Sam Renascent verenigt Afrika en Europa in ‘Kobotama’

Een paar jaar geleden studeerde Sam Renascent nog Afro-Cuban / Latin Jazz aan de Rutgers University in Amerika en drums aan het Amsterdamse conservatorium, vandaag brengt de jonge Belg met Congolese roots eindelijk zijn eerste single uit: Kobotama. De track is mede geproduceerd door niemand minder dan Steve Osborne, de Britse topproducer die eerder werkte met grootheden als U2, Peter Gabriel en KT Tunstall. Een man met zo’n dertig jaar ervaring in de popmuziek, maar een groentje als het aankomt op de frisse afropop van Sam: “Het is ook daarom dat hij het een heel interessant project vond.”

Sam Renascent woont momenteel in Londen, niet alleen om daar nog meer muzikale studies te volgen, maar ook omdat het volgens hem “de Europese hoofdstad voor muziek” is. We bellen hem op naar aanleiding van zijn nieuwe single en horen hem in het Engels de telefoon opnemen. Automatisch krijgt hij een Engelstalig antwoord, waarop een lach klinkt gevolgd door een vriendelijke Vlaamse tongval: “Nederlands kan ook hoor.” Als toelichting op zijn keuze voor Londen als thuishaven kiest hij echter voor een Engels gezegde: “If you’re hungry, go where the food is. Hier in Londen zitten heel veel talentvolle songwriters en producers en ik wilde heel graag hier een netwerk opbouwen en studeren.”

Dat het zijn vruchten afwerpt blijkt uit de releasee van zijn eerste single, geproduceerd door de eerdergenoemde Steve Osborne. “Ik ben via een docent productie met hem in contact gekomen. We hadden een project op school waarbij we een paar tracks van onszelf moesten hermixen, en hij heeft die beluisterd en zei ‘dit is eigenlijk echt heel goed.’” Zijn leraar begon vervolgens de track rond te shoppen bij bevriende muzikanten, waarna Osborne contact zocht met Sam.

“Ik heb een aantal maanden met Steve aan die track gewerkt. We zijn echt diep gegaan. Hoe zit het ritme van de drums tegenover de vocals? Wat zeg je in de tekst en hoe kunnen we de muziek dat laten versterken? Misschien het beste dat ik heb geleerd is, meer in detail gaan werken. Gaan zien ‘ik wil dit zeggen in mijn song, hoe gaan we het doen dat het ook overkomt hoe dat ik het wil zeggen?’”

Toch zal de vermaarde producer ook van hem hebben kunnen leren, want de Afrikaanse invloeden in Sam’s nummer waren voor hem onontgonnen terrein. “Het is een nieuwe hoek die we kunnen doen, want ik wilde het heel graag een mix maken”, legt Sam uit. “Een echte blend van Europese, elektronische popmuziek met urban beats daarin en afro-invloeden.”

“Dat zijn toch mijn roots”, zo vertelt Sam. 23 jaar geleden werd hij in Congo geboren, waarna hij door zijn Belgische ouders geadopteerd werd. “Natuurlijk zijn er vragen”, zegt hij. “Waarom ben ik geadopteerd? Hoe zou het zijn geweest als ik daar was gebleven? Welke genen heb ik van welke ouder gekregen? Van die kleine gevoeligheden waardoor je zegt ‘wie ben ik en van waar kom ik nu eigenlijk?’” Een probleem wil hij dat echter allerminst noemen. “Omdat ik als baby vaak ziek was en ze mij weg hebben gegeven ter adoptie; dat ik in zo’n goed gezin terecht ben gekomen, met zoveel goede mensen om me heen en zoveel mogelijkheden om mijn talent te ontwikkelen en te studeren waar ik van houd, dat is een enorme kans, denk ik.”

Om toch een antwoord op zijn vragen te krijgen maakte Sam samen met zijn ouders een reis die zijn leven zou veranderen. “Toen ik 18 jaar was zijn we bij mijn Congolese familie op bezoek gegaan. Ik heb veel vragen kunnen stellen en dat is heel goed voor mij geweest. Feitelijk is het na die reis dat ik Kobotama heb geschreven.” De betekenis van de track heeft dan ook meerdere lagen; Kobotama betekent wedergeboorte in het Lingala en slaat zowel op zijn wedergeboorte als Europeaan na zijn adoptie, als de ontdekking en omarming van zijn Afrikaanse roots: “Ik moest Afrikaanse invloeden in die track verwerken. Ik wilde Afrika en Europa erin samen laten komen. Dat komt uit die reis en mijn ontmoeting met mijn biologische ouders.”

Hij wilde bovendien hun taal in de track verwerken. “Ik spreek geen Lingala, maar een paar woorden. Dat beperkt zich tot ‘goededag’ en ‘hoe gaat het met jou.’” Aan zijn Congolese familie vroeg hij daarom wat hun woord voor ‘wedergeboorte’ is. “Dat was toch de grootste boodschap van de song. Ik dacht ‘misschien is het cool als ik dat in het Lingala kan zeggen’. Toen bleek dat een heel ritmisch woord te zijn: Kobotama.”

“Dat kwam zo wel heel goed samen.”

‘Kobotama’ van Sam Renascent is vanaf vandaag te beluisteren via alle grote streamingdiensten.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 12 januari 2018