanen. Er is niemand! Niemand! Op het wereldwijde politieke toneel, zie ik er geen enkele!”

Zijn muziek is een manier om mensen wereldwijd die ‘circle of peace’ in te krijgen. “Ik heb ook niet alle antwoorden over wanneer en hoe. Maar ik weet dat ik mijn deel aan de puzzel bijdraag. Dit is mijn stukje. Anderen moeten dat van hen ook bijdragen, om het compleet te maken. En ik wéét dat dat kan. We kunnen het zoveel beter doen dan we nu doen.”

“Ik heb besloten om te weigeren mijn spirit te laten verslaan.”

Het album Rebellion Rises heeft diezelfde opzwepende mengeling van emoties in zich als de maker ervan in gesprek heeft. Een soort militante vrolijkheid, vol van overtuigingskracht. “The system wil ons demoraliseren, maar de truc is om je emoties in balans te houden”, vertelt hij. “Dat je negatieve, pessimistische gedachtes niet je positieve emoties overrompelen. Ik zorg ervoor dat ze allebei vertegenwoordigd zijn; droefheid én positiviteit, in de juiste balans.”

“We kunnen door onze eigen gevoelens en gedachtes verslagen worden”, weet Marley. “Als je niet meer de motivatie hebt om tegen hen op te staan, dat is wanneer je verslagen wordt. Dus ik heb besloten om te weigeren mijn spirit te laten verslaan.”

“Only the willing will see their dreams!”

Degenen die in staat zijn om dat besluit te maken, die zijn ‘willing’. “Only the willing will see their dreams!”, zo beklemtoont hij nogmaals. “Onze agenda is nadelig voor georganiseerde religies, georganiseerde politiek, de oorlogsindustrie en machines of war. De politiek gaat ons niet leiden naar eenheid, want zij draaien op verdeeldheid en profiteren ervan.”

Zijn remix met Sevn Alias is onderdeel van de campagne om zijn overtuiging met anderen te delen. Plannen voor soortgelijke internationale remixen met andere artiesten zijn er vooralsnog niet. “Sevn Alias stapte naar voren en was willing. En ik werk alleen met mensen die willing zijn”, zegt hij resoluut. Mensen die er net als hij van overtuigd zijn, dat een betere toekomst binnen handbereik ligt. 

“We zijn klaar met hopen, je moet het wéten. This is why Rebellion Rises!”

Meer Interviews