Ze zijn je mogelijk opgevallen: posters met daarop kleurrijke fabelachtige dieren verspreid door Rotterdam. Afgelopen week hingen er op verschillende locaties in de stad tekeningen van streetart-kunstenares Missy DB, voorheen bekend onder de naam Dolle Baas. Voor haar project Daydream010 zette Missy DB haar dagdromen om tot kunst. “Ik probeer een eigen parallelle wereld te creëren. Daar komen dan dit soort dingen uit.”

Ze heeft zelfs een hele wandelroute uitgestippeld voor de liefhebbers. Het pad volgt langs de Laurenskerk, de Nieuwe Maas en de Coolsingel. Onderweg kom je zeventien verschillende posters tegen met daarop zelfverzonnen wezentjes. Wezentjes die hun oorsprong te danken hebben aan fantasie en verbeeldingskunst. “De dagdromen die ik heb, vinden ook veel plaats hier in het centrum. Ik plak de posters met de beestjes op plekken waar ik geïnspireerd raakte. Mensen gaan ook echt opzoek naar jouw characters. Een speurtocht vinden ze het. Dat is echt heel erg tof.”

‘Beestjes’
Voor haar minorproject wil ze mensen inspireren om meer te gaan dagdromen. “Ik studeer nog aan de Willem de Kooning Academie en probeer mijn eigen werk te combineren met school. Projecten kunnen maken die ik zelf heel tof vind. Zo ben ik gekomen op Daydream010. Als persoon vind ik het belangrijk dat mensen dagdromen. We doen dat veel te weinig. Mensen pakken veel sneller hun telefoons. Dus ik ben wat rond gaan lopen in Rotterdam en wat ‘beestjes’ gaan schetsen, diertjes gebaseerd op mijn dagdromen. Er zijn zo’n dertig schetsen uitgekomen, uiteindelijk heb ik er zeventien posters van gemaakt. Er komt een verhaal in mijn hoofd, dan ga ik er over fantaseren en vervolgens probeer ik het beeld dat ik in mijn hoofd heb in mijn character te verwerken.”

‘Droom af en toe even weg’
De geboren Rotterdamse vindt overdag even wegdromen erg belangrijk. “Voor mij is het de basis van mijn creativiteit. Ik bedenk heel veel verhaaltjes aan de hand van wanneer ik dagdroom. Wanneer ik in de trein zit bijvoorbeeld, of als ik op straat loop en dan zie ik iets dat me fascineert. Het is een soort van eigen wereld die je kan maken. Het is een moment van rust.”

Volgens haar zouden meer mensen die rust moeten pakken. “We zitten constant op de telefoon of achter de computer. We zijn altijd bezig met werken, werken, werken. Zeker in deze tijd groeien we op met telefoons, laptops, allerlei media. Er zijn zoveel mensen met burn-outs, ook veel jongeren. Ik denk dat het belangrijk is dat we de volgende generaties vertellen dat ze ook hun rust moeten pakken. Neem de tijd voor jezelf. Droom af en toe even weg. Soms is het wel fijn om even in je eigen hoofd te zitten.”

Spuitbus in de hand gedrukt
Amy is al van jongs af aan verliefd op street art. “Toen ik negen jaar was, had ik een buurjongen en die deed aan graffiti. Toen kreeg ik voor het eerst een spuitbus in mijn handen gedrukt. Sindsdien ben ik geïnteresseerd geweest in graffiti en keek ik heel veel naar muren. Ik begon met taggen toen ik veertien of vijftien jaar oud was. Het zag er niet uit. Op een gegeven moment kwam ik terecht bij Meanr. Hij heeft me geïntroduceerd in de street art-scene. Zo ben ik begonnen met characters maken. Dat doe ik nu al zo’n tien jaar. Uiteindelijk wil ik mijn eigen wereld creëren.”

Daydream010 is voor Missy een opstapje naar het vervolgproject dat ze zal moeten doen voor haar studie. Of dat ook terug te vinden zal zijn op de straten van Rotterdam, weet ze nog niet. Nu kun je in elk geval op zoek gaan naar de zeventien posters.

Zit je liever dagdromend thuis of op het kantoor? Klik hier om de route virtueel af te leggen. Wil je de dieren in het wild zien? Wees snel, want voor je ’t weet worden ze weggehaald…

Meer Interviews