Perquisite over zijn bestuursfunctie bij Buma/Stemra: “Er gaat een frisse wind waaien.”

De werkwijze van de organisatie is de afgelopen jaren hevig bekritiseerd. Perquisite over zijn beweegredenen om zich verkiesbaar te stellen en zijn plannen voor de toekomst van Buma/Stemra.

Buma/Stemra is de auteursrechtenorganisatie voor componisten en uitgevers en tot mei van dit jaar bestond het bestuur in totaal uit 24 leden. Tijdens de bijeenkomst in mei werd besloten dat het bestuur verkleind zou worden en er een ledenraad komt. Het idee van de oude garde was om in één keer een nieuw bestuur en ledenraad te installeren. Aanwezige Perquisite, en met hem een groot aantal met name jongere wapenbroeders uit de popsector, vonden dat geen goed idee. “Wij vonden dat er gestemd moest kunnen worden per zetel en dat hebben we uiteindelijk af kunnen dwingen met een tweederde meerderheid.” Perquisite was een van de twee verkiesbare bestuurskandidaten vanuit de jonge garde en op donderdag 13 december waren meer dan 300 Buma/Stemra-leden present in Bunnik om te stemmen. De aanwezige jonge leden, waaronder mensen als Reazun (Kyteman’s Hiphop Orchestra) en zangeres Janne Schra, waren succesvol in hun missie: de vier voorgestelde kandidaten (2 voor het bestuur, 2 voor de ledenraad) werden uiteindelijk gekozen. Saillant detail is dat Lange Frans de ledenraad niet heeft gehaald, misschien mede vanwege het feit dat hij de oude garde altijd openlijk heeft gesteund en daarom vanuit zijn eigen generatie weinig steun kreeg.

Brede oriëntatie
Een van die kersverse bestuursleden is nu dus Perquisite, die ten faveure van de zeer ervaren componist Eric van Tijn werd gekozen. Waarom heeft hij zichzelf eigenlijk verkiesbaar gesteld? “Met Tjeerd Bomhoff (Dazzled Kid), een goede vriend van me, had ik het vaak over hoe dingen beter zouden kunnen bij Buma/Stemra. Uiteindelijk heb ik besloten me verkiesbaar te stellen zodat ik dingen van binnenuit kan veranderen; ik geloof niet zo in schreeuwen langs de zijlijn. Ik kom oorspronkelijk natuurlijk uit de hiphop met Pete Philly maar ik maak daarnaast ook filmmuziek en werk ook veel samen met muzikanten uit andere genres zoals rock en jazz. Daarnaast run ik mijn eigen label en heb ik altijd het management voor Pete Philly & Perquisite gedaan. Mijn oriëntatie is dus altijd wel breed geweest. Maar ik ben en blijf in de eerste plaats componist en muzikant, dit is dan ook de enige bestuursfunctie die ik op me zal nemen.”

Jonge generatie vertegenwoordigen

Het is van groot belang dat de jongere generatie muzikanten vertegenwoordigd wordt volgens Perquisite. “We vonden echt dat er teveel mensen van de oudere generatie in het bestuur zaten en wij ondervertegenwoordigd waren. Auteursrechten zijn heel belangrijk voor muzikanten in alle denkbare genres en zijn tegenwoordig vaak, na optredens, de tweede bron van inkomsten voor popmuzikanten. Met popmuziek bedoel ik dan alle muziek die niet als klassiek kan worden bestempeld. En voor heel de popbranche zijn door Buma/Stemra georganiseerde evenementen als Eurosonic/Noorderslag, Amsterdam Dance Event en Buma Rotterdam Beats natuurlijk ook van groot belang.”

Imagoverbetering

Buma/Stemra is de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws gekomen. Verhalen over riante ontslagvergoedingen en machtsmisbruik zijn breed uitgemeten in de media. Op zijn zachtst gezegd is het imago niet best. “Er zijn in het verleden veel dingen niet goed gegaan en dat is precies waar wij als nieuwe bestuursleden aan gaan werken. Wel vind ik dat het ‘buma-bashen’ op een gegeven moment is doorgeslagen. In elk bedrijf zijn rotte appels te vinden, dus ook helaas bij Buma/Stemra. Er werken 200 mensen en er waren 24 bestuursleden. Iedereen die misbruik maakt van zijn macht is er één te veel natuurlijk, maar vergeet niet dat het uiteindelijk om één bestuurslid ging. Door de media gaan mensen elkaar vaak napraten en ontstaat ineens het beeld dat Buma/Stemra één grote corrupte bende is. Dat is niet waar”, vindt Perquisite.

Verbeterpunten

Nu Perquisite als een afgevaardigde van de jongere generatie componisten binnen is, rijst de vraag wat hij van plan is. Welke veranderingen zou Perquisite graag willen doorvoeren? “Er zijn een paar dingen waar ik wel een duidelijke mening over heb. De verdeelsleutel bij vocale popmuziek is op dit moment 1/3 voor de componist, 1/3 voor de tekstschrijver en 1/3 voor de uitgever. Bij instrumentale muziek krijgen de componist en uitgever opeens allebei de helft. Dat vind ik vreemd en wil ik aan de kaak stellen. Een ander punt is de uitkering bij klassieke muziek. Daar wordt nu dubbel op uitgekeerd ten opzichte van popmuziek. Ik wil graag weten waarom dit zo is en, als er een meerderheid voor te vinden is, dit verschil tussen ‘serieuze muziek’ en ‘verpozing’ afschaffen. Wat mij betreft is alle muziek gelijk en moet dus ook zo behandeld worden door Buma/Stemra.”

Ten derde wil Perquisite gaan nadenken over het geld dat componisten nu mislopen door illegaal downloaden. “Of het nou door middel van een downloadverbod gaat of niet, er moet een manier komen om componisten en artiesten op een eerlijke wijze geld uit te keren voor hun werk. Een bakker bakt zijn brood en geeft dat ook niet voor niets weg. Datzelfde zou ook voor muziek moeten gelden. Het idee dat alles wat digitaal is gratis is en moet zijn, is onzinnig. Er moet een nieuw model komen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een vast bedrag dat je als onderdeel van je internetabonnement betaalt en dat vervolgens wordt uitgekeerd aan de makers. Maar goed, over het exacte model moeten we met zijn allen heel goed gaan nadenken en discussiëren.”

Perquisite gaat zijn taak met enthousiasme invullen. Het zal niet eenvoudig worden om dingen te veranderen bij een grote, logge organisatie als Buma Stemra. “Ik hoop met name wat te kunnen betekenen voor de jongere generatie en mensen ervan te overtuigen dat Buma/Stemra juist ook die mensen vertegenwoordigt. De organisatie is belangrijk voor Nederland en moet weer een goed imago krijgen.”
De Nederlandse popmuziekwereld zal de ontwikkelingen met goede hoop, maar kritisch volgen.

Geplaatst door bowie op 17 december 2012