Nedertoon: ‘Het is saai om twee keer hetzelfde te doen.’

Nedertoon is een opkomende groep uit Amersfoort. Ruim een jaar terug bracht de groep 'Dikmakers' uit en na soloprojecten van Kop en Rob De Mic staat het tweede groepsalbum 'Odyssee' voor de deur. Maak kennis met de groep uit de Keistad.

Amersfoort is al jaren een stad waar interessante hiphopacts vandaan komen. Vroeger had je Vaardigheid, BRAAF, SODM en de Fusie Federatie. Een paar jaar geleden D.A.C. en nu onder andere Nedertoon. De groep bestaat uit de rappers Nick van de Kaart, Kop, Rob De Mic en producent/componist Jouke Koning. Rikkert, Maarten en Arno vullen de band aan.

“Met het volgende album richten we ons op een breder publiek”

Rob De Mic, zijn gratis te downloaden debuutalbum Voor De Industrie is net uit, steekt meteen van wal over hun sound: “We hebben nu gewoon hiphop uitgebracht dat wij chill vinden. Los daarvan zijn we allemaal best wel divers. Je werkt ook met verschillende mensen en je hebt dus verschillende invloeden.” Met het volgende album, Odyssee, richt Nedertoon zich op een breder publiek. "Nu spreken we vooral hiphopliefhebber aan. Met Odyssee willen we, naast de heads, ook de algemene muziekliefhebber aanspreken. Dat betekent niet dat we meer “poppie” worden, maar wel muzikaler dan nu." Gezien de muzikale achtergrond van Jouke, hij produceerde voor 2000 pianomuziek, is dat ook niet gek. Op Dikmakers kon de luisteraar al horen dat hij met meerdere muzikanten werkt, die overigens lid zijn van de band.

 

En daar steekt de vergelijking met D.A.C. de kop op. De leden reageren nuchter en begripvol op deze vergelijking. “Zo’n vergelijking is inderdaad snel gemaakt. Dat is ook niet gek als je uit Amersfoort komt en hiphop maakt. Beide groepen hebben dezelfde invloeden: BRAAF, Vaardigheid en de Fusie Federatie. Deze groepen waren groot tijdens de oldskooldagen in Amersfoort. Vooral Vaardigheid heeft een dikke stempel gedrukt op hiphop vanuit Amersfoort. Ook is de Fusie Federatie verantwoordelijk voor een erg goed en interessant album.”

“We geloven niet dat wij iets totaal nieuws doen”

“De vergelijking in producties ook makkelijk te verklaren: Darin G en Mr. Fonc zijn beiden muzikaal onderlegd, net als Jouke. Darin en Fonc gebruiken net als ons veel live-instrumenten en hebben kennis van muziektheorie. In beiden groepen zit gewoon wat meer muziek dan in de standaard hiphopacts.” Dat vindt Nedertoon dan ook wel vaak een gemis in hiphop. “Doordat veel hiphopproducenten niet of nauwelijks muziektheoretisch onderlegd zijn, verveelt de muziek wat sneller. Veel muzikale middelen laten zij links liggen, zoals bijvoorbeeld variatie in maatsoort en tempowisseling.”

De combinatie van artiesten in Nedertoon op zich is al onderscheidend. Jouke was, en is, eigenlijk helemaal geen hiphopluisteraar. Hij wist wel dat hij muziek wilde componeren. De producer is dan ook gestopt met werken om zich volledig op muziek te focussen. Jouke: “Je kunt als componist bij hiphop de hele sfeer maken onder een tekst, dat vind ik mooi. Ik mis in hiphop vaak een echte compositie en ik probeer dat dus wel te doen en op een andere manier muziek te maken. We geloven niet dat wij iets totaal nieuws doen, want daar geloven we vandaag de dag niet echt meer in. Toch is het niet de conventionele manier van hoe het vandaag muziek gemaakt wordt.”

“Nedertoon is eigenlijk in de snackbar ontstaan”

Het moge duidelijk zijn dat Nedertoon een vrij diverse achtergrond heeft, maar hoe zijn ze bij elkaar gekomen? “Pfoe, dat is een goeie”, vertelt Jouke. “Het is in ieder geval al een hele tijd geleden. Een deel van ons was vroeger aan het skaten en kende elkaar daarvan.” Rob De Mic was de eerste die begon met muziek en de rest is daarin meegegaan. Later kwam het drietal Jouke tegen. De producent/componist werkte in een snackbar waar iedereen kwam eten. Eigenlijk is Nedertoon daar ontstaan. Dit is één van de redenen voor de titel Dikmakers, het in 2007 uitgekomen album." Rob vervolgt: “Eigenlijk zijn we jeugdvrienden. We zijn niet puur bij elkaar gekomen uit muzikale overwegingen. Alhoewel ik wel eerst bij de Dode Dichters zat. Het is eigenlijk een combinatie beiden: enerzijds waren we al vrienden, anderzijds zijn we door muziek bij elkaar gekomen óm muziek te maken.”

Kop & Ernst – Oprecht (van het album KOPSTOOT)

“Odyssee wordt één lange indruk aan sferen”

Nedertoon heeft als groep ambities, maar de leden afzonderlijk ook. Alle leden zijn ook met soloprojecten bezig (geweest). Kop heeft al in samenwerking met producer Dr. Ernst twee releases uitgebracht: de gratis te downloaden debuut-EP Ikhebeenplaatvoorjekop en onlangs het album KOPSTOOT (bestel). De sound die ze willen neerzetten sluit goed op elkaar aan: rauw en jazzy. Toch dekt Nedertoon de lading van al deze verschillende smaken goed. “Nedertoon is echte hiphop, maar wel met meer muzikale invloeden dan de standaard hiphop.”

En zo komen we weer terug op de vergelijking met D.A.C., maar die houdt wel op wanneer het over het aankomende album, dat in eigen beheer uitkomt, gaat. “Onze nieuwe cd gaat wel anders klinken, het gaat vernieuwend klinken. Het wordt een conceptalbum waar we aparte dingen mee gaan doen. Het hele album wordt een grote reis, het moet een unieke ervaring zijn voor de luisteraar. We gaan allemaal rare muziekstijlen door en het wordt één lange indruk aan sferen. Je zet het album op, je pakt een biertje erbij en na een uur heb je het idee dat je allemaal dingen heb meegemaakt. Overigens gaan we niet de Griekse mythologie vertellen, want het gaat meer om de reis door het leven. Als je dit hoort, dan ga je het onderscheid horen tussen ons en D.A.C.. We vinden het dope dat wij nu in hetzelfde hokje als D.A.C. zitten, maar dat hokje gaan we nu verlaten.”

Odyssee vooruitblik:

“Het is saai om twee keer hetzelfde te doen”

Oké, we weten nu waar Nedertoon nu mee bezig is. Hebben de leden nog grote plannen voor de toekomst? Hebben ze een aantal doelen die ze willen behalen? Rob: “Kijk, ik ga van project naar project. Bij ieder project heb je weer een doel, ik kijk dus niet zover vooruit. Nu ligt de focus puur op het album Odyssee: daar ben ik mee bezig en ik leef toe naar de release ervan. Het is moeilijk om te zeggen waar ik over tien jaar wil staan. Uiteindelijk willen we wel ons brood ermee verdienen. Niet dat we voor het echte geld gaan, maar we willen onszelf ervan kunnen onderhouden.” Daarnaast is Lowlands en andere grote festivals ook een doel van de Amersfoorters. Ze willen dus duidelijk hun naam vestigen in de hiphopscene. Jouke heeft vertrouwen in dit succes. "Als je goede muziek maakt, dan wordt dat vanzelf opgepikt. Je wordt dan vanzelf wordt gevraagd voor festivals. Wij hebben live meer te bieden dan andere acts. Op dit moment zijn we veel aan het repeteren met de live-band. We hebben ook nog een “normale” hiphopshow. We hebben dus twee verschillende shows en op beide vlakken willen we ons profileren. Optreden is belangrijk en hoort er gewoon bij: je moet jezelf goed kunnen neerzetten."

Nedertoon is duidelijk niet van het herkauwen, vernieuwen is bijna noodzaak. “Na Odyssee gaan we weer iets anders doen, want het is saai om twee keer hetzelfde te doen. Je bent altijd op zoek naar nieuwe dingen maken en daardoor kan je op andere vlakken terecht komen.”

Nedertoon staat met Laatste Woord (Dr. Ernst op de beat) op de Hiphop In Je Smoel Volume 1! compilatie-cd.

Nedertoon in die extra lange live sessie bij HIJS radio

Rob De Mic – Voor de Industrie

Meer Nedertoon
Meer Kop & Ernst
Meer Rob De Mic

Geplaatst door bowie op 25 april 2009