“School of hard knocks, graduated, cum laude…” Met deze intrigerende woorden opent de Rotterdamse hiphoplegende Far I zijn nieuwe single Grasping (Nuthin’ Bout Me). De hoogstpersoonlijke track krijgt vandaag en passende video. Wij spraken de kapitein van HardHeaderz over het pijnlijke proces dat eraan voorafging.

In zijn nieuwste video toont Far I een grote dosis respect en liefde voor zijn moeder. Zijn jeugd vol struggles en turbulentie hebben hem gemaakt, en de single en video is niet alleen een reflectie, maar voornamelijk een dankwoord. “Grasping is echt opgedragen aan mijn moeder, en daarmee aan eenieder die een verslaving heeft weten te overwinnen. Het was fucked up voor mij als kind, maar het heeft me gevormd tot de man die ik vandaag de dag ben”, vertelt de Rotterdamse mc openhartig.

“Dit jaar is ze al vijftien jaar clean. Dat vind ik echt een teken van krijgersschap”, gaat hij verder. “Voor mij persoonlijk is het ook een reminder dat ongeacht wat je achtergrond is, hoe fucked up je jeugd ook was, you can always make something out of yourself. Je verleden hoeft niet leidend te zijn in het heden. So stop grasping to the past and look at all the blessings you have right now. In this particular moment.

“Het kostte me zes maanden om deze track te schrijven.”

Het wisselen naar de Engelse taal staat hem goed. Het is dan ook de taal waarin hij altijd rapt. Powerful words dus, en het liefst recht uit het hart. “Het heeft me vijf jaar gekost om het album te maken waar de track op staat. Ik moest superdiep gaan, diep in mezelf. Grasping was het laatste nummer dat ik schreef voor het album Samsara.” Dat bleek eveneens geen eenvoudige klus voor hem, zo blijkt. “Alleen die track kostte me al zes maanden om te schrijven. Het was een zeer pijnlijk proces. Constant twijfelde ik of ik ermee verder moest, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik heb doorgezet. Het eindresultaat maakt me trots op mezelf.”

De videoclip kan niet beter, vindt hij. Far I: “Met regisseur Adem Gümrükcüler ben ik super-gezegend geweest. Hij heeft echt mijn woorden en ervaringen op beeld weten vast te leggen.”

Bekijk de video van het beladen nummer Grasping (Nuthin’ Bout Me) nu hieronder.

Meer Interviews, Video's