Wie schuilen er achter HIJSLights? Ons project van afgelopen winter zorgde ervoor dat we een hoop nieuwe kunstenaars hebben ontmoet. We willen ze graag beter leren kennen. Wie zijn de gezichten achter de animaties? Deze week spreken we Malu Bekker. Een jongedame met veel talent én ongelofelijk veel ambitie. Haar wensenlijstje gaat van hier tot aan de Azoren.

De 23-jarige kunstenares komt uit Alkmaar en woont tegenwoordig in Zutphen. “Ik teken al vanaf jongs af aan; in het begin waren het voornamelijk portretten die ik dan natekende. Ik vond dat heel fijn om te doen, maar ik merkte dat ik het wel goed kon natekenen, alleen niet de creativiteit had om zelf dingen te bedenken. Bij mode miste ik die creativiteit niet, daarom startte ik aan mijn opleiding Fashion Design op ArtEZ. Ik begon ongelofelijk ambitieus aan mode, maar kwam er toch al snel achter dat tekenen me veel beter lag.”

En dus koos Malu, op internet vindbaar onder de naam ByMalu, ervoor om haar opleiding op ArtEZ niet af te maken en een tussenjaar te nemen. “Nu ben ik helemaal niet meer bezig met mode. Het neemt namelijk zoveel tijd in beslag. Ik heb nog wel veel schetsboeken vol met ontwerpen die ik nog echt tof vind, maar aan het maken van mode moet je gewoon niet willen beginnen. Ik vind het zó frustrerend met zo’n naaimachine, dus daar waag ik mezelf niet meer aan.”

Dat tussenjaar vulde ze naar eigen zeggen niet op een hele spannende manier in. “Ik zou een grote reis gaan maken, maar toen leerde ik mijn vriend kennen. We zijn uiteindelijk samen vijf weken gaan kamperen in Zweden. Buiten dat om heb ik gewerkt in een ijssalon op Texel. Dat was soms nog best pittig! In het hoogseizoen werkte ik wel eens zeven dagen in de week, tien uur per dag.”

Uiteindelijk kwam er toch een nieuwe opleiding op haar pad; Illustratie & Animatie aan AKV / St. Joost. “Dat sprak me direct aan, omdat het erg breed is. Inmiddels zit ik in m’n laatste jaar en heb het nog steeds enorm naar m’n zin. Ik heb ook een minor gevolgd, waardoor ik me extra kon focussen op m’n eigen bedrijf. Twee jaar geleden startte ik namelijk als freelancer. Het was erg fijn dat ik de tijd kreeg om dat langzaam op te bouwen. In het begin heb ik er wel heel erg over getwijfeld, omdat freelancen toch wel erg spannend is. Inmiddels weet ik wel dat dit mij heel goed ligt.”

Sinds ik ben gaan studeren probeer ik zoveel mogelijk uit om te kijken wat mij wel en niet ligt. Zo ontstond mijn interesse voor animatie ook pas toen ik aan m’n huidige studie startte. Ik begin steeds meer door te krijgen wat ik echt het allerleukste vind en wat mij ‘mij’ maakt. Hiervoor wist ik dat echt hélemaal niet, maar in m’n laatste jaar begint dat een stuk duidelijker te worden.” Malu kwam erachter dat haar interessegebied ongelofelijk breed is, want uiteindelijk heeft het volgens haar allemaal te maken met creativiteit.

“Dat lijstje is oneindig. Ik wil nog zóveel doen!”

Maar bijvoorbeeld het mural painten kan ze nog niet goed beoordelen. “Dat heb ik simpelweg nog niet vaak genoeg gedaan. Er komt natuurlijk ook niet heel makkelijk een muur tot je beschikking. Daarnaast ben ik niet de allerbeste presteerder onder druk. Bij een muurschildering voel je toch wel snel druk omdat er mensen kijken, en het trekt natuurlijk de aandacht. De verhoudingen zijn ook ineens heel anders, maar ondanks al dat staat een muurschildering nog een keer op m’n lijstje. Het zou een goede uitdaging zijn buiten m’n comfortzone.”

“Wat ik nog zou willen doen? Dat lijstje is oneindig, ik wil nog zóveel doen! Het lijkt me heel tof om een kinderboek te illustreren. Of een kakkerlakje te maken, maar bijvoorbeeld ook de huisstijl van een circus te ontwerpen. Dat lijkt me fantastisch. Daarnaast zou ik ook nóg een keer een muziekvideo willen maken. Dat heb ik al weleens eerder gedaan, maar dan voor een rockband. Dit was echt een grote uitdaging. Dat is het toffe aan freelancen, het kwam zomaar op m’n pad terecht en zou niet iets zijn waar ik in eerste instantie op zou afstappen. Eenmaal achteraf vond ik het een geweldige ervaring.”

Het maken van die muziekvideo is wel iets wat ze al van haar lijstje heeft kunnen afstrepen, samen met het ontwerpen van een etiket. “Maar er zijn ook fictieve opdrachten op school geweest die ik echt heel tof vond. Het maken van een boektrailer bijvoorbeeld, waarbij ik een boek moest samenvatten met beelden. Diezelfde animatie heb ik ingezonden voor HIJSLights. Ook iets wat ik super tof vond. Ik pak het liefst gewoon zoveel mogelijk kansen. HIJSLights was daar één van en, zoals al duidelijk was, heb ik een hele hoop plannen. Zo hoop ik ook na het afstuderen samen met mijn vriend naar de Azoren te gaan, en daar verder te freelancen. Het lijkt me heel interessant om te kijken hoe het is om ergens anders te wonen.”

Meer Interviews, Rewriters