NESS wordt al een tijdje gezien als de meest veelbelovende mc uit het oosten van het land. Als onderdeel van het DFG-collectief en tegenwoordig ook solo timmert hij aan de weg. Na collabo’s met onder meer $KEER&BOO$ en Kaascouse gedropt te hebben, werkt hij nu toe naar zijn debuutalbum. Vóór het zover is dropt hij eerst de remix van zijn track Zwolle, en daarop doen zijn ‘mentoren’ Rico en Sticks mee. Een gesprek over de totstandkoming van die track, de Zwolle state of mind en subsidie aanvragen als rapper.

NESS zit er relaxed bij, in dezelfde ruimte als waar je hem verses kunt zien kicken via Instagram. We duiken in de geschiedenis van de originele track Zwolle, die verscheen op zijn EP Dagdromen. “Toentertijd was Kaascouse mijn rechterhand, bij hem in Spijkenisse heb ik mijn hele debuut-EP gemaakt. Eigenlijk was ‘ie al af toen we tot de conclusie kwamen dat er nog iets op moest dat makkelijk mee te schreeuwen kon zijn. Toen kwam Axel (producer Chiraqxel, red.) met deze sample. Die voelde meteen classic. Het was niet eens mijn intentie om de track Zwolle te noemen, want die had Opgezwolle ook al eentje; echt een legendary pokoe is dat. Maar toch kwam er juist dát uit; over de mindstate van ons als stad; heel dichtbij mezelf, niet kijkend naar anderen.”

Tekst gaat door onder het origineel van Zwolle.

Het is precies dat gevoel dat zijn mentoren ook altijd hebben uitgestraald ten tijde van Opgezwolle. “Ik ben er mee opgegroeid, man. Opgezwolle, Fakkelteitgroep, Great Minds. Hier zeggen we geen dingen die je niet meent. Het hoeft niet altijd over money te gaan. We zijn een hechte scene en doen ons eigen ding. We zijn ook niet op beef, het boeit me simpelweg niet wat een ander doet. Ik fuck wel met bepaalde artiesten hoor, maar hier vertellen we ons eigen verhaal.”
Het voelt dan ook compleet logisch dat zowel Rico als Sticks op de remix ervan te horen zijn. Het proces ligt echter iets genuanceerder, vertelt NESS. “Ik zei het al tegen Kaascouse toen ik het origineel maakte; ‘Als dit 100.000 streams pakt’, moet Opgezwolle op de remix!’ Uiteindelijk ging het balletje rollen en pakte ik zomaar 5000 streams in een weekend, terwijl ik niks promootte.”

“We waren echt een stel kutjochies.”
– NESS over DFG

De connectie tussen hem en Rico & Sticks is er al langer. “Ik was 17 toen ik bij de Fakkelteit kwam, het jongerencentrum dat Rico runt. Ik kwam er binnen als Poolse jongen, die super emo en enkel in het Pools wilde spitten. Rico was degene die me aanraadde om in het Nederlands te rappen. Door die lessen heb ik ook de rest van DFG leren kennen. We waren echt een stel kutjochies, een zooitje ongeregeld. Dat zijn we nog steeds, maar je hoort aan alles dat we écht willen. Wij zíjn de nieuwe lichting.”

“Later kwam ook Sticks in beeld. Toen ik op de HBA zat en mijn mentor, Ivo Boxem, vond dat ik maar wat aanklootte. Ik was ook maar wat aan het kutten, dacht niet in projecten en maakte alleen losse tracks. Ik had de connecties, maar moest mijn cirkel kleiner maken en focussen. Sticks kon mij daarbij kon helpen, dus uiteindelijk heb ik hem aangesproken. Het was tijd om definitief alles op rap te gooien. Sticks kan goed beslissingen maken en motiveerde me om dingen af te maken.”

“Ik weet nu bijvoorbeeld dat je gewoon vijftig keer het woord urban moet noemen om geld te krijgen.”
– over het aanvragen van subsidie

Het resulteerde uiteindelijk in een contract bij Fakkelteit Recordings, waar Sticks hem en producer Guan vorig jaar augustus tekende. “Vanaf toen wist ik dat ik niet meer lacking kon gaan. Nu ben ik ook aangesloten bij De Nieuwe Oost, een talentontwikkelingstraject in oost-Nederland. Ik moest alles nog leren; fondsen aanschrijven om subsidies te verkrijgen, bijvoorbeeld. Ik wilde me daar helemaal niet op focussen, ik wilde gewoon bier drinken op het podium. Nu zie ik in dat het belangrijk is. Zij hebben mijn plan gelezen en geholpen met herschrijven. Daar heb ik veel aan gehad. Ik weet nu bijvoorbeeld dat je gewoon vijftig keer het woord urban moet noemen om geld te krijgen”, lacht NESS.

Toen eenmaal het traject van zijn debuutalbum ingezet werd, kickte de coronacrisis in. “Eigenlijk zou het in september droppen, maar het album is uitgesteld. Om niet te lang stil te blijven en de boel warm te houden, drop ik nu een aantal losse singles. De Zwolle Remix is er één van. Uiteindelijk heb ik Ri en Sticks twee maanden terug geconnect. Die zeiden dat ik met een plan moest komen, dus ik heb allerlei marketinguitingen bedacht.”
Toch verkeek hij zich op een essentieel onderdeel: “Ik kreeg hun coupletten binnen, en allebei waren ze benieuwd naar míjn verse! Ik dacht ‘hoezo mijn verse? Ik sta er al op!’. Maar ik kwam er niet vanaf met een couplet uit de originele track, dus ik moest binnen drie dagen nog een nieuwe schrijven. Uiteindelijk kijken we alledrie op verschillende manieren naar Zwolle, het heden en het verleden. We blikken terug en halen dingen aan. Zeker in hun situatie is dat interessant, nu ze alles hebben gezien en kinderen hebben. Dat geeft de track een mooie dynamiek.”

“Ik mag nog niet zeggen dat ik het stokje van Rico en Sticks overneem, daarvoor vinden ze het nog te vroeg.”

“Ik was aan het kijken naar wat er in mijn hoofd speelde. Daarom quote ik Sticks die me vertelde dat iedereen nu weet dat ik kan rappen, maar een plan nodig had. Nu heb ik dat. Daarna volgt de rest en verandert mijn couplet in de Wipstrik-verse. Ik schrijf sowieso heel snel, dus van die snelle deadline had ik geen last. Ik mag nog niet zeggen dat ik het stokje van hen (Rico & Sticks, red.) overneem, daarvoor vinden ze het nog te vroeg. En ze hebben gelijk, ze droppen nog steeds pokoes met Mula B enzo. Had ik al verteld dat het trouwens geen featurings zijn? We droppen dit echt met z’n drieën, dus het komt bij ons alledrie op Spotify als nieuwe release. Daarop ben ik misschien nog wel het meest trots.”

NESS gaat de komende tijd nog door met releasen. Volg hem via Instagram voor de laatste updates. Beluister Zwolle Remix hieronder.

Meer Interviews