Nederland Meets Fashawn

Fashawn is nog geen uur klaar met zijn set wanneer hij samen met Blu vrolijk de interviewruimte binnenloopt. “Hello, my name is Santiago Leyva aka Fashawn from Fresno, California, nice to meet you.” Op de handen van de 21-jarige rapper sieren twee tatoeages met op de ene hand de tekst “Cen” (Central) en op de andere “Cal” (California). Voor veel hiphopliefhebbers was Boy Meets World vorig jaar één van de beste albums en met de show in het Duitse Munster oogst Fashawn ook weer veel complimenten.

Bescheiden begint hij: “De mic en het geluidssysteem waren uitstekend.” Om vervolgens verder te gaan: “Ik hou van optreden. Iedere keer probeer ik hetzelfde te klinken als op mijn album Boy Meets World. De luisteraar moet ieder woord wat ik rap voelen. Alsof je thuis naar het album luistert, alleen dan nóg echter. Ik kan simpelweg niet aankomen met wat gemompel. Ik wil niet alleen dat je mijn teksten hoort. Ik wil dat je ze voelt, proeft, ruikt. Ook al ben je in Duitsland, het moet zijn alsof je met mij door mijn hometown Fresno loopt.”

“Ik heb een boodschap die ik wil uitdragen en dan moet je ook live je werk doen,” vervolgt The Phenom zijn verhaal over zijn show. “Om zo echt mogelijk over te komen bereid ik een optreden amper voor. Ik hou het puur: wat je ziet is wat je krijgt. Wat je in mijn nummers hoort, zo ben ik ook in real life. Ik leef me leven hoe het is. Ik rook wiet, voed mijn dochtertje op, schrijf teksten, graffiti en eet hamburgers en cheeseburgers.”

Precies wat je met je album Boy Meets World ook doet: een beeld scheppen van jezelf en je directe omgeving.

“Klopt. Boy Meets World is het verhaal van een kind die zijn droom volgt en tot leven brengt in zijn muziek. Het is echter niet alleen míjn verhaal, velen met mij maken hetzelfde mee en hebben dezelfde droom. Of je nu een advocaat, chemicus of rapper wilt worden: je volgt een pad totdat je op een punt komt dat je kunt zeggen dat je bent waar je wilt zijn. Het album is dan ook gebaseerd op het verhaal van Santiago, de hoofdpersoon van Paulo Coelho’s boek The Alchemist.

Het turbulente pad dat de jonge rapper uit Fresno volgt heeft sinds kort een nieuwe wending gekregen met de geboorte van een dochtertje op 28 september, krap een maand voor de release van zijn debuutalbum.

Op Boy Meets World komt duidelijk de rol van je vader naar voren. Hoe kijk je daar nu, sinds je zelf vader bent, tegen aan?

“Tegenwoordig zijn er enorm veel vaders die hun kind als een last zien, alsof het een verplichting is. Tegen hun zeg ik: wees een echte vader voor je kind. Voed ze op, leer ze dingen, breng ze naar school. Ik wil voor mijn kind de vader zijn die mijn vader niet voor mij was. Mijn vader zat in de gevangenis, ik zag hem pas voor het eerst toen ik 16, 17 jaar was. Nu ik zelf vader ben, voelt het een beetje als mijn tweede jeugd herleven. Het voelt goed en ik wil ook vooral het positieve eruit halen, daarmee kom je het verst. Mensen om me heen hebben me ook altijd verteld dat ik alles van de positieve kant moet zien. Ik moe(s)t muziek maken met impact. Het is daarbij belangrijk om jezelf een spiegel voor te houden. Er zijn zoveel rappers die zeggen: ‘Ik heb een excuus, ik ben een weerspiegeling van mijn omgeving.’ Maar uiteindelijk moet je in de spiegel kijken en realiseren dat je verantwoordelijk bent voor je eigen gedrag. Vanuit deze mindstate doe ik wat ik doe. Ik wil van de ghetto niet een nóg slechter en negatiever beeld scheppen. Ik wil mijn omgeving stimuleren om positief met onze struggles om te gaan.”

Fashawn schiet ondertussen in de lach bij het zien van een Duitse flyer op tafel waarop een joviale Planet Asia met zijn duimen omhoog staat afgebeeld. Planet komt net als hij uit Fresno en introduceerde hem bij Evidence, die Fash op zijn beurt weer introduceerde bij andere gerespecteerde artiesten. Voor ons een mooi moment om in te gaan op de diverse samenwerkingen.

Heb je bewust gekozen om op The Antidote (mixtape met Alchemist) en Boy Meets World (met Exile) met uitsluitend één producer te werken?

“Nee, dit ging eigenlijk per ongeluk. Bij het opnemen van beide releases had ik inmiddels vijf mixtapes uitgebracht en was ik nog op zoek naar mijn eigen sound. Met de mixtape en het album heb ik die gevonden. Omdat Alchemist weinig tijd had, hebben we The Antidote in drie weken opgenomen in New York en Los Angeles. Alles wat hij opzette maakte ik kapot. Ik nam alles in één keer op en hij hoefde het maar een beetje te mixen. Over Boy Meets World hebben Exile en ik een jaar gedaan, maar ook hier was de vibe aanwezig. Als ik in de studio ben, laat ik me ego bij de deur achter en ga ik aan het werk. Ik denk dat het uitdagend is om een project met één bepaalde producer doen. Hij moet op zoek naar een stijl die bij de mc past en jij andersom naar een stijl die het best bij de beats past. Ik heb gemerkt dat dit het beste uit elkaar naar boven haalt.”

Wat is je visie op de toekomst?

“Het beeld van hiphop is door randzaken als de autotune-hype verstoord. Ik denk en hoop dat we teruggaan naar het echte, zonder special effects. Wat kan je als mc doen met een mic? Wat zeg je nou echt? Doe voor de grap eens een show van drie kwartier zonder beats, a capella. Weet je wel waar de fok je over praat? Tegenwoordig zijn er te veel rappers zonder inhoud. Het is tijd dat dat verandert en dat de authentieke, traditionele sound in hiphop terugkomt.”

Zondag 21 februari staan Blu, Fashawn & Exile in WATT, Rotterdam. Ter promotie van het concert hebben Superblenders een mixtape gemaakt van het beste werk van de Westcoast-artiesten. Download de Blu x Fashawn x Superblenders mixtape hier (met dank aan State). Tickets voor dit concert zijn 13 euro (exl. vvk). Voor meer informatie check je www.watt-rotterdam.nl.

Geplaatst door bowie op 17 februari 2010