Vandaag brengt de jonge artiest Zeno alweer z’n vierde project uit als independent artiest: de EP De Beste Versie Van Mezelf. Voorafgaand aan de release spraken we ‘m uitgebreid op een vroege doordeweekse avond. Over de dip die hij had toen alles stilviel door het coronavirus, hoe Jayh op zijn nieuwe plaat belandde en de invloed van Dua Lipa en BLØF op zijn muziek.

“Ja, gaat lekker man. Ik heb m’n schema aardig omgeswitcht. Ik sta nu elke dag om vijf uur in de ochtend op, ga dan sporten en speel daarna een uurtje piano. Vervolgens doe ik de dingen die er verder die dag te doen staan en al vroeg in de avond ga ik naar bed.” Zeno vertelt het met een brede glimlach.

“Ik kwam in een dip terecht zoals ik nog nooit had meegemaakt.”

Begrijpelijk als je z’n nieuwste EP hebt beluisterd. Het acht tracks tellende project geeft een intiem inkijkje in wat er de afgelopen maanden afspeelde in het leven van de jonge artiest. “Ik was altijd on the road. Deed veel sessies, shows en checkte andere artiesten. Toen door corona alles stilviel, en ik eigenlijk door wilde, was er niemand die meer sessies deed. Ik kwam in een dip terecht die ik nog niet eerder had gehad. In die periode heb ik een kleine maand nauwelijks muziek gemaakt. Dat was nog niet eerder voorgekomen.”

Tunes laten rusten
In de nasleep van die dip ging Zeno bouwen aan de EP Beste Versie van Mezelf. Dat ging in tegenstelling tot bij z’n eerdere projecten niet in sneltreinvaart. “Ik was ook niet direct uit die dip. Soms voelde ik me twee dagen heel goed en was ik daarna weer een paar dagen somber. Ik bleef een beetje kwakkelen.” Eén van de gevolgen hiervan was dat hij ging twijfelen over de inhoud van z’n songs en zoekende was naar wat hij wilde vertellen. In de tussentijd ging hij werken aan andere tunes. Op die manier ontstonden er verschillende opzetjes waar hij later met een frisse blik naar terugkeerde. ‘Dat heeft me wel een nieuw inzicht gegeven. Soms moet je tunes laten rusten om tot een beter resultaat te komen.’

Dat Zeno z’n tijd heeft genomen voor deze EP is te horen aan de teksten. Een terugkerend thema is de relatie met z’n vriendin die een tijd terug uitging. “Toen die relatie net stuk was gelopen heb ik ook wel tunes gemaakt, maar ik kon er op dat moment niet objectief naar kijken. Inmiddels weer wel. Wat Je Zoekt gaat over de break-up zelf. Het gaat over de onzekerheid of je elkaar al los kunt laten. Je merkt dat het niet meer werkt, maar je kan er nog niet aan toegeven, omdat je nog teveel houdt van elkaar. Ook weet je niet hoe het gaat zijn nadat je elkaar hebt losgelaten.”

“Op een gegeven moment besef je dat je niet afhankelijk moet zijn van een ander om jezelf gelukkig te voelen.”

Aangekomen bij de track Heimwee wordt het de luisteraar duidelijk dat de relatie definitief over is. “Eerst heb je twijfels nadat je het hebt uitgemaakt, maar op een gegeven moment denk je ‘fuck deze shit!’. Je beseft dat je lang je best gedaan hebt en vaak de schuld bij jezelf hebt gelegd. Op een gegeven moment komt het besef dat je niet meer afhankelijk moet zijn van een ander om je gelukkig te voelen en dat je moet zorgen voor je eigen ding.”

Popinvloeden
Zorgen voor z’n eigen ding doet Zeno al sinds hij anderhalf jaar geleden van de Herman Brood Academie afkwam en al z’n projecten independent regelt. ‘Ik werk sowieso altijd samen met andere producers, maar aan alle tracks heb ik ook zelf een bijdrage geleverd. Iets ingespeeld, de melodie of akkoorden bedacht bijvoorbeeld.’ Doordat hij veel zelf aan de producties sleutelt, heeft de EP een coherente sound gekregen. Daarnaast kenmerkt Zeno’s geluid zich door verschillende popinvloeden en de vele pianoakkoorden. “Ik heb veel geluisterd naar Tom Odell en Dua Lipa, maar op dit moment ga ik ook erg lekker op BLØF. Ik heb echt een voorliefde voor dat type popmuziek. De feeling die zij overbrengen probeer ik samen te voegen met de hiphop waar ik vandaan kom. Ik hoop dat dat ook goed tot z’n recht is gekomen op deze plaat.”

Zijn sound is in ieder geval niet onopgemerkt gebleven bij veteraan Jayh. Hij is te vinden op de track Reverse, een track die aanvankelijk de EP niet zou halen. “Ik had zelf een tweede verse geschreven, maar vond die niet hard genoeg en wilde daardoor bijna de hele track skippen. Later besloot ik Jayh te checken. We waren een tijdje aan het praten en ik liet hem een paar clips zien. Hij vond het super lauw wat ik deed en besloot zonder twijfel op de track te springen. Puur omdat ‘ie het voelde. Echt love!”

“Als je zelf hele hoge verwachtingen hebt, kun je jezelf alleen maar teleurstellen.”

Verwachtingen
Nu is de EP te vinden op alle streamingsplatformen. “Ik hoop dat het een breder publiek aanspreekt dan ik tot nu toe heb aangesproken. Wat nu m’n goal is, is om elk jaar een nieuw project te droppen en daar een steeds gekkere tour aan te koppelen. Tegelijkertijd, als je zelf hele hoge verwachtingen hebt kan je jezelf alleen maar teleurstellen. Ik doe m’n best om de verwachtingen bij het publiek zo hoog mogelijk te krijgen.’

De avondklok heeft inmiddels 21:00 geslagen en we besluiten om het gesprek af te ronden. Laatste vraag. Of hij volgens z’n strakke regime richting bed gaat. “Nee, dit keer niet man. Ik ga nog even werken aan wat tracks.” Het moge duidelijk zijn, Zeno zal blijven werken om de beste versie van zichzelf te worden.

Stream:

Meer Interviews