Miggs de Bruijn dropt vandaag een gloednieuwe EP genaamd Amnesia. De lead single Street Leven werd drie weken geleden al uitgebracht. Daarop schept de Eindhovenaar op met zijn soepele flow. Amnesia is het eerste grote project dat Miggs De Bruijn uitbrengt onder het label Zware Jongenz Recordz, waar hij onlangs een contract tekende. De mc verbreedt zijn sound ermee, maar dat was volgens hem noodzakelijk: “Anno 2020 zijn mensen op zoek naar vibes.”

Met de Lange Weg, Korte Lont EP die uitkwam in 2019 was Miggs zichzelf aan het ontwikkelen. Hij bracht een modernere stijl met zich mee door meer op melodie te focussen in zijn muziek. Op de nieuwe Amnesia EP stort hij zich hier volledig op. “Ik ben altijd melodieus bezig geweest, maar in de periode dat ik weinig muziek uitbracht heb ik de rapgame erg goed bestudeerd”, vertelt Miggs De Bruijn. “Ik ben gaan kijken waarom bepaalde dingen wel of niet werken. Als ik naar andere artiesten luisterde, viel het me op dat bepaalde tracks niet eens heel hard waren.”

“Mensen zijn anno 2020 op zoek naar vibes, vertelde mijn vrienden me.”

Vriendschappelijk advies

Door het toenemende gebruik van melodieën in het stemgebruik binnen de hiphopscene, voelde hij alsnog de emotie: “Het is hard als je hoort dat de maker pijn had of juist heel blij was. Die vibe die iemand had terwijl hij of zij de track creëerde is dan perfect te voelen op de pokoe. Ik heb het er toen met een paar vrienden over gehad en zij zeiden: ‘weet je wat het is Miggs, je moet gewoon meer je gevoel in je muziek stoppen. We leven nu in 2020. Mensen luisteren natuurlijk nog steeds naar teksten maar ze zijn toch vaak meer op zoek naar vibes.’ Met dat advies in mijn achterhoofd ben ik begonnen met mijn nieuwe muziek.”

Afgelopen zomer tekende Miggs een platencontract bij Zware Jongenz Recordz, een label dat ondertussen al meer dan tien jaar bestaat en naast de organisatie van PunchOutBattles ook muziek uitbracht van onder meer Bollebof, Matarr en Excellent. Miggs zelf wil echter niet te veel over zaken praten: “Het gaat hoe het moet gaan. Ik ben gewoon tevreden. Het plan dat we samen hebben uitgestippeld verloopt als verwacht.” Onder Zware Jongenz bracht Miggs vier singles uit, waarvan er drie te horen zijn op de Amnesia EP.

De lead single, Street Leven getiteld, is een echte banger. Miggs vertelt erop over het instabiele en onzekere leven op straat. De kern van zijn boodschap: de ene keer ben je de hossel beu en de andere keer sla je een goede slag. Miggs was zelf ook tevreden over de single: “Street Leven was de eerste track die ik opnam en ik wist direct dat ik hier een EP omheen moest bouwen. Het was zelfs de bedoeling om het project Street Leven te noemen maar op de dag van de deadline klonk Amnesia me beter in de oren. De titeltrack heb ik namelijk ook op die laatste dag opgenomen. Ik vond Amnesia gewoon een hele mooie titel. Ik doe heel vaak bepaalde dingen op gevoel. Dat nummer last-minute op de tracklist en Amnesia als titel voelde gewoon goed.”

“Ik geloof dat wat wij meemaken, universele belevenissen zijn.”

Universele gebeurtenissen

Street Leven is dus gebaseerd op zijn eigen leven, maar: “Ik wil ook wel andere mensen aanspreken. Ik geloof dat wat wij meemaken, universele belevenissen zijn. Als je een keer een klap van je vader hebt gehad bijvoorbeeld, is er in China vast ook wel iemand die ook weleens een klap van zijn vader krijgt. Als ik pijn heb, weet ik gewoon dat er ook andere mensen op de wereld zijn die in dezelfde situatie zitten. Street Leven is dus gebaseerd op mijn leven maar er zijn natuurlijk luisteraars die bepaalde dingen herkennen. Ik had het nummer al aan een paar mensen laten horen en iedereen vond het gewoon een knaller. Ook mijn kleine broertje liet het wel eens aan mensen horen en veel van hen luisterden normaal gesproken niet echt naar mijn muziek maar ze vonden deze track echt hard” zegt Miggs trots.

De EP draait natuurlijk niet alleen maar om de track Street Leven. Miggs weet te variëren met zijn sound. Nadat hij je meeneemt naar de straten van Eindhoven laat de rapper horen dat zijn roots in Congo liggen. Het gaat om de track Libala, dat ‘trouwen’ of ‘relatie’ betekent. Zet die track aan en raak Miggs kwijt terwijl hij de taalbarrière doorbreekt; hij springt op zijn verse moeiteloos van de Nederlandse taal naar het Congolees. Dankzij de soepele overgang en zijn vrolijke flow die geen seconde stilvalt klinken de talen logisch en verrassend goed samen. Dit alles wordt natuurlijk afgeleverd op een swingende, zomerse beat.

Die variatie zorgt voor een album waarop Miggs zijn verschillende interesses etaleert: een zomerhit, een clubbanger, een track over zijn leven op straat en de veelbepalende titeltrack. Het nummer valt niet in een hokje te plaatsen maar het mag zeker als een hoogtepunt worden gezien. De zwierige productie past perfect bij de melodieuze sound die Miggs De Bruijn op deze EP opzoekt. Hij komt met twee keiharde verses en het refrein is pakkend.

Dat pakkende geluid zorgt ervoor dat Amnesia een memorabele EP is geworden: de diversiteit binnen het project en de melodieuze klanken die je niet uit je hoofd krijgt. Dat is dan ook zijn bedoeling blijkt uit zijn bericht aan de lezers: “Stream de Amnesia EP, stream hem nog een keer, nog een keer en nog een keer.”

Zijn advies kun je hieronder meteen opvolgen.

Stream:

Meer Interviews