Vieira leest je de les

“Nadat ik de GPZH had gewonnen, zaten er enkele voorheen lastige leerlingen op de voorste rij tijdens mijn lessen. Ik merk wel dat ik een voorbeeldfiguur aan het worden ben.” De keuze om docent Engels te worden lijkt haaks te staan op zijn voorliefde voor Nederlandstalige hiphop. Sterker nog, Vieira werd in de jaren 90 door jeugdvrienden GMB, Concrete en aDiSON voor gek verklaard. “Ik weet nog dat ik zei: ‘Er komt een generatie die jullie raar aankijkt als je in het Engels rapt.’ Check tegenwoordig de studiosessies van 101Barz en je ziet wat er is gebeurd.” De meester kreeg gelijk.

Opvallend genoeg won Vieira begin april niet alleen de jury voor zich. Ook de publieksprijs ging naar de Kralinger met Kaapverdiaanse roots. “Misschien heb ik voordeel gehad dat ik weet hoe het is om als docent voor de klas te staan. Je bent nieuw, kent je publiek eigenlijk niet maar je moet er wel iets van maken.” Dat gebeurde en de jury, waar onder andere Delic deel van uitmaakte, noemde het een “charismatisch optreden dat stond als een huis.”

Met de EP Wie Is Deze Afrikaan, geproduceerd door Grandson en J’83, en de single Terug Van Nooit Weggeweest van zijn aankomende debuutalbum Kralienge State Of Mind, timmert Vieira al een tijdje aan de weg. Grote kracht van de Rotterdammer lijkt zijn positieve insteek en bescheidenheid. “Wie ben ik om namen te noemen van gasten die ik slecht vind? Ik heb mezelf nog niet eens bewezen. Ik wil op een andere manier indruk maken. Ik durf te rappen met een glimlach snap je. Grote voorbeelden als Ghostface, Biggie en Big Pun hadden die humor ook. Ze waren keihard, grimey en puur hiphop maar ze hadden ook humor. Binnen Rotterdam merk ik dat op bij iemand als Dion Masé. Een realle papi maar met een glimlach. Dat kan ik waarderen.”

‘The Teacher’ zoals Vieira gekscherend genoemd wordt, gebruikt zijn beleving van hiphop regelmatig in zijn lessen. Een schriftelijke toets over Tupac Shakur of een mondelinge overhoring via de telefoon met een Amerikaanse vriend is wat zijn leerlingen kunnen verwachten. “Hiphop is van de straat maar het leven is te kort om alleen maar die boze man uit te hangen. Neem iemand als Fresku. Ik zat vanmiddag met mijn leerlingen de clip van Kutkop te checken. Aan de ene kant is hij die serieuze man, hij weet what’s up. Aan de andere kant maakt hij plezier weet je wel, zo moet het zijn.”

“Wat ik mis bij hedendaagse mc’s en producers is de grind. Het pushen van je eigen shit. Je kan niet gaan zitten wachten tot mensen naar jou toe komen. Ga als Rotterdammer shows rocken in Amsterdam of voor mijn part Veenendaal en neem je shit mee naar Hilversum als je op tv en radio wilt komen. Je stad uitgaan voor connecties om je carrière te bevorderen betekent niet dat je jezelf of je stad verloochent. Het gaat om connecties maken en zoveel mogelijk mensen je shit laten horen.”

De toekomst voor Vieira op muzikaal gebied is een debuutalbum na de zomer en de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland op 12 juni in de Bitterzoet. “Ik zit in een poule met gasten als Xaline, Saint Ferra en D.Lipps. Verder zijn onder andere Dubbel N & Rascle, De Dichter, aDiSON en Serrio B.A.A.Z. doorgedrongen tot de kwartfinales dus het zal niet makkelijk worden. Ik heb wel gemerkt dat té veel op ‘het winnen’ focussen als gevolg kan hebben dat je jezelf uit het oog verliest dus ik maak me niet zo druk. We zien het wel.”

Voor Vieira en zijn team dat verder bestaat uit producer Grandson, DJ Lord Vetter en voormalig backup mc en belofte voor de toekomst Kable kan de toekomst sowieso niet stuk. “Mijn album Kralienge State of Mind gaat echt heel nice worden. Ik ben erg kritisch op mezelf en kom liever met tien goede tracks dan veertien waarvan de helft niet best is. Ik drop pas tracks wanneer wij het zelf echt goed vinden. Waarom denk je dat er zo weinig van me online te vinden is?”

Zaterdag 12 juni staat Vieira met Alpha Beta, Bende van Ellende, D.Lipps, Saint Ferra en Xaline in de kwartfinale van de Grote Prijs van Nederland. Ga voor meer informatie naar www.groteprijsvan.nl.

Geplaatst door bowie op 8 mei 2010