FABZ Pi is een van de meest ruwe diamanten uit de Rotterdamse hiphopscene. We programmeerden hem al op Eendracht Festival en nodigden hem uit voor een eigen episode van de docu Roffa Represent. Nu is de ambitieuze artiest terug met een nieuwe EP. Life Of Pi Multiverse: PORTAL 1 is vanaf nu te beluisteren. Wij spraken hem erover.

Je mag hem inmiddels geen rapper meer noemen, vinden we. De Rotterdamse mc met Ethiopische roots zingt en humt zich door melodische trapproducties, die op Life Of Pi Multiverse: PORTAL 1 allemaal worden verzorgd door M3, die je weer kunt kennen van het Green Cabin-collectief. Je stapt uit het portaal en komt terecht in een wereld vol trappy drums, speelse samples en wolkerige synths. Poezelig wordt het nooit, want daarvoor zijn de trappy drums simpelweg te hard en FABZ Pi te scherp. “Dit is een portaal naar ons universum. Tap even out van deze realiteit en join ons vooral op deze trip. We hebben elke week samen in de studio gezeten, dit is de start van een nieuwe era.”

“Mijn carrière was aanvankelijk maar een idee. Nu is het de enige realiteit voor mij. Het is dit of helemaal niks.”

Ze vonden een muzikale klik en wederzijds respect nadat ze elkaar leerden kennen dankzij gemeenschappelijke vrienden in de Rotterdamse muziekscene, vertelt FABZ Pi. “Hij is ook de dj van Elijah Waters en er was vanaf de start een natuurlijke chemie. Nu zit ik daar elke zondag te werken, aan de beste muziek van m’n leven.”
Vrijwel alles gaat in een stijgende lijn, vindt hij. “Mijn carrière was aanvankelijk maar een idee. Nu is het de enige realiteit voor mij. Het is dit of helemaal niks. Mijn streams gaan goed (over 1 miljoen op Spotify als independent artiest, red.), ik geniet van de reis die ik maak en ooit vallen alle stukjes op hun plek. Het enige dat op dit moment down is, is mijn show-agenda, uiteraard. Ik mis het optreden heel erg, want dat is een soort therapie voor me.”

FABZ Pi is een multidimensionaal artiest; hij stopt uitgedachte melodieën in zijn coupletten, er duikt bij sommige accenten uit het niets een lettergreepje auto-tune op en klinkt fris in zijn zang. Toch sijpelt er ook regelmatig een punk-achtige delivery door de melodische trapmuziek, die juist live gigantisch goed tot zijn recht komt. FABZ Pi sprong tot nu toe niet op de hype om een concert te geven via social media, maar nu de kansen zich aanbieden ziet hij in dat het prima kan werken: “Ik ga zaterdag een live stream doen voor New Skool Rules in WORM. En ik ben in gesprek met Annabel om hun green screen te gebruiken. Ik was aan het wachten op het juiste moment, want ik wilde niet dat het er wack uit zou zien.”

In hun eigen universum heerst een energie die ervoor zorgt dat je langer wilt blijven dan maar vijf nummers, maar lang hoef je niet te wachten op nieuw materiaal. Tijdens al die zondagse studiosessies maakten ze ontzettend veel. Deze plaat is dan ook nog maar het topje van de ijsberg. Het derde deel van de Life Of Pi Season-serie is onderweg, en FABZ Pi belooft nog meer moois. De ‘I’ in de titel van deze EP verraadt wellicht al wat.

Als je hieronder op play klikt, snap je ons enthousiasme over deze kid hoe dan ook.

Meer Interviews, Releases