Aimé, voorlopig beter bekend als Finesselande bracht onlangs zijn tweede album uit. De Rotterdamse rapper besloot een vervolg te maken op zijn eerste plaat en kwam met het tweede deel genaamd Richland 2: Forever In My Favor. De titel spreekt voor zich: rijk zijn. “Als je nee kan zeggen tegen je kinderen maar het niet hoeft te zeggen… Dan ben je pas écht rijk in mijn ogen.”

Het is inmiddels zo’n twee jaar geleden dat Finesselande zijn eerste album uitbracht en ook daarop de Richland-stempel drukte. Een tweede album onder dezelfde titel eist een verfijning van sound en vraagt om een persoonlijke groei. Precies dat heeft hij voor elkaar gekregen: “Mijn groei is voornamelijk terug te horen in de sound. Het is beter gemixt en het is luid. Richland 1 was veel gevoeliger, deel twee gaat eigenlijk alleen maar over excessen. Back to back excessen. Dit album is meer voor mezelf dan voor anybody. Het is een motivatie om te blijven grinden.”

“Kijk alleen al naar die tracktitels: 6 Nullen, Rich Forever et cetera. Het is muziek die je motiveert te blijven werken. Maakt niet uit wat je doet: legaal, illegaal, zwart, wit of ge-zebra’d. Get your money man, doe je ding. Het eerste album ging echt over ego en over ík. Trauma’s en dergelijken kwamen langs. Het is m’n eerste album, natuurlijk was ik toen wat gevoeliger. Op mijn tweede album vroeg ik me af wat ik wilde vertolken in mijn muziek. ‘Wil ik mensen deprimeren?’ Nee, natuurlijk niet; ik wil motiveren. Het is ook gewoon een ode aan de boys waarmee ik vroeger rolde. Ik zeg bij deze: ‘oké, laten we samen rijk worden.’ Je zou kunnen zeggen dat deel 1 een emotionele rollercoaster is terwijl deel 2 een reis is door mijn leven, gedachten, motivaties en affirmaties.”

“Rijkdom is een balans van allerlei dingen.”

Rijkdom is het sleutelwoord op het gloednieuwe album en lijkt daarmee ook de grootste motivatie te zijn voor de rapper. Dat draait echter niet alleen maar om geld. Voor Finesselande ligt de definitie van het begrip een stuk genuanceerder: “Rijkdom is een balans van allerlei dingen. Mental wealth, goed in je vel zitten. Spirituele rijkdom, je connectie met God, Allah of whatever. Immateriële rijkdom, je bent blij met de mensen om je heen, je familie en je vrienden die jouw leven fijner maken. Tja, natuurlijk hoort financiële rijkdom er ook bij: alles kunnen kopen wat je wilt. Dat is wel een streven natuurlijk. Als je kinderen hebt lijkt het mij heel bijzonder als je nee tegen ze kán zeggen maar geen nee hóeft te zeggen. Dat is een groot verschil. Dan ben je pas écht rijk in mijn ogen.”

Richland 2 gaat dus over rijkdom in alle vormen. Het idee voor een tweede deel kwam dan ook voort uit tracks over immateriële rijkdom of beter gezegd; het verliezen daarvan. “Rond Valentijnsdag nam ik een track op getiteld Reizen, over een ex van mij. Die heb ik naar haar gestuurd op haar verjaardag en gelukkig vond ze het heel mooi. Ze was zelfs positief verrast toen de track uiteindelijk op het album was beland. Nadat ik Reizen had geschreven heb ik Amstel gemaakt, dat gaat weer over een andere ex van wie ik nog geen reactie heb gekregen, verdere correspondentie volgt… Ik ben zelf wel heel trots op dat nummer. Ik zie haar voor me als ik naar die track luister. Het is gewoon een soort film die zich afspeelt in mijn hoofd. Na die twee nummers vond ik dat er méér in zat. Vervolgens heb ik zo’n vijftien dagen lang elke dag één à twee tunes gemaakt. Voor het gehele project had ik er uiteindelijk vijfendertig, daaruit heb ik een selectie gemaakt en dat werd Richland 2.”

“Mijn exen gaven mij dus in principe de trigger om muziek te schrijven en nog meer nummers te maken. Ik wilde gewoon iets gaan maken wat me een goed gevoel gaf. Ik heb deze zomer zo’n 280 tot 300 tracks gemaakt. Die stonden allemaal niet op Richland, die muziek is voor andere projecten en gaat in de toekomst zeker uitkomen. Ik had deze zomer gewoon eindelijk weer ‘fun’, ik had weer zin om muziek te maken. Soms ga ik te veel denken in een box. Als ik het één maak kan ik niks anders maken of luisteren. Daar struggle ik wel eens mee, maar ik ga dat volledig omgooien.”

Richland 2 is namelijk het laatste project dat ik onder de naam Finesselande wil uitbrengen. Ik ga gewoon verder met mijn eigen naam: Aimé. Finesselande heeft bepaalde connotaties en een bepaald verleden. Ik vind het tijd om door te groeien. Ik wil eens zien hoe veel verder ik het kan tillen, vergeleken met hoever ik nu ben gekomen. Natuurlijk, het wordt anders maar ik wil gewoon mezelf blijven. Daarmee wil ik niet zeggen dat Finesselande niet mezelf is; het is meer een uitvergrote versie van bepaalde attributen en denkwijzen. Je groeit, je wordt ouder en denkt ‘ugh, ik ben niet meer dezelfde guy als toen.’ Hoe het allemaal gaat klinken? I don’t even know… Nou ja, ik weet het wel een beetje. Dat werk zal niet enorm afwijken van wat ik nu maak maar het gaat wel anders zijn. Je moet het horen om het te begrijpen.”

“Die rol die je als rapper speelt, daar wil ik vanaf.”

“Als je een rapper bent stap je in een soort rol. Je weet toch, je loopt door de P.C. Hooftstraat, je gaat een winkel in en je hoort ‘aah, Finesselande’, je koopt een paar dingen. Je gaat weer naar buiten en hoort weer ‘aah, Finesselande’. Die rol die je als rapper speelt, daar wil ik vanaf. Dan nog te beseffen dat ik nooit een hele grote artiest ben geweest en niet iedereen me herkent en alsnog gebeurt dit.”

Daarnaast krijgt hij vooral hele rare berichten via sociale media, vertelt hij: “Dan lees ik dingen als: ‘Klopt het echt dat bricks ‘hier’ vandaan komen?’, ‘Heb je écht leren scammen van een Afrikaan?’ Don’t ask me those questions man, ik word er moe van. Je wilt weg van die shit. Het is kut. Nou ja, niet kut maar… niemand heeft je gevraagd om mij zo te benaderen dus doe het niet. Omdat je bepaalde dingen uitstraalt en bepaalde dingen zegt in je nummers nemen mensen het opeens doodserieus. De straatverhalen en dergelijken; dat leven ligt achter me en ik wil daar niet continu mee geassocieerd worden. Dus… lang verhaal kort als een mini-schort: het is tijd dat ik meer van mezelf laat zien. Ik doe mezelf tekort als ik onder de naam Finesselande doorga.”

Toch blijft hij bewust een beetje vaag. “Dat zijn dus een beetje mijn plannen. Ik vind het niet fijn om al te veel te zeggen over de toekomst, shoutout naar het boze oog. Wat ik wel kan zeggen: zolang ik consistent en gefocust blijf kan ik alles krijgen wat ik wil. Ik ben vaak broke as fuck geweest, ik ben vaak rich as fuck geweest maar balans is het belangrijkste. Je wilt niet te veel hebben maar ook niet te weinig. Shit moet consistent zijn.”

Voorlopig mogen we genieten van Richland 2 terwijl Finesselande aan zijn volgende stap werkt en ondertussen het streven naar rijkdom nooit uit het oog lijkt te verliezen. “Als het aan mij lag zaten we nu al op Richland 4 maar je weet toch: omstandigheden, labels en teveel mensen in je oor. Voor nu wil ik gewoon zeggen tegen iedereen die het album gaat checken: enjoy that shit man!”

Stream:

Meer Interviews, Rotterdam