Engel kan gezien worden als een van de meest productieve rappers in de hedendaagse scene. Deze week verscheen er samen met Just wel een heel bijzondere release, een cassettebandje met zes tracks.

De tape moet gezien worden als een veredelde single in aanloop naar het volwaardige album Dertig dat in 2013 moet verschijnen. En aan het album gaat nog een stuk vinyl (12") vooraf die gedeeld wordt met Macronizm. Walkman is de toepasselijke titel van het bandje dat twee nieuwe nummers telt, Walkman en Rewind. Daarnaast bestaat de tracklist uit ‘oudere’ tracks (Stad en Liefdewerk oud papier), remixes (Generaties ft. Def P & Fotosynthese en Frontline ft. Celph Titled) door Inf en Bass ’n Shaw.

Waar iedere artiest op zoek gaat naar de nieuwste vormen om muziek uit te brengen, grijpt Engel juist terug op de populaire geluidsdrager van de jaren 80. Engel onderscheidt zich niet alleen met deze originele keuze, maar het is ook kenmerkend voor zijn Do It Yourself mentaliteit.

“Het productieproces is inderdaad precies wat je er van voorstelt. Ik heb op internet nieuwe bandjes gekocht en ben ouderwets op rec en stop gaan drukken. Ik ben eerlijk gezegd nog steeds bezig. Volgens mij is het 10/12 minuten per kant dus daarna stoppen, omdraaien, terugspoelen en weer opnemen. Eerst een oud cassettedeck gekocht, maar die leek wel sneller op te nemen dus daarna nog een oude stereotoren kunnen lenen. Je bent zo een half uur kwijt per bandje en mede daarom is er gekozen voor een gelimiteerde oplage.”

Walkman vormt de eerste release van een drieluik aan releases. Engel kijkt hiermee terug naar zijn begindagen in hiphop. “Voor mij is het begonnen met het cassettebandje. Onze eerste demo’s namen wij daar ook mee op en de eerste Nederlandse hiphopmuziek luisterde ik daar ook op. Echt een onderdeel van m’n jeugd. Daarna ben ik vinyl gaan checken, eerst wat lenen van oudere vrienden en daarna op bezoek bij Fat Beats. Het is altijd een soort van droom geweest om zelf een stukje vinyl uit te geven en nu gaan we dat dus eindelijk doen. En als laatste het album dat digitaal en waarschijnlijk ook als hardcopy moet verschijnen. Het album Dertig heeft iets weg van een thema-album; rond die leeftijd voel je jezelf toch wat oud en ga je terugdenken. Ook aan je bandjes en platen.”

“Ik zeg toevallig op de track Liefdewerk oud papier: ‘Ik ben teveel liefhebber voor dit wereldje’ en zo zie ik het ook wel. Ik hou van hiphop, maar de meeste plannen waar ik enthousiast over ben, zijn vaak niet de meest winstgevende. In april ga ik een maand de Kleine Jongen tour doen met Def P, Diggy Dex en DJ DNS. Daar heb ik ook echt veel zin in en dat is dan toevallig wel een idee waardoor er wat verdiend kan worden.”

Meer Interviews