Het is een lange tijd stil geweest rondom Jawat! Vier jaar geleden sprak HIJS met hem voor een interview dat uiteindelijk nooit is gepubliceerd. Nu ging HIJS nogmaals op bezoek in het onderkomen van een van Nederlands hardste rappers.

Na de veelbelovende en succesvolle start van Jawat! had iedereen hoge verwachtingen van de rapper. Na de commotie omtrent en het winnen van de Grote Prijs Van Nederland 2005 volgde het succes van Buitenwesten, zijn debuut cd Ut Zwarte Aap en een imposante reeks optredens. Daarna bleef het lange tijd stil.

Het gaat naar behoren met de rapper. Sinds drie jaar woont hij weer in Zwolle. De reden dat hij van Rotterdam weer naar het oosten is verhuisd, is zijn zoon Nikè. “Als ik die kleine niet had, was ik nooit teruggekomen. Hier wonen we dichterbij zijn moeder en is het makkelijker met reizen. Ik merk dat de afstand nu eigenlijk al te groot is. Dit is eigenlijk een tussenstop. De bedoeling is dat we uiteindelijk in Kampen gaan wonen.”

Van schrijven naar produceren
De afgelopen jaren is Jawat! een heel andere weg ingeslagen als het gaat om muziek. “Ik ben van teksten/lyrics schrijven naar produceren gegaan. Dat heeft zeker meer dan vier jaar in beslag genomen. Als ik iets wil doen, wil ik het goed doen. Als ik me ergens aan wil meten, dan wil ik me meten aan iets dat ergens staat en dat proces duurt best lang. Langer dan ik dacht. Plus dat je niet zomaar iets opstuurt. Zelf flip je in je studio over wat je maakt, maar op het moment dat iemand zegt: ‘Breng het uit’ doe je dat toch niet zo snel. Het is dan nog een product van jezelf, iets wat jij gemaakt hebt en waar jij van geniet en straks is dat product van iedereen.”

Op de vraag wat voor soort muziek hij nu zoal maakt, kan Jawat! ons niet een specifiek antwoord geven. “Het is rauwe elektronische muziek, ik wil het eigenlijk niet als ‘iets’ bestempelen. Ik ben veel aan het experimenteren en maak van alles; eigenlijk alle muziek die een bepaalde vaardigheid vereist, vind ik tof om te maken.”

Het bruggetje naar Kubus is via elektronische muziek snel gelegd, in het vorige interview vertelde Jawat! dat hij samen met Kubus en Duvel bezig was met een album. “Destijds waren we bezig met een album, maar het ging allemaal erg traag omdat we ver uit elkaar woonden, dus het heeft een tijdje stil gelegen. We wilden het toen echt. En nu nog steeds dus, dat bloeit weer op. Ik heb de laatste tijd veel contact met Kubus, we doen veel dingen samen. Duvel weet daarvan, het contact met hem is er en hij is warm voor de tracks.”

“Ik luister niks meer”
Over wat er tegenwoordig speelt in de Nederlandse hiphopscene heeft Jawat! geen idee. “Ik luister niks meer. Ik ken alleen nog de namen van destijds en ik ken de clowns die je ziet op televisie in spelprogramma’s. Maar als je een track van één van hen zou opzetten, zou ik geen idee hebben van wie het is.”

Ben je klaar met hiphop?
“Ik was niet klaar met hiphop, ik was klaar met de scene waar ik in zat. Ik heb altijd gezegd, dat hiphop voor mij een uitweg is geweest, een ontlading. Ik heb het van me afgeschreven. Ik stond niet te springen op dat podium omdat ik dacht: tralala wat leuk allemaal, nee ik stond daar omdat ik kwijt wilde wat me altijd heeft dwars gezeten, wat ik heb meegemaakt, pure therapie. Ik heb het gevoel dat er veel mensen waren die dat begrepen. Voornamelijk de Nederlandse jeugd. Ik heb meer diepgaande gesprekken gehad met fans dan met mensen met wie ik destijds het geheel vormde.”

Podiummannetje
“De liefde voor het podium bij mij is authentiek en echt. Maar op het moment dat ik van het podium af stap, is dat podium er niet meer. Dan ben ik weer terug met beide benen op aarde. Maar wat mensen verwachten, is dat als je van het podium afkomt je nog steeds dat karakter van het podium bent. Je wordt gevormd zonder dat je het wilt. Je gaat dingen zeggen uit voorzorg, of je gaat nadenken over dingen voordat je iets gaat zeggen. En zo ben ik helemaal niet. Ik ben van het impulsieve en als ik het fout heb, corrigeer me dan maar, dan praten we erover. Dat is wie ik ben en waarom zou dat niet kunnen? Ik heb een gebruiksaanwijzing en volgens mij is die helemaal niet zo moeilijk.

Ik herken mijzelf totaal niet terug in de periode rondom Ut Zwarte Aap. Voordat het album uitkwam, zei ik alles wat ik dacht, op het moment dat het album uitkwam, begon die vorming. Je gaat wat rustiger met dingen om. Maar dat is niet wie ik ben en ik vind dat ook niet hiphop. Dat als je een status hebt of iets hebt bereikt dat je dan vervolgens met achterliggende gedachte dingen moet gaan doen of zeggen. Ik kon niet zijn wie ik was. Er werd van mij verwacht om altijd maar dat ‘mannetje’ van het podium te zijn.”

TopNotch
Over de rol van TopNotch in die periode is Jawat! heel duidelijk. “De rol van TopNotch is helemaal niks geweest. Nul komma nul. TopNotch is op mij gedoken toen alles er al was. Ik had al een album, ik had al een clip. Alles was al klaar, de hype was er al. Dankzij Opgezwolle kreeg ik al die exposure. Ik had TopNotch in principe helemaal niet nodig, alleen om in de winkels te liggen. Als Duvel en ik misschien iets langer hadden gewacht, hadden we bij een ander label gezeten.

Op het moment dat ik daar zat, had ik wel het idee dat ze mij verder konden helpen. Je krijgt wel het gevoel van ‘yeah ik ben ergens en ik hoor ergens bij’. Veel artiesten vallen daarvoor. En als ik het heb over mensen die mijn gebruiksaanwijzing niet kennen, dan is TopNotch daar een voorbeeld van. Ook door niet altijd eerlijk te zijn; het ging vooral om geld, maar er is altijd een illusie gewekt dat het daar niet om ging. Tuurlijk zal er wel een gedeelte zijn bij Kees (de Koning) dat zegt ‘dit vind ik tof’. Hij zei altijd: ‘Ik breng alleen uit wat ik tof vind.’ Maar of dat wel zo eerlijk is, daar twijfel ik aan.

Ik zie TopNotch als de reden dat het collectief Buitenwesten uit elkaar is gevallen. En dat is toch wel een hele grote zakelijke blunder als je het mij vraagt. Dat is ook waarom ik zo lang uit de picture ben geweest. Niet eens om het allemaal te verwerken, maar om te voorkomen dat ik uit kwaadheid ga reageren. Laat het dan maar lekker zitten, ik ken mezelf, ding gaat van kwaad tot erger. Ook om mezelf niet belachelijk te maken. Stel dat ik mezelf ga verdedigen, dan klinkt het gewoon facking lullig als ik vertel hoe het eigenlijk echt zit.

Ik spreek nog weinig mensen uit die tijd, ik heb geen behoefte om mensen te spreken die hun ogen niet willen openen. Dat is wat mijn ontwikkeling een tijdje heeft stilgelegd en opgevreten. Onrecht kan ik echt niet tegen. Mensen die de waarheid spreken, kun je heel makkelijk in een hoekje drukken. Die zijn zo kwetsbaar en druk je heel makkelijk in een hoekje met een leugen. Ik ben daar zo gefrustreerd van geweest. Soms ben je bang dat hypocriete mensen niet ontmaskerd worden, maar uiteindelijk doen ze dat zelf wel. Dat is de eindstand, daar heb ik lang naar moeten zoeken. Het komt vanzelf wel.

Als ik het over zou kunnen doen, zou ik wel met muziek bezig zijn, maar was ik geen rapper Jawat! Althans niet op de manier hoe het nu is gegaan.”

Nikè
“De komst van mijn zoon heeft alles veranderd.” Jawat! kijkt opzij naar zijn zevenjarige zoon. “Nikè, wat beteken jij voor mij?” “Dat heb je al 1000 keer gezegd pap, alles!”

Nikè zijn pols is behangen met Lowlands bandjes. Vijf keer zijn ze er al geweest. “We gaan daar samen heen en ’s ochtends als er nog bijna niemand op het terrein is, gaan we de podia langs en gaan we even op het grote podium staan. Dan zegt hij tegen mij: ’Pap, ga je nog een cd uitbrengen of niet?’”

Kickboksen
Een paar jaar terug zagen we je op een poster van een kickboksgala. What’s that all about? “Kickboksen is misschien wel mijn eerste liefde geworden. De laatste tijd train ik niet meer zoveel, twee keer in de week. Ik trainde eerst elke dag. Het is dat ik er op zo’n late leeftijd mee ben begonnen, maar wauw, echte liefde man! Als ik naar een partij kijk, is het net alsof ik naar muziek luister. Ik moest gewoon een keer meegedaan hebben aan zo’n kickboksgala. Het is ook niet de laatste keer, ik ga zeker vaker meedoen.”

Nieuw album
Maar ook met muziek is Jawat! nooit klaar. “Ik droom er heel de dag over.” Op de vraag of we nog dingen van hem mogen verwachten in de toekomst antwoordt hij volmondig: “Ja heel veel. Ik denk wel dat mensen zullen opkijken van wat er komt. Veel invloeden van de jaren 90 zul je in mijn muziek horen.”

We kunnen dus sowieso uitsluiten dat je in de toekomst niet meer gaat rappen? Dan is het even stil. “Ik heb nog steeds een schrift en een potlood, ik denk dat dat wel genoeg zegt. Het kriebelt wel."

Jawat! geeft ons nog een kleine primeur door ons mee te nemen naar zijn studiootje in zijn appartement waar hij ons wat ‘under construction’ materiaal laat horen. Diepe bassen vormen de basis van tracks; puur, rauw, donker, er zijn bijna geen woorden voor. Het neemt alle twijfel weg en maakt verdere vragen eigenlijk overbodig. En dan te bedenken dat het nog niet eens af is, het is nu al keihard. We zullen nog even geduld moeten hebben, maar het is het wachten zeker meer dan waard.

@Jawattus is sinds kort te volgen op Twitter dus volg die man.

Meer Interviews