Hoewel Timmietex al meer dan tien jaar bezig is met rappen, is de Tantu Spange Tatta EP uit 2010 zijn enige release tot nu toe. Heel vreemd is het dus niet dat zijn bekendheid buiten hometown Tilburg en omgeving niet al te groot is. HIJS sprak met de 26-jarige rapper over zijn aankomende debuutalbum Texus Ranger dat daar verandering in kan brengen.

“We zijn voor de eerste keer echt zwaar gestructureerd te werk gegaan en dat is superchill man”, vertelt Timmietex over zijn samenwerking met Ben Jur, die op één Benzie track na het hele album heeft geproduceerd. “We waren er al snel over uit dat ik met Texus Ranger zou komen, het thema western zou zijn en de tracks losjes gerelateerd moesten zijn aan dezelfde thema’s die in een western voorkomen. Onderwerpen als eer, nostalgie en vroeger heb ik wel een beetje aangehouden. Zo heb ik een track over gasten die altijd met smoesjes blijven komen, blijven lullen en altijd tof lopen doen. Die track heet Indianenverhalen, snapte? Per track is dat vrij natuurlijk gegaan, al hebben we wel nagedacht over de tracktitels.” In de door acteur Frank Lammers verzorgde promo voor het album zijn de westernverwijzingen ook duidelijk aanwezig. Waarom eigenlijk western? “Mensen noemen mij Chuck Norris, omdat ik een rode baard heb en ik noem mezelf altijd Texus Ranger. Vandaar eigenlijk. Niet omdat ik zwaar fan ben, want ik heb eigenlijk nog nooit een western gezien hahaha.”

Over het losjes aangehouden concept is nagedacht, zoals het hele twee jaar durende opnameproces serieus is geweest. Maar verwacht van Tim geen al te zware, serieuze topics op z’n album: “Met serieuze dingen heb ik het echt gehad: naaitem alsteblieft man, allemaal met dat zware gedoe. Ik heb één track die wat zwaarder is, maar verder lenen die beats zich daar ook helemaal niet voor. Je zou me toch niet over een ander soort producties als deze funky beats willen horen rappen? Het is allemaal vrij luchtig en muziek is toch ook om gewoon lekker van te genieten?”

Kruikenzeiker
Een westernthema als eer vertaalt de Texus Ranger vrij in een track waarin lokale trots centraal staat. Kruikenzeikers is de eerste video van het album, die behalve complimenten en wat bekendheid ook kritiek opleverde. Ook de hoofdpersoon zelf hoorde al menigmaal de opmerking dat Meneer C niet op de track had moeten staan, omdat die Tilburg als veel te crimineel en gevaarlijk zou neerzetten. “Ik wilde drie verschillende rappers op de track met drie verschillende standpunten over Tilburg en hij komt daarmee. Moet ik dan tegen hem zeggen: ‘Ouwe, wat praat je over lijken in de Piushaven?’ Als hij die shit zo wil doen, moet ie dat doen. Ik zie wel dat er op gehaat wordt en dat is ook niet meer dan logisch misschien, maar dat is denk ik vooral omdat het verschil tussen Thomas (De Gelogeerde Aap, red.) en mij enerzijds en Meneer C anderzijds groot is. Er zijn nog steeds gasten die Thomas en mij zien als die gasten die ook gewoon op hockeyfeestjes rondliepen. Maar Meneer C komt in zijn genre gangsterrap, waarin overdrijving veel voorkomt, teringwreed. Zijn beats kloppen, de clips kloppen. Daar mag hij meer waardering voor krijgen.”

Is een Tilburg anthem als Kruikenzeikers niet slecht te rijmen met een eerdere track waar Timmietex op meedoet en de titel Breda’s Fijnste heeft? Ook deze opmerking is niet nieuw voor de rapper, die het eens goed wil uitleggen: “Er werd een mixtape gemaakt met de naam Breda’s Fijnste, waar rappers uit Breda op zouden komen. Ben Jur had van die gast die dat project deed een beat gehad en hij moest een track inleveren, maar de dag voor de deadline was er nog niks. En ik zat bij Jur, zijn huisgenoot Ja-N en Tjerkovara waren er ook (staan ook op de track, red.), en toen stelde Jur voor om een track te maken. Die heeft hij opgestuurd zonder titel, maar die is uiteindelijk Breda’s Fijnste genoemd en er is een clip bij gemaakt. Mensen dachten daardoor dat ik uit Breda kwam. Nou denken ze dat niet meer, dat gaat er niet meer in bij mij he, ik kom godverdomme uit Tilburg haha. Maar ze dachten dat ik uit Breda kwam, en dat ligt nogal gevoelig, vooral door het voetbal. Achteraf gezien heb ik er niet echt spijt van, maar beter hadden we die track meteen een andere titel gegeven ofzo. Plus ik zeg je eerlijk, ik rip die track hahaha. En kom op man, ik ging een clip maken! Dat vind ik teringwreed, dus we hebben dat gedaan. Plus ik denk nooit heel lang over dingen na, dus toen was daar Breda’s Fijnste. Prima toch? Bomdiggiedeboogiedebangbang. Hard hahaha.”

Op Texus Ranger laat Timmietex er geen misverstand over bestaan waar hij vandaan komt. “Ik zat gisteren met Franklin, die m’n artwork doet, mijn album te luisteren en die zei: ‘Je hebt het echt in veel tracks over Tilburg man.’ Maar ik ben dan ook echt zwaar een Tilburger. Ik heb maar één track over Tilburg, maar ik heb het er wel vaak over. Of dat ik het in ieder geval even noem. Haha, zo van die sluikreclame, of in de adlibs gewoon, ‘Tilburg’ (fluisterend, red.)." Op het album zijn verder Fotosynthese, Diggy Dex en Big2 van The Opposites te horen, de laatste twee op Tantu Spange Tatta deel 2. “Ik mailde Big2: ‘Ik ben Timmietex uit Tilburg, weet niet of je me kent, maar ik heb het liedje Tantu Spange Tatta gemaakt en wil graag een verse van jou op deel 2 hebben.’ Hij mailde terug: ‘We vinden jou fucking hard, Tantu Spange Tatta is de beltoon van m’n vriendin, ik doe mee.’”‘Afgestudeerde rapper’
Enkele jaren maakt Timmietex deel uit van de verder Bredase hiphopcrew Van Kwaad Tot Erger, waar ook Tims huidige producer Ben Jur en backup Tjerkovara in zaten, evenals Fotosynthese, Viezerik en Eppo. En hoewel er ooit vast nog wel wat als groep wordt gedaan, is het einde van VKTE vastgelegd in een in 2011 verschenen documentaire. “Die Van Kwaad Tot Erger documentaire vind ik fucking dope, al was het wel dramatischer dan de werkelijkheid. Het was godverdomme net Meerdijk haha. Maar er werd gewoon niks meer gedaan, op een gegeven moment stond ik alleen op de track met Rik bijvoorbeeld. Er werd gewoon niks meer gedaan, dus toen hebben we besloten om het voor nu te laten voor wat het is.” VKTE doet in 2010 mee aan de Grote Prijs van Nederland, maar komt niet verder dan de kwartfinale, wat een jaar later ook het eindstation is voor Timmietex z’n solodeelname. “Samen met DJ DNS had ik een harde show, we hadden al veel tracks van het nieuwe album, maar we gingen niet door. Tja, dan niet snapte? Ik zeg je eerlijk, ik vind mezelf wel veel wreder dan veel mensen die meededen, maar als de jury dat niet vindt …” VKTE is overigens niet de eerste groep waar Timmietex lid van was. Begin deze eeuw zat hij in Robust, een Tilburgse crew met onder andere het duo dat nu bekend is als Boef en De Gelogeerde Aap.

Tegelijkertijd met de release van zijn debuut EP in 2010 ontvangt Timmietex uit handen van jeugdheld Extince z’n diploma van de Herman Brood Academie. “Ik ben de eerste afgestudeerde rapper ter wereld, relaxt he? Klinkt fucking gay, maar het is wel zo. ‘Afgestudeerde rapper’, naaitem nou alsjeblieft zeg. Maar luister: vier jaar studiefinanciering krijgen, een groot netwerk opbouwen, leren over de muziekindustrie en muziek maken, wat ik het liefst doe. Waarom zou ik dat niet doen? Mensen haten op die studie, maar ik heb daar een keiwrede tijd gehad, zou willen dat ik daar nu nog zat.”

Veel optreden
Texus Ranger is geen afstudeerproject, Tim beschouwt het als zijn eerste echte wapenfeit waar hij vooral veel optredens aan over wil houden. Een optreden van de vrolijke rapper is meestal een mengeling van muziek met tussendoor cabareteske praatjes. Tijdens een show eind vorig jaar in 013 vraagt Timmietex zogenaamd geïnteresseerd aan een bezoeker, terwijl de bewaking twee meter verderop staat: ‘Stade gij nou gewoon te roken in de zaal?’ “Vroeger zei Mike (organisator Definitie van Dopeheid in 013, red.) altijd dat ik niet zoveel moest lullen tijdens shows. Maar dat is wel wat ik ook graag doe, mensen aan het lachen maken. M’n kont mag ik ook al niet meer laten zien hahaha.” Maar ondanks alle zotheid op het podium pakt Timmietex het optreden de laatste tijd serieuzer aan. Zeker sinds zijn show op Boogiedown Breda van afgelopen jaar. “Ik wil niet meer zat op het podium staan. Dat ging daar echt te ver. Ik kreeg terecht een zwaar rotte recensie van 3voor12 dat ik meer aandacht had voor de blikken bier dan voor het publiek. Nu is het gewoon een pilske voor het optreden, maar echt zuipen van tevoren doe ik niet meer. We pakken het professioneler aan en als het allemaal meezit willen we hier wel echt iets mee bereiken. En bij die ambitie hoort ook de professionaliteit van een optreden.”

Op zaterdag 19 mei presenteert Timmietex zijn debuutalbum Texus Ranger in 013, Tilburg. Tijdens die releaseparty treden ook Eredivisie, Evenwicht en Fotosynthese op. Timmietex wordt vergezeld door DJ DNS, backup Tjerkovara en er zijn bijdragen van De Gelogeerde Aap, host Diggy Dex en een drummer van Superjam. DJ Sueside verzorgt deze avond de muziek. Kaartjes kosten 5 euro en zijn hier te koop.

Meer Interviews