“Waar Shot In The Zoo voor staat is echt een stom verhaal eigenlijk. Kort samenvatten? Een tijd geleden werken we ook aan een soort van kledinglijn en we wilden daarvoor bepaalde video’s schieten voor de kleding zelf. Op een gegeven moment waren we een paar concepten naar elkaar aan het toespelen en kwam iemand met het idee om die video’s in de dierentuin te schieten. Omdat we toentertijd ook bezig waren met muziek en nog geen naam hadden kwamen we dus bij Shot In The Zoo. Zo, dit is echt een kut-uitleg. Ja, superkut.”

Aan het woord is de ene helft van Shot In The Zoo, Josimar a.k.a. Div Cardigan. In februari brachten de jongens van Shot In The Zoo hun debuutmixtape Heathens uit en volgden daarop onder andere een mini-tour door Rotterdam en een optreden als voorprogramma van Rico & A.R.T. Inmiddels zijn ze alweer hard aan de slag met een nieuwe tape. HIJS sprak Josimar en manager Shaquell over de periode na de release en over wat er komen gaat.

 

“Ik was al zo’n twee jaar bezig met rappen en Rasheed (die rapt onder de naam Brad the Fresh, red.) ongeveer een jaar. Shaquell wist van ons dat we beiden rapten en vond dat we samen iets moesten gaan doen dus bracht hij ons bij elkaar. We zijn toen twee jaar lang gaan schrijven en beats gaan verzamelen en zo zijn we tot de mixtape Heathens gekomen. Het is eigenlijk dus een verzameling van twee jaar werk. Muzikaal klikt het tussen ons doordat we heel vaak dezelfde ideeën en dezelfde smaak voor beats hebben. Er is een tof contrast tussen Rasheed’s stem en die van mij. We hebben best een internationale sound die niet beperkt is tot Rotterdam of Nederland. Maar ook als je kijkt naar onze verschijning zijn we anders dan de rest. Ik heb een grote afro en Rasheed een grote baard, dat valt op."

 

 

We willen de luisteraars meer geven dan alleen muziek”
Josimar: “Ik heb het gevoel dat alles op een gegeven moment een beetje gedaan is hier in hiphopland. En wij proberen ons niet bewust te onderscheiden maar omdat we Engels rappen en alles net wat groter willen aanpakken dan de rest onderscheiden we onszelf automatisch na verloop van tijd. Bij de eerste mixtape al beperkten we ons bijvoorbeeld niet alleen tot internet downloads, maar hebben we ook cd’s, buttons en shirts gedrukt. Voor anderen klinkt dit misschien niet heel bijzonder, maar voor ons was het een big deal. Voor dudes van rond de 20 jaar zonder een grote partij erachter is dat best tof. Dus eigenlijk zijn we wel bewust bezig met het onderscheiden van onszelf op het creatieve vlak. Dat doen we omdat we de luisteraars iets meer willen geven dan alleen de muziek. Dat we in een eerder interview zeiden op zoek te zijn naar onze eigen sound klopt, maar onlangs hebben we dat van ons af geschud.”
Shaquell: “We hadden een discussie over het vinden van een sound en ik vond het eigenlijk maar bullshit want je maakt gewoon muziek en that’s it. Je kan op de ene plaat reggae maken en op een andere plaat wat anders. Je hoeft er geen label op te plakken want je maakt simpelweg goede muziek of slechte muziek.”
Josimar: “We proberen onszelf gewoon steeds te overtreffen en het beter te doen dan de vorige tape. Heel simpel.”

 

 

Ontwikkelingen sinds Heathens
Josimar: “Na de eerste mixtape hadden we een klein Rotterdams tourtje met iets van vier of vijf data. We traden op in de BIRD, King Kong Hostel, Witte De With, Rotown, bij de Boomdox Cypher en op het Eendracht Festival. Daar hebben we
voor het eerst podiumervaring op kunnen doen en kunnen proeven waar het publiek aan toe was. In de toekomst willen we dat meer en uitgebreider doen. Ook komen we binnenkort met een nieuwe tape. We zijn ons meer gaan focussen op de hooks en de thematiek. We rappen niet meer zomaar over random dingen, maar proberen aan elke track echt een thema te knopen. Mensen moeten het tof vinden om ernaar te luisteren. Invloed hebben op de Nederlandse hiphopscene? Dat is voor ons helemaal niet belangrijk. Nee, echt niet. Shaquell zegt altijd dat we moeten kijken naar het grotere plaatje en Nederland is een beetje te klein voor wat wij willen doen. Vandaar dat we ook Engels rappen. We kunnen het daardoor groter aanpakken dan de next dude die Nederlandstalig rapt. Voor nu staat op ons verlanglijstje een tour door Nederland en een optreden bij De Wereld Draait Door. Persoonlijk denk ik dat we daar nog niet klaar voor zijn, dat komt misschien nog wel na de tweede tape. Verder zouden we het ook tof vinden om op een festival te staan. Dat gaat zeker nog wel gebeuren."

 

Als alleen je moeder het hoort kom je niet ver”
Shaquell: “Ik was 15 toen ik wist dat ik iets wilde doen met muziek maar ik kon het zelf niet dus wilde ik het maar voor anderen gaan doen. Toen kwam ik in contact met Josimar en Rasheed en kwamen we erachter dat we blijkbaar al jaren op dezelfde school zaten. Zij wilden alleen muziek maken, maar ik vond dat ze naar het grotere plaatje moesten kijken. Je kunt wel hele goede muziek maken, maar als alleen je moeder het hoort kom je niet ver. Die rol, de managersrol vulde ik vanaf toen dus in. We zijn nu bezig met een digipack, een luxere kartonnen versie van een cd. We
willen een stuk of 10 gelimiteerde exemplaren van een speciale box maken met cd’s, stickers, artwork en extra materiaal en die verkopen. Winst gaan we toch niet maken, maar we willen gewoon dat mensen onze naam onthouden. En als je zoiets doet als gozers van 19/20 is het gewoon..”
Josimar: “Baas.”
Shaquell: “Ook, maar ook bijzonder want we doen het allemaal wel uit eigen zak.”

 

 

Brainfood
Josimar: “De komende tijd zijn we bezig met het afronden van onze nieuwe plaat Brainfood die eind dit jaar uitkomt. Brainfood is alles wat food for thought kan zijn. We hebben tracks waar men misschien twee keer over na moet denken. Geen hap-slik-weg-tracks dus. Bij de eerste tape hadden we zestien tracks en dat vonden we heel stoer om te doen, maar nu ga je denken van: 'Wie heeft daar nog een aandachtsspanne voor?' Dus hebben we gekozen voor een compactere plaat van rond de twaalf tracks. We noemen geen datum, dat doen we niet meer haha. Maar heel corny: hij komt wanneer hij af is.”

Meer HIJS Live, Interviews