Aankomend weekend zouden hiphopliefhebbers, wij zelf incluis, zich massaal melden aan de poorten van evenemententerrein Beekse Bergen. But then corona happened. Evenementenland staat op z’n kop, maar langzaamaan ‘mogen we weer’. Zo dacht de organisatie van WOO HAH! er ook over. En dus komen ze tijdens het weekend waarin eigenlijk ruim 40.000 mensen naar onder andere Kendrick Lamar en Young Thug hadden moeten kijken, met WOO HAH! All Day. Een interactief festival vanuit 013, waarin geschakeld wordt met Red Bull Studios Amsterdam, vol live shows, concertregistraties en meer. Te streamen, én te bezoeken. Wordt je hiphopfix aankomend weekend tóch nog geregeld! Wij spraken festivaldirecteur Ruud Lemmen over het nieuwe concept. “Wat ik de afgelopen weken bij de online festivals heb gemist, is het gevoel dat je echt erbij bent. Dat proberen we te creëeren.”

In plaats van dat we met ongeveer 40.000 mensen naar Kendrick Lamar en Young Thug hadden moeten kijken, kunnen we met een beperkt publiek terecht in de Tilburgse poptempel 013. Ruud: “We zitten er nog middenin. Het organiseren van een online, hybride en interactief festival. We zijn met een heel klein team en hebben veel te weinig tijd, maar we gaan ervoor.”

Met dat kleine team weten ze een behoorlijke line-up neer te zetten. Aankomend weekend zijn er elke dag optredens in 013: op vrijdag van ADF Samski en Ares, op zaterdag komen onder meer Sor, Josbros en Mula B en zondag sluiten onder meer $KEER&BOO$ en Yung Nnelg het weekend af. Elke dag wordt er ook nog eens geschakeld met de Red Bull Studios in Amsterdam, van waar onder meer Kevin, Sevn Alias en Mensa ook nog intunen met live performances. Het geheel wordt afgetopt met concertregistraties van oude WOO HAH!-shows, interviews en een hoop interactieve elementen zoals winacties.

“Het zou vooral heel erg zonde zijn om het WOO HAH!-weekend zomaar voorbij te laten gaan. Dan doen we onszelf, maar vooral ook de community tekort”, vertelt Ruud. “Dus gingen we brainstormen over wat we zouden kunnen doen met minimale middelen en in een minimaal tijdsbestek. Uiteraard hebben we een merk hoog te houden, dus zouden we met enkel het vertonen van een paar oude live registraties geen recht doen aan wat WOO HAH! hoort te zijn.” Met dat gegeven in het achterhoofd ontstond het idee van een live stream die het hele weekend zou duren, met alle voorgenoemde elementen erin. “Wat het echt tof maakt, is dat we het geheel interactief maken. Wat ik de afgelopen weken miste bij online festivals, is het gevoel dat je er echt bij bent. Dat proberen we te creëeren.”

“We zetten iets groots neer zónder groot budget.”

En dus probeert de organisatie zoveel mogelijk te bereiken in een korte tijd. “Dit is iets wat we in anderhalve week organiseren! En het zijn nou eenmaal moeilijke tijden voor iedereen, dat is voor ons niet anders. Dus echt budget om even iets heel groots neer te zetten is er niet. Dus zetten we iets groots neer zónder groot budget!”, lacht Ruud. “Met de verkoop van de streams hopen we het net een beetje richting break even te krijgen, als dat al lukt.”

Even factchecken dan: hoeveel mensen mogen er aankomend weekend naar binnen en wat krijgen die voorgeschoteld? “Er mogen slechts een par honderd mensen per dag naar binnen, dus ik verwacht dat die tickets zo weg zijn. Het unieke is dat je daar dus met elkaar die live optredens kan ervaren, het studiogedeelte  van de stream live meemaakt met de presentatoren en ook nog die oude WOO HAH!-shows kunt herbeleven. Maar dan op een LED-scherm van weet ik hoe groot, door het geluidssysteem van 013. Dat is wel even anders dan thuis op je TV, zeg maar. Dat geeft het een wat hybride vorm en maakt het nóg echter, en tegelijkertijd voor ons complexer, hahaha.”

De setting is, zoals alle evenementen op dit moment, uiteraard zittend. “Vanwege de huidige richtlijnen zijn we dat verplicht. Bezoekers kunnen wel aan een drankje komen, naar het toilet, een keer gaan roken tussendoor… maar in principe is het gewoon zitten, twee aan twee. Dat is niet ideaal, maar ik ben eigenlijk al lang blij dat we weer iets aan publiek mogen ontvangen, dus dan nemen we de vorm maar voor lief. Hopelijk doen de bezoekers dat ook.”
Daardoor wordt de hele ervaring anders dan anders, maar: “We bieden een mooi, breed programma per dag. Dit is het maximale dat we kunnen brengen in de korte tijd die we hebben, en in de huidige situatie natuurlijk.”

De reacties van de artiesten waren zeer positief, vindt Lemmen. “Ook voor hen is het een lastige tijd. Iedereen staat te springen om weer iets te doen, en dan kan het snel gaan. Voor de beeldvorming: afgelopen vrijdag pas benaderden we de eerste artiesten voor optredens. De maandag erna konden we al een hele zwik aankondigen. Dat zegt iets over de bereidwilligheid van artiesten, waar we natuurlijk heel blij mee zijn.”

WOO HAH! groeide de afgelopen jaren uit tot hét podium waar iedereen in de hiphopscene eens gestaan wil hebben. De show op het festival wordt gezien als een belangrijke; er werd meer gerepeteerd, er werden unieke setlists gemaakt, er werd meer energie gegeven dan bij andere shows en er kwamen vaker gastartiesten langs in de sets van rappers. Het festival is uitgegroeid tot een ultieme kwaliteitsstempel. Misschien dat daardoor ook de artiesten nu bereid zijn om snel in te springen waar dat kan. “Dat vind ik leuk om te horen, van die kwaliteitsstempel. Kijk wij zijn dag in dag uit bezig met dit werk, en hebben maar weinig tijd voor bezinning. Maar in gesprekken zoals dit, sta ik er even bij stil. En als je dat zegt, denk ik inderdaad heel even ‘Ja, wie weet heb je gelijk’!”

Heeft de festivaldirecteur, die naar eigen zeggen Paaspop, Pinkpop, Down The Rabbit Hole en Best Kept Secret al bezocht moest hebben rond deze tijd, eigenlijk zelf al een event bezocht post lockdown? “Nee, nog helemaal niks eigenlijk. Ik ben de afgelopen periode sowieso vrij voorzichtig geweest. Onder meer omdat ik mijn ouders nog regelmatig wilde bezoeken en die zijn nou eenmaal al wat op leeftijd. Ik heb inmiddels wél weer een paar biertjes gedronken bij mijn favoriete kroeg op het terras. Dat is ook wel weer fijn. Maar aankomend weekend ben ik drie dagen van de partij!”

Rest de vraag of hij zich al een voorstelling heeft kunnen maken hoe het is om ADF Samski No Hook 3 te horen spelen zonder dat bezoekers mogen opstaan en in een moshpit mogen belanden. “Nee, met de hoeveelheid werk die we nog moeten verzetten vóór vrijdag, heb ik er nog geen seconde over na kunnen denken hoe dat gaat zijn. Maar nu je het zegt, is het inderdaad wel moeilijk voor te stellen. We gaan het tijdens WOO HAH! All Day gewoon samen ervaren!”

WOO HAH! All Day vindt aanstaande vrijdag, zaterdag en zondag (10-12 juli) plaats in 013. Ticketkopers voor 2020 en 2021 kunnen gratis streamen via woohahallday.com. Een losse stream kopen kan voor € 7,95. Tickets voor 013 (á € 15,- per dag) zijn gelimiteerd en ook via die site te verkrijgen.

Het programma per dag:
Vrijdag 10 juli: ADF Samski (LIVE), Ares (LIVE), Playboi Carti (2018 performance), Denzel Curry (2018 performance), Mensa en Sevn Alias (beiden live vanuit Red Bull Studios Amsterdam) + Deejay Abstract (DJ-set) more t.b.a.
Zaterdag 11 juli: Sor (LIVE), Gotu Jim (LIVE), Mula B (LIVE), Josbros (LIVE), Lauwtje (LIVE), Cry (live vanuit Red Bull Studios Amsterdam) Trippie Redd (2019 performance), Joey Bada$$ (2018 performance), Waxfiend (DJ-set) + more t.b.a.
Zondag 12 juli: Yung Nnelg (LIVE), $KEER&BOO$ (LIVE), Raw Roets (LIVE), Rarri Jackson (LIVE), Kevin (live vanuit Red Bull Studios Amsterdam), Snelle Jelle (DJ-set) + IlliasOpDeBeat (DJ-Set) + more t.b.a.

Meer Interviews