Wie de Bijbel heeft gelezen, zal ‘zeven’ herkennen als een heilig getal. Nee, we zijn niet overgestapt naar het geven van theologielessen en worden ook niet gesponsord door de EO; er is een nieuw album van Matarr in aantocht, waarop dit getal een grote rol speelt. Net als velen is hij geïnspireerd door deze thematiek, die in verschillende boeken en leren een belangrijke plek heeft. In Amsterdam spreken we met de rapper die vooral bekend staat om zijn autobiografische straatraps over deals, problemen en de stad Delft. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat zijn nieuwe plaat zonder gebrek aan concept, uitvoering en variatie verschijnt.

Het was even geleden dat we solowerk van Matarr hadden gehoord. Hij werkte samen met o.a. Lo-Bo, Kosso & Mellamel maar de clip Alles was zijn eerste eigen release in tijden. Het is het startschot voor een nieuwe muzikale periode. “Er is veel veranderd sinds De Gang Van Zaken. Ik zit in een hele andere fase in mijn leven nu, ik heb een vriendin en een kind. Ik heb een paar maanden vastgezeten, ik ben vaak verhuisd, mijn spullen zijn geconfisqueerd vanwege de strafzaak, er is veel gebeurd. Het vervelende is dat ik er mijn gezin nu mee heb. Vroeger was dat anders en leefde ik voor mezelf.”

“Hier is het heerlijk man, ik loop rond en niemand spreekt me aan.”

Matarr heeft ‘zijn’ Delft verruild voor de hoofdstad om daar rustig met zijn gezin te kunnen leven. “Delft is een groot dorp, ik kan daar niet normaal rondlopen met mijn kind zonder dat er iemand tegen me praat. Hier is het heerlijk man, ik loop rond en niemand spreekt me aan. Ik word wakker en ik hoor vogels man. Daarnaast heb ik me aangepast aan het leven van mijn vriendin. Zij woonde hier al en om haar tegemoet te komen ben ik hier ingetrokken.” In Delft is hij overigens ook nog vaak te vinden. Zijn moeder woont er nog en ze heeft er een broodjeszaak. Ook zijn oude vrienden zoals Skaffa (van Scheme015) zijn nog in 015 te vinden. “Je ziet ze wanneer je ze ziet, zo gaat dat vaak als je ouder wordt. Soms komen ze even langs hier, soms ga ik daar naartoe, het loopt hoe het loopt.”

matarr-1

Met workshops hielp hij jongeren in Delft om van de straat te blijven en creatief bezig te zijn. Door de stopzetting van bepaalde initiatieven en de dingen die zijn gebeurd in zijn leven, heeft hij dit niet kunnen voortzetten. Hij vult die rol nu anders in: “Door mijn ervaring en mijn netwerk kan ik wel eens wat betekenen voor sommige van die jongens. Voor mij heeft dat net zoveel maatschappelijke waarde als een workshop. Geld maakt me niet uit, het is maar een middel.” Een recent voorbeeld is ISZI, die onlangs tekende bij Zonamo. Tevens is Matarr op ISZI’s nummer Zoo te horen.

Helaas kon de rapper zijn droom nog niet verwezenlijken om met de hele clique van Scheme015 succesvol te worden. Hij ziet sommigen nog wel op professioneel vlak, maar toch in mindere mate dan voorheen gewenst. Op de aanstaande release staan nog wel een paar features met oude vrienden van Matarr, maar daar blijft het bij. “Het heeft geen zin om collabo’s te doen met mensen die geen deel van mijn verhaal zijn. Daarom beperk ik het tot een paar mensen die dicht bij me staan en samen met mij die avonturen hebben meegemaakt.”

“Ik wilde gewoon muziek maken, het ging me allemaal niet meer om verwachtingen of geld.”

Met zijn vorige album De Gang Van Zaken sloot Matarr een slechte periode in zijn leven af. “Ik had bijvoorbeeld veel problemen met mijn moeder. Nu praat ik vooral over dingen die nu aan de hand zijn. Ik rapte eerst ook over dingen die ik wilde hebben of bereiken, nu praat ik over waar ik ben gekomen na de vorige plaat.” Het proces verliep bij deze release ook heel anders. De rapper gaf aan bij Aiky, de baas van Zware Jongenz, dat hij op zichzelf muziek wilde maken, zonder bemoeienis van mensen daarbuiten. “Aiky zei tegen me dat ik het gewoon moest doen en er op uit moest gaan. Op een gegeven moment zat ik in studio’s van Groningen tot Maastricht en Breda. Ik ben gewoon het hele land afgegaan om muziek te maken en toen begon er zich wat moois te vormen. Ik wilde gewoon muziek maken, het ging me allemaal niet meer om verwachtingen of geld.”

De nieuwe release zal uit drie delen bestaan, ieder met zeven nummers. “In principe zijn het drie EP’s, maar je kunt het ook een album noemen, een trilogie.” Ze worden uitgebracht in een periode van drie weken, iedere week komt er een nieuwe 7 uit. Het eerste deel begeeft zich met zijn boombapsound muzikaal in het verleden. Deel twee heeft met hints naar trap meer de sound van nu. Het laatste deel wordt toekomstmuziek, waarbij veel instrumenten worden gebruikt. Ondanks de veranderende muziek vertelt de rapper één verhaal; zijn verhaal.

matarr-2

Het cijfer ‘7’ staat dus op de voorgrond en daar heeft Matarr een goede reden voor. “Kijk maar eens in de Bijbel en zie het voor jezelf, er zijn genoeg voorbeelden: De week bestaat uit zeven dagen, zes dagen waren er nodig om de wereld te scheppen en de zevende dag om te rusten. Zeven dingen werden er gezegd door Jezus voor hij stierf aan het kruis. Zeven exemplaren van elk diersoort werden er op de Ark van Noach geladen. Er bestaan zeven hoofdzonden en ga zo maar door.”
777, de titel van het project, staat gelijk aan 21, eveneens een heilig getal. Het cijfer drie staat daarin voor de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Daarbij staat in de leer van de numerologie de combinatie van drie zevens voor het ultieme geluk. Over vooronderzoek door de rapper en een goed concept voor de aanstaande plaat is dus niks te klagen. “Het is allemaal ingewikkeld, die numerologie, als ik het je uitleg denk je misschien dat er wat mis met me is ofzo. Als je het eens opzoekt ga je het goed begrijpen, dan kan je zeggen dat je dit van Matarr hebt haha!”

“Ik wil laten zien hoe goed ik ben.”

Voor het eerste deel van de reeks, met daarop vooral de oldschoolsound, werkt Matarr samen met Chu Beats, een producer uit Groningen. Naast boombap zul je veel rauwe ‘dungeonbeats’ horen; een sound waar bijvoorbeeld de jongens van Dope D.O.D. bekend mee werden. Op de tweede tape werkt de rapper samen met Fraasie, die eerder tracks maakte met Ismo & Lijpe. Ook Dicey, bekend van samenwerkingen met Jonna Fraser, neemt vier tracks voor zijn rekening. Ben Jur verzorgt met zijn band Cat Benjamin de muziek voor de derde EP. De verschillen in de muziek vragen natuurlijk om variatie qua tempo en stijl in de raps. “Ik wil ook laten zien met deze plaat dat ik op alles kan rappen. Ik wil laten zien hoe goed ik ben. En ondanks dat ik verschillende stijlen doe, blijf ik alsnog Matarr!”

Met de videoclip Alles geeft Matarr een voorproefje op het album. Muzikaal gezien heeft het een beeld van slechts één van de drie delen, maar het is duidelijk wat we kunnen verwachten: rauwe raps, straatverhalen en een hongerige Matarr. De trilogie zal begin volgend jaar uitkomen, tegen februari aan. Tot die tijd komen er nog wel een paar singles uit. Het plan is voorlopig nog niet dat er ook fysieke exemplaren van het album komen, dat is vaak niet rendabel. “De jongens van coffeeshop Boerenjongens hebben me gevraagd of ik niet een paar cd’s zou willen brengen. Dus misschien doe ik er nog wel 200 ofzo, wie weet.”

Matarr brengt me met de auto terug naar het station en laat me onderweg een paar nieuwe nummers horen. Ik kan concluderen dat hij gegroeid is. De sound is inderdaad divers en de rapper weet zijn stem op verschillende manieren te gebruiken. Waar het vroeger altijd hardcore hiphop was kiest hij nu ook voor een melodieuzere aanpak. Hou ‘de Mata’ en hou een oogje open voor 777!

Meer Interviews