In de rubriek Hoe is ut? neemt HIJS een kijkje bij rappers waarvan al een tijdlang niets meer is vernomen. Zijn ze nog actief binnen de scene of hebben ze een sabbatical for life ingelast? Deze episode een gesprek met Kleine Jay. Over solo op het podium staan, chillen in de Kribbuh, zijn nooit uitgebrachte mixtape en een tape die wél in de planning staat om uitgebracht te worden.

Op de vraag: “Hoe is ut?”, is het antwoord van Kleine Jay tweedelig. “Het gaat goed en slecht met Kleine Jay. Het slechte is dat mijn privéleven een heel stuk beter kan. Maar het goede is: I’m still breathing and making music.”
Sinds het afscheid van Cartes & Kleine Jay, dat in november van 2011 uitbundig werd gevierd in W2 in hun thuishaven ‘s-Hertogenbosch, heeft Kleine Jay naast het uitbrengen van een aantal losse tracks ook solo op Definitie van Hiphop, het grootste hiphopfestival van Nederland, gestaan. “Normaal deelde ik altijd het podium met Cartes. Op Definitie van Hiphop stond ik voor de eerste keer helemaal alleen op een groot podium. Voor mijn gevoel ging het uitstekend. Ik stond vroeg op de dag geprogrammeerd, maar dat mocht de pret niet drukken.”
Met Cartes heeft hij ook een aantal keer op het festival, dat voorheen Definitie van Dopeheid heette, gespeeld, ook op tijden dat er meer publiek was. “Toen de organisatie me belde voor een boeking, gaf ik meteen aan dat ik nog niet genoeg nieuw materiaal had voor een ’nieuwe’ show, dus het was ook wel te verwachten dat ze me vroeg neer zouden zetten. Het was anders dan anders, maar toch net zo leuk.”

 

 

Op het grote podium in 013 stond een energieke Kleine Jay, slechts vergezeld door een dj. “Ik was in die tijd bezig met een mixtape, die de naam 3 Tekens van het Zijn droeg, waarvoor ik tracks opnam op bestaande beats. Die heb ik ook een paar keer live gespeeld, naast oudere solotracks. Toen ik eens op mijn gemak luisterde naar het resultaat tot dan toe, vond ik het te duister klinken, daarom heb ik het niet meer afgemaakt. Meestal is de muziek van Kleine Jay toch wat luchtiger.”
De Bossche rapper bracht ook video’s uit ter promotie van het project dat tot op heden niet het levenslicht zag. Er is een video geschoten voor Zegen en de titeltrack 3 Tekens van het Zijn is verschenen. “Ik was wel echt serieus aan het werken aan die tape, uiteindelijk moest ik knopen doorhakken. Er liggen nog wel wat tracks ervan. Héél misschien pak ik het toch ooit weer op, je weet maar nooit.”

 

Zijn er grote verschillen tussen het alleen maken van muziek en het werken met een muzikale sparringpartner? “Ik heb eigenlijk altijd al alleen muziek gemaakt, met Radjie en Alecto als producers. Natuurlijk heb ik met Cartes ook nummers, maar vaak werden die apart gemaakt. Live merk ik wel echt het verschil; met Cartes gaf ik negen van de tien keer een harde show omdat de chemie tussen ons echt werkte. We waren zo goed op elkaar ingespeeld. Die chemie is nu dus weg, ik moet de kar alleen trekken."
Over Cartes gesproken, ziet hij hem nog wel eens? “Erg weinig. Maar hij is ook druk met zijn eigen leven natuurlijk. Als ik hem zie, dan zijn we gewoon chill. Ook met Radjie en Alecto heb ik niet meer getapet nadat ik als soloartiest actief ben geworden.”

 

 

Kleine Jay hangt vaak in ‘de Kribbuh’, het huis van Spacekees, zo is op te maken uit zijn tweets. Uit die chillsessies komt regelmatig muziek voort. Zo bracht hij vorig jaar verschillende tracks uit met onder meer Spacekees, Ome Omar en Lil Kleine. Dit jaar brachten hij en Kees ook nog een track uit, genaamd Doodchillen. “In de Kribbuh wordt sowieso vet veel muziek gemaakt. Er ligt nu zoveel muziek dat ik besloten heb om er een mixtape van te maken. Die zal Gekke Dingen gaan heten. Wanneer ik het ga droppen weet ik nog niet. We hebben laatst in de Kribbuh ook een video geschoten bij de track Summervibe, een track die al een jaar online staat. Of die video ook daadwerkelijk gaat verschijnen weet ik nog niet.”
Sowieso zit Kleine Jay muzikaal gezien niet stil. Hij was ook te horen op de funky track Zwinters, die op Brada z’n EP Optima Forma staat. “Brada is ooit in mijn ping beland door Killian. We hebben toen een keer afgesproken en ik mocht hem meteen vanaf dag een. Zodoende kwam er al gauw een track tot stand. Hij wilde het gebruiken voor zijn plaat, ik dacht: waarom niet? Verder ben ik met een goede vriend, producer en rapper Case, de studio ingedoken om een toffe muzikale plaat te maken. Case speelt daarvoor alles zelf in. Ik heb zowel voor Gekke Dingen als voor dat project met Case nog geen datum, ik maak gewoon muziek en zie daarna wel verder.”

 

Dit jaar is het zijn geliefde hiphopfestival Beats and Roots (voorheen Hiphop In Duketown) jammer genoeg niet gelukt om een editie neer te zetten, vanwege de financiële crisis die ook festivalland heeft bereikt. “Ja, fucked up natuurlijk. Ik weet zeker dat organisator Ferdi Wijnmaalen er alles aan heeft gedaan om het door te laten gaan, maar helaas mocht het dit jaar niet zo zijn. Ik baal er flink van, maar wat doe je er aan? Persoonlijk vind ik het echt tof dat mede door Cartes & Kleine Jay zo’n festival is ontstaan. Wij hebben Ferdi blijkbaar geïnspireerd om zo’n mooi festival op te zetten. De editie van vorig jaar, na de verhuizing naar de Pettelaarse Schans, zorgde voor een nóg beter festivalgevoel. Gras onder je voeten in plaats van steen, dat was de meest aangename verandering. Er was ook meer te doen op het terrein. Dat wij deel waren van het festival was uniek en zorgde ervoor dat we elk jaar paraat stonden om een dikke show te rocken.”

 

 

Als hem gevraagd wordt waar hij naast rap nog meer mee bezig is, antwoordt Kleine Jay: “Gekke Dingen! En verder nog met seks, drugs en alles wat God verboden heeft.”
Over Gekke Dingen gesproken, wat kunnen we nog meer verwachten van Kleine Jay de komende tijd? “Ook dat project met Case is in aantocht. Maar ik noem geen data, ik kan de toekomst niet voorspellen. Verder sta ik nog op genoeg podia als host. Volg me gewoon op Twitter. @Kleinejay that is. Dan weet je alles als eerste.”

Meer Interviews