The Gully District is dé plek voor Krumping in Nederland

Krumping is een vrij jonge dansvorm, waarvan velen weinig weten en die in Nederland nog heel erg in opkomst is. De dansvorm is anders dan b-boying omdat het staand wordt gedanst en anders dan popping en locking omdat er op andere muziek wordt gedanst en met veel meer agressie. Maar het feit dat het een freestyle-dans is, het zijn oorsprong op straat heeft en er wordt gebattled, maakt krumping tot een hiphopdansvorm.

In het onderstaande filmpje zie je krumppionier Tight Eyez demonstreren wat de bedoeling nu precies is:

TChozn, Ques en C-Innocent hebben zelf ook een verleden met breakdance, popping en hiphop-freestyle dans. Nadat ze kennis maakten met krumping, wilden ze niet anders meer.
Omdat krumping zoals gezegd een nog redelijk onbekende stijl is voor de meeste dansliefhebbers in Nederland, beginnen de heren met een uitleg wat de dansstijl nu precies inhoudt.

Ques: “Krump is van origine een religieuze vorm van dans. Het staat voor Kingdom Radically Uplifted Mighty Praise. Het gaat er niet om of het er heel mooi uitziet, maar of het van binnenuit ervaren wordt.”

Tight Eyez, de man die krumping heeft ontwikkeld, is een zeer gelovig man. Hij heeft de dansvorm zodanig gevormd dat de hele beleving van de dans in een religieus jasje is gegoten. Veel van de krump-tracks worden ook door Tight Eyez zelf geproduceerd en ingesproken en er zijn vaak religieuze teksten in verwerkt. Hij spoort elke krumper aan om daar iets mee te doen.

Claerence: “Voor anderen draait krumping nu meer om geloven in jezelf. TChozn en ik zijn er niet per se religieus mee bezig, maar respecteren de mindset dat anderen het als spirituele dans gebruiken.” Met het religieuze verhaal als oorsprong is het soms moeilijk om de ogenschijnlijk agressieve dansstijl te begrijpen. Claerence: ”Pas als je openstaat voor de energie die krumping losbrengt, begrijp je dat we niet echt boos zijn. Het kan zo lijken, maar als je er zelf bij bent, snap je het gevoel dat de dansers ervaren.” Ques: ”Op het moment dat je je afsluit voor andere manieren van dans beoordeel je daarmee de rest waardoor je een andere dansvorm niet meer kan waarderen. We moeten er met z’n allen voor opletten dat dit niet gebeurd.”

TChozn: ”Dit is dan ook een van de redenen dat we The Gully District opzetten. Om anderen te laten kennismaken met krump en de kennis over de dansvorm te verspreiden. Nederland heeft een aantal dansevenementen waar krumping nooit vertegenwoordigd wordt. Onze dansers konden hun ei niet kwijt op de battles en jams die werden georganiseerd. Daarom organiseerden we onze eigen jam. De scene is nog heel erg aan het opbouwen in Nederland en dit levert een grote bijdrage aan deze opbouw.
We hebben een mooi programma in elkaar gezet waarbij we beginnen met de preselecties van de mannen en daarna van de vrouwen. Hieruit wordt een aantal dansers gekozen die tegen elkaar battlen met uiteindelijk twee winnaars als resultaat.
Elke finalist van het afgelopen evenement staat in de “main event” van de volgende editie. Dus de krumpers dansen voor de naam van de titelhouder.

We nodigen ook elke editie een aantal buitenlandse gasten uit. Het zijn niet per se de beste dansers uit Europa. We zorgen ervoor dat het niveau van de buitenlandse gasten gewaagd is aan die van de dansers uit Nederland. Op deze manier blijven de battles het meest interessant.”

Ques: ”We zijn heel erg tevreden over het verloop van het evenement. We hebben meer dan 200 gasten binnen gehad en dat waren zowel krumpers als niet krumpers. Dit is voor ons een goed teken omdat we hieraan kunnen zien dat ons doel om een groter bereik dan alleen krumpers te bereiken echt geslaagd is.”

TChozn: “Omdat de krumpers uit Nederland steeds wisten tegenover wie ze stonden, was de drive om beter te worden wat lager dan dat het zou moeten zijn. Nu er vers bloed wordt geïmporteerd, zie je gewoon een verandering in houding van de dansers. Iedereen heeft de bewijsdrang om het beste van zichzelf te laten zien op een groot evenement en we zien dan ook sinds de afgelopen editie dat bijna iedereen zwaar vooruit is gegaan in zijn of haar skills. Dit is natuurlijk als organisator geweldig om te zien!”

Claerence: ”Voorafgaand aan het evenement hebben we een workshop van Anthony uit het programma So You Think You Can Dance geprogrammeerd. We hebben dit expres gedaan om de brug tussen de andere stijlen te dichten. In het begin vroegen we ons af of het wel zou werken, maar naarmate er steeds meer mensen zich inschreven voor de workshop en ook daadwerkelijk bleven hangen om het evenement te supporten, wisten we dat we een goede keus hadden gemaakt.”

Ques: “We willen dit gedrag ook echt stimuleren aan beide kanten. We zien nu dat er niet-krumpers naar ons toe komen, het is nu zaak dat krumpers ook naar niet-krump events toegaan. Dit is de volgende stap die we kunnen zetten. Ik wil dan ook een oproep doen aan me boys om echt je dansstijl te pushen en jezelf overal te laten zien!”

TChozn: “De reden waarom ik in eerste instantie ben begonnen met deze dansvorm is om jongeren gemotiveerd en gefocust te houden op positiviteit. Het is een community ding waarbij sociale contacten en vriendschappen ontstaan. Onze vaste trainingsspot “De Erker” in Schiedam is zo populair geworden dat er nu mensen komen om gewoon te hangen en te checken waar we allemaal mee bezig zijn. Het verbindt de gemeenschap heel erg. Als ze hier binnen zijn, lopen ze tenminste niet op straat rotzooi te schoppen.
Claerence: “De jongeren kunnen zich ook echt uiten. De extreme vorm van dansen zorgt ervoor dat je zelfexpressie echt tot een hoogtepunt komt. Dit is voor mij het mooiste aan de dans. Verdriet, boosheid, blijdschap en zelfs onzekerheid of andere emoties zijn dingen die je allemaal kwijt kan in de dans.”
Ques: “We zijn ook echt een familie, nog meer dan dat je dat kan zijn met bloedfamilie voor mij. De dans heeft mij echt de aandacht en liefde gegeven die ik misschien heb gemist op andere plekken. Het houdt me weg van negativiteit en is daarmee de perfecte uitlaatklep.”

TChozn: “Krumping bestaat uit een simpele basis, maar het duurt jaren voordat je dit je echt eigen maakt. Het is ook geen choreografie, maar echt een gevoel. Je leert kennen hoe je lichaam beweegt en wat je sterke en zwakke punten zijn, voor de rest is krump de meest spontane dansvorm die er is. Je volgt je impulsen en die uit je met de technieken die je hebt geleerd.”

Ques: “Omdat het zoveel tijd en moeite vraagt, kan het een grote uitdaging zijn om er heel goed in te worden net zoals bij andere sporten en dans. Het betekent dus hard werken!”

Krumptrainingen worden gehouden in De Erker in Schiedam, elke donderdag van 17.00-19.00 uur.

The Gully District vindt elk laatste zondag van de maand plaats in de Nieuwe Oogst, Rotterdam. Mailen voor meer info kan naar: mail hollandsk@live.com

Geplaatst door bowie op 9 maart 2012