Vorig jaar begon de Tilburgse Tim van Dongen muziek te releasen onder de naam Timm, nadat hij jarenlang actief was geweest onder de alias Timmietex. Bij de naamsverandering hoorde ook een verandering van stijl; de funky boombapbeats werden ingewisseld voor donkere en experimentele producties, soms zelfs een tikkeltje industrieel en met invloeden van ambient en trap. Nu is er zijn EP Blowlands. “Als je een nieuw Timmietex-album verwachtte, kom je van een koude kermis thuis, snapte?”

Op zijn nieuwe EP beschrijft Timm alle fases op waar een man doorheen gaat in een stuklopende relatie; van het moment dat alles nog koek en ei is, via de fase dat je er samen alles aandoet om het nog recht te breien en uiteindelijk naar de fase waarin drank, drugs en seks de enige oplossing lijkt om alle problemen te vergeten. “De EP voelt voor mij als een eigen wereld waarin ik zit. Het is een ander geluid dan wat je normaal gesproken hoort in hiphop. Dit zijn meer mellow, vibey sounds. Het voelde als een roes toen ik het maakte.” Hij gaf er de naam Blowlands aan; een samenvoeging van blowen en Lowlands; twee dingen die ook voor een enorme roes kunnen zorgen.

“De reacties waren vooral goed toen ik onder de naam Timm naar buiten kwam. Ik hoorde van veel mensen dat het knap was dat ik mezelf zo open durfde te stellen en durfde te ontwikkelen als artiest, dat het heel hedendaags en goed klinkt en er gelikt uitziet. Natuurlijk waren er ook een paar Timmietex-fans die hier iets minder blij mee waren. Als je die funky shit verwacht en je hoort ineens deze donkere muziek, dan valt dit natuurlijk zwaar op de maag. Maar het waren voornamelijk goede en positieve reacties die ik tot nu toe hoorde. Het enige wat ik merk is dat veel mensen niet weten waar ze dit moeten plaatsen, omdat het muziek is die je niet heel vaak hoort.”

Blowlands is dan ook iets moeilijker te behappen dan alles dat nu de hitlijsten domineert. Timm is zich daar bewust van, maar hij gaat geen uitdaging uit de weg. “Als ik muziek maak, ben ik niet bezig met het publiek of de markt. Maar meer met wat ik zelf voel en of ik er tevreden mee ben. Zelf luister ik ook redelijk moeilijk te behappen muziek, dus voor mezelf viel het wel mee. Als ik het zelf moet vergelijken en ik denk aan hiphop, kom ik maar op een paar namen; Ares, S10 en Dave Budha.”

Op de EP staat het nummer Linnen Deken$, de eerste track die hij uitbracht onder zijn nieuwe alias, in een 2.0-versie. Het tweede couplet wordt nu niet door hemzelf maar door Aafke Romeijn ingevuld. Een combinatie die volgens hem niet heel verrassend is: “Ik wilde de mensen iets nieuws geven, maar ik kwam erachter dat de muziek die ik nu maak een ander publiek aan kan boren, in plaats van de huidige hiphopluisteraar. Linnen Deken$ ligt in het verlengde van wat Aafke doet als artiest. Toen ik haar benaderde was ze meteen down om mee te werken. Dat verliep allemaal heel vlot. Ik ben heel blij met wat zij met die track heeft gedaan.”

Blowlands van Timm is hieronder te streamen:

Meer Interviews, Releases