Hij kwam al op de door Dr. Dre gepresenteerde ‘Beats of the Week’ playlist terecht, richtte zijn eigen label op, en brengt daarop vandaag zijn debuutalbum 1998 uit. Genoemd naar zijn geboortejaar, want dit multitalent moet nog 21 worden. Niemand gaat harder met wavy soul dan Breda’s Finest: Joshua J.

“Ik kwam toen net uit een periode waarin ik drie maanden geen inspiratie had, omdat ik vooral instrumentale dingen aan het maken was”, vertelt de DJ, producer, rapper en zanger. “Toen ging ik zingen, en in de drie maanden die daarop volgden had ik ineens honderd nummers gemaakt, waaruit mijn album is ontstaan.”

1998 is een Engelstalig album, dat aansluit op zijn internationale ambities. Ondanks de aandacht uit het buitenland kiest hij er desalniettemin voor het album op zijn eigen label uit te brengen. “Ik denk dat labels vooral een meerwaarde hebben als je al een grote artiest bent”, zegt hij op weloverwogen toon. “Ze tekenen heel veel artiesten en rennen het hardst voor de artiest die hen het meeste geld oplevert. Waar ik nu sta is de kans nog niet groot dat ik met één single een paar ton voor een label opbreng. Dus dan kan ik wel ergens tekenen, maar als er twintig grotere artiesten daar zijn, sta ik toch onderaan het rijtje.”

Bovendien houdt hij ermee de volledige creatieve controle over zijn werk, van de eerste demo’s in de studio, tot welke tracks een video krijgen, én hoe die eruit moeten zien. Joshua: “In de zomer van 2017 ben ik zelf begonnen met editen, en ik vond dat zó leuk dat ik me erin ben gaan verdiepen. Nu kan ik met iemand die video’s maakt gaan zitten en die persoon zijn vaktaal spreken.”

Die bewonderenswaardige zelfstandigheid kent zijn oorsprong misschien deels in een jeugd met een schaduwrand. “Ik moest in mijn jeugd ook altijd zelfstandig zijn en veel dingen zelf regelen. Dat is iets waar je aan gewend raakt, en dan begin je het ook raar te vinden als andere mensen dingen voor je doen.” Zijn moeder kon niet voor hem zorgen, zijn vader kent hij niet, en in het pleeggezin waar hij terecht kwam liepen dingen ook niet altijd soepel. “Dat heeft ervoor gezorgd dat ik voor mijn gevoel op mezelf aangewezen was.”

Hij spreekt erover met afgemeten bewoordingen, en lijkt geen medelijden te willen wekken. Liever gebruikt hij het als voedingsbodem voor warme, soulvolle nummers, zoals de titeltrack van zijn album. “Daarmee heb ik geprobeerd de situatie vanuit het perspectief van mijn moeder te beschrijven, ook al ken ik haar perspectief niet. Ik heb me ingebeeld hoe het voor haar heeft moeten zijn. Ik weet nog steeds niet precies hoe het voor haar was, maar ik denk dat het me wel gelukt is.”

Vandaag is eindelijk de dag dat hij het met de rest van de wereld delen kan; een moment waarnaar hij uitgekeken heeft. “De meeste nummers zijn al een jaar af, en ik luister ze sindsdien bijna elke dag”, zegt hij met een lach. “Als ik er zo lang naar kan blijven luisteren, weet ik zeker dat andere mensen dat ook kunnen. Want ik ben zo kritisch op mezelf, ik kan dat niet als het niet goed is.”

‘1998’ van Joshua J is hieronder te streamen. De releaseparty van de plaat is 23 maart tijdens MOOD in Pier15, Breda.

Meer Interviews, Releases