Kubus jureert deze maand de HIJS Beatbattle. Aan het einde van de maand zal hij degene aanwijzen die volgens hem de beste beat heeft geüpload. Kubus zal voor de meesten geen onbekende zijn. Zo’n tien jaar terug bracht hij het album Buitenwesten uit, een producersalbum met daarop onder meer Typhoon, Sticks & Rico en Duvelduvel. In de jaren daarna bracht hij albums uit met de Britse rapper Bang Bang, vormde hij een duo met Rico voor het album DMT en dropte hij een instrumentale compilatie. Vorige maand dropte hij ook nog eens zijn nieuwe instrumentale album Kick Snare Snicker. HIJS sprak met de Zwolse pionier.

“Tot nu toe heb ik alleen nog maar positieve reacties gehad”, vertelt Kubus over hoe zijn album is ontvangen. “Er zijn vooral veel mensen die me zeggen dat het ook wel eens fijn is om mijn beats zonder rappers erop te horen.”
De meesten zullen hem kennen van zijn producties voor tracks als Duvels single Wie Is Ut? en Buitenwesten (van de gelijknamige plaat) of Hamvraag van Sticks. Op zijn nieuwe plaat is geen rapper te horen.
“Ik vind het allebei tof om te doen hoor. Als je met een rapper of meerdere rappers bent en je zit samen in een flow, zo’n positieve vibe, da’s te gek! Maar instrumentaal is weer een heel ander verhaal. Nu moet ik het zelf doen. Ik vind ’t een uitdaging om tracks zonder rappers boeiend te laten blijven en dat vind ik mezelf steeds beter lukken.”
In eerste instantie zou Kick Snare Snicker enkel als gratis download worden aangeboden, toch verschijnt er vandaag een fysiek exemplaar op cd. “Het was niet de bedoeling, maar ik merkte dat er gewoon vraag was naar een fysiek exemplaar. Toen ben ik toch maar overstag gegaan. De volgende stap is het vinyl. Dat vind ik zelf ook erg tof. Daar komt ook weer wat exclusiefs op te staan.”
En zelfs daar blijft het niet bij. Het album wordt namelijk ook nog uitgegeven in een super gelimiteerde oplage op cassette. “Ik doe alles zelf dus dat gaat wat langzamer. Ik heb nu twee goede tapedecks en al een aantal cleane tapes. Ik wil er nog één deck bij hebben zodat ik drie cassettes tegelijk kan opnemen. Die worden limited as hell, anders ben ik alleen maar tapes aan het opnemen de komende tijd. Ik heb net nog contact gehad met de kringloop in Zwolle over een partijtje walkmans die ik bij een aantal tapes wil gaan leveren.”

 

Fans kunnen Kubus binnenkort ook weer achter de decks bewonderen, hij is namelijk bezig met een nieuwe liveshow. “Het gaat een voornamelijk instrumentale show worden met veel bass! Ik stop daar natuurlijk de nodige Kick Snare Snicker in, maar ik ben vooral bezig met exclusieve muziek, puur voor de liveshow. Van downtempo tot uptempo. Ik heb er tegenwoordig ook nog een klein analoog synth’je bij voor de extra tweakfactor.”

 

 

Inmiddels is het tien jaar geleden dat hij furore maakte als de man achter Buitenwesten, een van de grootste, zo niet de grootste tour die ooit heeft plaatsgevonden in Nederlandse hiphop. Wat is volgens Kubus de belangrijkste ontwikkeling binnen hiphop van die afgelopen tien jaar? “Mensen zijn veel meer open minded geworden in hiphop, dat vind ik, denk ik, de belangrijkste ontwikkeling.”
Open minded. Iets wat hij zelf ook zal zijn wanneer hij de inzendingen van de HIJS Beatbattle van deze maand gaat beluisteren. “Het moet vooral origineel zijn. En ’t mag wat mij betreft ook een totaal andere stijl worden, iets niet alledaags. Dus ook het verrassingselement moet aanwezig zijn. Maar als ik het beluister, kan er zomaar een andere reden opduiken die de winnende beat oplevert.”

 

Beatmakers kunnen nog tot maandag 24 februari inschrijven voor de HIJS Beatbattle die Kubus gaat jureren. Klik hier  voor meer informatie.

 

De fysieke exemplaren van Kubus’ laatste album Kick Snare Snicker zijn vanaf vandaag, vrijdag 14 februari, te koop via de website van Pokka of op te halen bij Plato-filialen in Zwolle, Utrecht en Groningen, Concerto in Amsterdam, Woei in Rotterdam en NextLevel Smartshop in Zwolle. Ook is het album nog altijd online te beluisteren via de Bandcamp pagina van de producer of gewoon in de stream onder dit artikel!

 

Daarnaast zal Kubus binnenkort een remix-contest lanceren via HIJS. De details maken we binnenkort bekend.

 

Meer Interviews