Dret & Krulle beginnen hun carrière in de Vaderloze Troepe (VLT), maar maken als duo echt stappen door de Grote Prijs van Nederland 2009 te winnen. HIJS sprak met het duo over de begindagen, VLT, de kracht van hun samenwerking en de toekomstplannen.

“Mensen moeten rekening met de Bijlmer houden, of ze willen of niet”

Als host Kleine Jay op zaterdag 12 decemeber bekend maakt dat Dret & Krulle de Grote Prijs van Nederland (GPNL) hebben gewonnen, ontploft de zaal en bestormt het enthousiaste publiek het podium van Paradiso. Deze gebeurtenis is misschien wel een voorbode voor wat komen gaat. Finalisten uit het verleden hebben bewezen dat de GPNL een springplank kan zijn voor een succesvolle carrière. Dret: “De Grote Prijs heeft zeker deuren voor ons geopend. Big up naar de Grote Prijs. Het grote werk is nu aan ons en we gaan ervoor.” Krulle: “We zijn alweer regelmatig in de booth te vinden om nieuwe tracks op te nemen en er zijn alweer een aantal optredens geweest. Zo stonden we in het voorprogramma van Slaughterhouse in de Melkweg wat erg leuk was.” Dret: “Het optreden dat ons echter het meest bijstond is de Grote Prijs finale in Paradiso. Het winnen van deze competitie zorgde voor zo’n ontlading; het is echt alsof er een last van je schouder valt en alle druk en spanning van het hele proces vrijkomt. Het is gelukt, en dat wat we niet hadden verwacht is toch gebeurd. We zijn ook blij voor de mensen om ons heen, want de prijs blijft nog een jaartje bij ons in de Bijlmer.” Met de winst hebben de Amsterdammers een statement gemaakt. Krulle: “Daden spreken meer dan woorden en we hebben lang genoeg geprobeerd uit te leggen dat er iets zit in de Bijlmer. Vorig jaar hebben M.O. & Brakko het laten zien en dit jaar hebben we de stempel wat dieper erin gedrukt. Mensen moeten rekening met de Bijlmer houden, of ze willen of niet.” Het duo werkt ondertussen hard aan hun album dat dit jaar uit zal komen. Net voor de finale van de Grote Prijs hebben ze al een voorproefje gegeven met hun EP New Skool MC’s die al bijna 100.000 keer is gedownload.

“Dret: We kennen elkaar zo goed dat ik na het horen van een bepaalde beat al weet dat Krulle helemaal gek wordt”

Op New Skool MC’s is ook ruimte ingeruimd voor solo tracks van zowel Dret (Niet Mijn Stijl) als Krulle (Breng Me Weg). Krulle: "Dat is om de luisteraar te laten horen: ‘dit is Dret, dit is Krulle.’ Als VLT zijn we een army, als duo zijn we een army en we zijn beiden ook een one man army. Krulle: “In onze solo tracks hoor je ook het verschil tussen ons als je kijkt naar beatkeuze en lyrics. Breng Me Weg is wat emotioneler en harmonieus, maar niet duister.” Ieder heeft zijn eigen stijl. Krulle: “We zijn als yin en yang.” Dit komt ook terug in de lyrics van de track Zwart Wit. Krulle: “Dret is zwart, ik ben wit. Dat is karakteristiek hoe je ons kan zien. We zijn hetzelfde, maar toch ook anders. Dret is wat rauwer en duisterder. Die kant heb ik ook, maar ik ben meer die happier dude.” Dret: “We vullen elkaar ook goed aan qua creativiteit. Als ik bijvoorbeeld een beat hoor en denk ‘die shit is dope’, ga ik naar Krulle. Aan zijn reactie merk ik al of hij het dope vindt en of het iets gaat worden of niet.” Dret: “We kennen elkaar zo goed dat ik na het horen van een bepaalde beat al weet dat Krulle helemaal gek wordt.”

Dret: “Ook tijdens shows begrijpen we elkaar goed. Bij de ene zin pak je je adem goed en bij de andere niet. En een blik spreekt boekdelen bij ons; de ander weet dan direct wat hij moet doen. Tijdens het optreden in de Melkweg (in het voorprogramma van Slaughterhouse red.) gaf Dret ook een ‘save me’ look,” lacht Dret. “De communicatie en onderlinge band is sterk. Natuurlijk kunnen er altijd dingen beter, maar we hebben plezier in elk optreden. Er gebeurt altijd wel iets grappigs. Bijvoorbeeld als hij aan het rappen is en ik weet dat ik eigenlijk back up moet geven, maar hem toch laat uitrappen omdat het volgens mij beter klinkt. Dan weet ik dat hij op dat moment echt ‘dood’ gaat, ha ha ha.” Dret: “Het is mooi om te zien dat mensen losgaan op die shit en het waarderen. We doen het zeker niet voor het geld, anders waren we allang gestopt.”

“Vaderloze Troepe is een bloedgroep, het blijft altijd bestaan”

Het duo timmert hard aan de weg, maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen? Krulle: "Mijn eerste optreden was tijdens een schoolfeest in de Melkweg met Dret. In die tijd had ik een soort van hit op mijn school: het was gewoon een diss naar mijn mentrix toe. Iedereen kende die hit dus dat was leuk. Je begint en dan zie je dat het werkt en dan ga je door. Dret: “Bij mij in de buurt had je een buurthuis waar alle gasten uit de buurt kwamen rappen. Een keer was er een contest en er was een groep uitgevallen. Toen kwam de organisatie naar ons toe met de vraag ‘zijn er hier mc’s?’ Maar wij waren geen rapgroep. Phantom die bij ons in de buurt zat, begon direct stoer te praten en zei dat we de groep 1104, naar onze postcode, waren. We deden mee aan de wedstrijd en hebben gewonnen. Als prijs mochten we daarna optreden in de Meervaart voor een groot publiek. Dat was eigenlijk mijn eerste echte optreden. Daarvoor stresste ik mezelf heel erg. Ik dacht: ‘Ik moet straks optreden voor zoveel publiek en als ik mijn tekst vergeet word ik para.’ Uiteindelijk ging alles goed en was mijn interesse in muziek gewekt.”

In 2005 wordt de rapgroep Vaderloze troepe (VLT) opgericht. Dret: “We zijn met 5 man: Willem, Djogo, M.I.C., en wijzelf dus. Er is een bloedverwantschap tussen alle leden, we zijn allemaal neven van elkaar. Voordat we klein waren, was die formatie er al. Willem, Mic en Djogo waren de kern van VLT. Daarna besloot ik de pen ook op te pakken. Nou ja, ik was er wel bij, maar ik deed niks. Het eerste wat ik deed was een back up. Iets schreeuwen in de achtergrond en daar was ik heel trots op. Ik vond het direct dope.” Later kwam Krulle er ook bij. Krulle: “De reden dat wij als duo zijn verdergegaan is dat de anderen andere prioriteiten hadden, wat heel begrijpelijk was. En wij waren ook al vaak samen, we maakten vaak tracks of waren gewoon aan het chillen en dan kom je met ideetjes. Wij waren van de groep de twee die altijd samen waren. Uiteindelijk dachten we: ‘M.O & Brakko hebben Bijlmer gewoon op de kaart gezet, dus wij kunnen het ook proberen.’ Ook op aandringen van andere mensen zijn we verder gegaan. Maar na een tijdje zagen mensen Dret en mij als VLT. Wij wilden juist naar voren brengen tijdens de Grote Prijs dat we niet alleen VLT zijn, maar Dret & Krulle van VLT. VLT zijn vijf mannen en wij zijn de twee laatste en jongste leden van de groep. Dus uit respect voor de oprichters zouden we onszelf als duo nooit VLT noemen. Los van dat, als ze ons als VLT zien en het moment komt dat de anderen iets uit willen brengen, dan lijkt het alsof Dret & Krulle drie nieuwe gasten erbij brengen. Die andere boys zijn er en ze steunen ons to the fullest, ze zijn ook bij optredens aanwezig en werken low key aan hun eigen tracks. We zijn gewoon een bloedgroep, VLT blijft altijd bestaan.”

“We gaan meer dubstep en grime aan de scene laten horen”

Dret: “Ik weet niet hoe groot we kunnen worden. Nederland is klein. Ik verwacht niet dat onze muziek een hele heftige mainstream boost gaat maken waardoor we heel groot worden, maar ik denk dat we zeker een bijdrage kunnen leveren aan de scene. We blijven trouw aan de Dret en Krulle stijl en experimenteren veel met grime en dubstep muziek.” Krulle: “We zijn zeker een bijdrage aan de scene. Dret heeft mij bekend gemaakt met dubstep en grime en nu ben ik ‘totally infected’. We gaan meer dubstep en grime aan de scene laten horen. Op dat gebied kunnen mensen zeker nog meer verwachten.” Dret: “Ik luister heel veel naar grime van P Money tot Skepta, Ghetto, en Tempa T. Dat inspireert me wel. Niet direct om het te maken maar het is vooral dope om te horen hoe creatief ze zijn in hun muziek. Hun tracks zijn leip, niet alleen de beats maar ook de manier van rappen. Het is veel meer gevoel. Daar hou ik van. Dat die emotie eruit barst.”

In het verleden heeft het duo ieder ook solo tracks gemaakt. Met name Dret heeft veel collabo’s, met onder meer Rocks, Melk en M.O. & Brakko. Dret: "Dat was een periode, je bent gretig en veel in de studio met andere mensen en dan worden er tracks gebouwd. Zo maakte hij ook de track De Stelling met M.O. & Brakko , waarin hij de politieke staat kritisch belicht. Dret: “Het was een gevoel op dat moment en ik sta er achter. Er zullen zeker tracks zijn waar ik bepaalde uitingen doe.” Krulle: “Als het concept het vraagt, doe je het gewoon.” Dret: “Ik hou van dingen uitzoeken zoals Zeitgeist en Illuminatie. Ik probeer zo bewust mogelijk te zijn in alles en dat kan je horen in mijn muziek.” Krulle: “Dret is iets meer rock-’n-roller dan ik, dus op sommige momenten was hij vaker aanwezig. Maar achter de schermen ben ik ook bezig met datgene wat wij opbouwen, ons imperium. Ik ben niet iemand die wacht op een collabo. Ik werk liever aan mijn eigen muziek. Ik heb gewoon rustig gewacht. Ik verkies kwaliteit boven kwantiteit, dus vandaar dat ik mijn tijd neem. Maar als het komt laat ik het beest los.”

“Geen rode loper status”

Inmiddels zijn de mannen bewuster bezig met de muziek dan vroeger. Dret: “Nu maken we bewuste stappen in de muziek. Vroeger was het vooral een leerproces waarin we veel uitprobeerden; nu is het voor het eggie. Toch zijn we zo weinig mogelijk met fans bezig. We zien wel dat steeds meer mensen bij de shows komen en dat geeft wel een boost, maar we focussen ons liever op onszelf.” Dret: "We zijn al druk bezig met ons aankomende album. We willen in ieder geval weer we de Dret & Krulle sound creëren met verschillende producers. Dret: “We zijn minimaal 1 dag in de week in de studio aan de slag. Als wij in de studio stappen dan kiezen we een aantal beats, maken een concept en de volgende keer nemen we dan twee of drie tracks op. We zijn elke dag productief. Op het nieuwe album komen een paar samenwerkingen maar we zullen vooral Dret & Krulle laten zien. We weten nog niet wanneer het album uitkomt, want we gaan ook meedoen aan andere projecten. Wanneer het goed voelt om het uit te brengen gooien we het eruit.”

Naast hun eigen album komt het project Parias nog uit en misschien ook een tour van Samen Sterk (het label van het duo en M.O. & Brakko) in de zomerperiode. Er staan dus veel projecten op stapel, maar de Amsterdammers blijven er nuchter onder. Dret: “Niks glamorous hier, geen rode loper status, gewoon rustig met Nikes, lopend over grind.”

Meer Interviews