Eerder deze maand deed niemand minder dan de Rotterdamse hiphopveteraan U-Niq een oproep aan alle serieuze hiphopartiesten in Nederland: stuur een toffe track op voor zijn Dit Is Hip Hop mixtape. Wij spraken de MC over zijn idee achter de mixtape en verdere plannen.

U-Niq staat bekend als een uitgesproken artiest. Al een tijd lang zint het hem niet hoe hiphop wordt weergegeven in de media. De waardering voor goede hiphop/rapmuziek is soms ver te zoeken, vindt de Rotterdammer. “Ik kijk naar de bewegingen in de industrie en constateer dat er een gebrek aan balans is. Neem nou de State Awards en de politiek daar achter. Hoe het kan dat een artiest als Gers Pardoel bijvoorbeeld geen awards wint. Zijn muziek is misschien een beetje zoetsappig, maar hij rapt wél en opent zo deuren voor de rest van de scene. Wie beoordeelt dat dan?”

Indrukwekkende respons
In plaats van alleen kritiek uiten, besloot U-Niq dat er muzikaal iets moest gebeuren om tegenwicht te bieden. Zijn oproep op Twitter om tracks aan te leveren voor een harde mixtape was niet tegen dovemansoren gericht. “Binnen een week had ik ruim 60 tracks binnen! Dat betekent dat misschien wel 600 mensen hebben overwogen om een track op te sturen. Niet iedereen durft gelijk die stap te nemen. Maar ik was heel blij met de respons en er zat genoeg goed materiaal tussen”, vertelt U-Niq.

De selectie is inmiddels gemaakt door U-Niq en twee compagnons en nog voor het einde van het jaar zal Dit Is Hip Hop exclusief te downloaden zijn op deze site, met twee bonustracks ten opzichte van de hard copy cd, die in januari 2013 voor een redelijke prijs verkrijgbaar zal zijn. “Puur om de kosten eruit te halen, totaal niet met een winstoogmerk”, legt de Rotterdammer uit. De online te downloaden mixtape zal 19 tracks bevatten van zowel jong talent als wat meer gevestigde namen. “Ik doe het echt voor de scene en vind het belangrijk dat jong talent de kans krijgt gehoord te worden. Maar ook wat bekendere underground artiesten krijgen momenteel weinig waardering en voelen zich eenzaam, dus die staan er ook op. Ik heb zelf ook een bijdrage geleverd op een track met een aanstormende, talentvolle vrouwelijke mc”, zegt de MC.

Daarnaast zullen er drie clips van de mixtape uitkomen, geregisseerd door U-Niq zelf en Kameleon Music Group. “Binnenkort is mijn officiële debuut als regisseur te zien; de clip Hey Schatje van Broederliefde. We kiezen zelf één nummer uit en we laten de andere twee nummers waar clips door ons bij geschoten worden, kiezen door het publiek, via social media kanalen als Twitter en de te verschijnen website”, vertelt U-Niq.

Begin van een movement
Als het aan U-Niq ligt, is de Dit Is Hip Hop mixtape het begin van iets veel groters. “Wat mij betreft komen er drie à vier keer per jaar edities uit. Maar ik wil het allemaal breder uitdragen. Artiesten, journalisten, mensen in de industrie, we moeten de handen ineen slaan en een soort commissie gaan vormen. Kids zien wat de media ze voedt en als ze de basis van hiphop nergens meer meekrijgen, gaat dat uiteindelijk verloren.” De potentie om het groot aan te pakken is er wat U-Niq betreft zeker. “Ik heb al aardig wat mensen in mijn corner maar het moeten er nog meer worden. Waarom zouden we niet onze eigen awardshow kunnen organiseren met een jury die bestaat uit echte kenners? Radio, televisie, het is allemaal mogelijk als we samenwerken. Met de nodige financiële backing en daadkracht kunnen we op een positieve manier mensen informeren en ze laten horen wat wij vinden dat gehoord moet worden.”

Houd HIJS goed in de gaten; Dit Is Hip Hop zal binnenkort exclusief op deze site te downloaden zijn.

Meer Interviews