Expositie Breakin’ Rotterdam is een ode aan veertig jaar Rotterdamse breakdance

Vier decennia aan Rotterdamse breakdance worden van 22 november t/m 10 januari gevierd in de expositie Breakin’ Rotterdam. Beeldmaterialen, verhalen en kledingstukken worden tentoongesteld in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam. Lloyd Marengo, die de cultuur de afgelopen veertig jaar meemaakte en daarin ook zelf een prominente rol speelde, stelde de expositie samen: “De tijd is nu, met een expositie als deze moet je zeker geen tien jaar meer wachten.”

Op uitnodiging van Rotterdams stadsarchief Dig It Up mocht Lloyd Marengo de expositie samenstellen: “Simone da Silva is de opdrachtgever vanuit Dig It Up. Samen met Maikel Walker, Bo van Hoorn en Jade Schiff heb ik de expositie samengesteld. Samen hebben wij een gigantisch netwerk. We staan in contact met een oude én een jonge generatie dansers. Maikel is bijvoorbeeld van de oudere generatie, ikzelf ook. We zijn beiden nog actief in de dans en daardoor konden we veel mensen heel gemakkelijk bereiken. De oudere generatie heeft nog beeldmateriaal, kleding en heel veel verhalen en dat konden wij goed gebruiken. Wij kennen hen allemaal een beetje en kunnen snel aanspraak op hen maken.”

“Het is vooral beeldmateriaal dat wordt tentoongesteld. Er zijn foto’s te zien van de voormalige coffeeshop Twilight, wat een broedplaats was voor Rotterdamse hiphopcultuur. Er -zijn beelden van het HipHopHuis, beelden van International Breakdance Event (IBE) en we tonen natuurlijk heel veel foto’s van prominente groepen en dansers. Dit zijn allemaal dingen die zich in Rotterdam hebben ontwikkeld: bepaalde manieren van battlen en bepaalde concepten. Dat is allemaal terug te zien in de expositie.”

Persoonlijke sleutelmomenten worden ook belicht. “Zelf vind ik de foto’s van bijvoorbeeld de Dynamic Rockers en van de All-Star Breakers heel belangrijk. Dat waren groepen in de jaren ’80 die enorme stappen hebben gezet. Daar keek je tegenop. Die jongens hebben het destijds voor elkaar gekregen om Nederland op de kaart te zetten. Het waren zulke goede groepen. Ze werden zelfs uitgenodigd in Frankrijk. Ik vind het knap dat ze zover kwamen terwijl ze heel weinig informatie kregen over hoe het in andere landen, met name in Amerika, ging. Je zag één keer in de week eens een videoclipje en dat was het.”

“We kunnen de jongere generatie nog iets meegeven. De tijd is nu.”

Naast het vele beeldmateriaal zijn er ook voorwerpen te zien zoals kleding en prijzen. “We hebben bijvoorbeeld een shirtje van de Dynamic Rockers. Een van hen heeft dat shirtje gedragen in 1984 en daar hebben ze een battle in gewonnen. Dat shirt hebben wij liggen en hij is nog intact. Ik vind het heel bijzonder dat zo’n kledingstuk gewoon nog bestaat en in goede staat is. Die voorwerpen geven wij na de expositie netjes terug aan de eigenaar. Het is iets waar je zuinig op moet zijn. Natuurlijk zou het heel mooi zijn als we dat soort dingen op een dag kunnen archiveren en écht ergens weg kunnen zetten, maar voorlopig ligt de focus op de expositie. Ieder voorwerp heeft een eigenaar die er heel trots op is.”

Alhoewel de focus veelal ligt op beeldmateriaal, zijn verhalen ook erg belangrijk voor Lloyd Marengo. Gedurende de expositie wordt er ingezoomd op de verschillende decennia en krijgen prominente namen de kans om verhalen te vertellen over de periodes waarin zij actief waren: “Er komen verschillende dansers langs op 6 december en 10 januari die allemaal de kans krijgen ervaringen te delen. Ik vind het heel mooi dat we beelden en verhalen kunnen tonen nu het nog kan. De mannen die een grote rol hebben gespeeld in de Rotterdamse breakdance zijn er nog, en dit is een kans om de verhalen te horen uit de eerste hand. De materialen die mensen nog hebben liggen, zoals foto’s of video’s zijn er ook nog. Dat zijn dingen die je nu moet archiveren voordat het verloren gaat. De mensen die belangrijke momenten hebben meegemaakt in de Rotterdamse breakdance-geschiedenis kunnen we bij elkaar zetten. Daardoor krijgen zij de kans van alles te delen. We kunnen de jongere generatie nog iets meegeven. De tijd is nu. Hier moeten we zeker geen tien jaar mee wachten.”

Velen zullen al bekend zijn met Lloyd Marengo. Ook hij heeft namelijk een belangrijke rol gespeeld in de Rotterdamse hiphopdans en dat doet hij nog steeds. Toen Lloyd kennis maakte met breakdance was hij nog een kleine jongen: “Dat was in ’82 denk ik. Iets dat me altijd heel erg heeft bewogen was de film Beatstreet. Die film heeft enorm veel invloed op mij gehad. In Beatstreet zaten veel breakdancers en graffiti-artiesten en dat deed wat met me. Het gaf mij als Europeaan een realistisch beeld van mensen die op mij leken. Ik ontdekte toen hoe die cultuur in elkaar zat en waar het vandaan kwam. Je had in die periode niet meteen een connectie met Amerika. Ik was gewoon een Rotterdamse jongen die daar voorlopig nog lang niet naartoe ging.”

“Als ik beelden van Amerika in een videoclip of een film zag vond ik dat legendarisch. Eén keer in de week zag je een videoclipje van bijvoorbeeld The Rock Steady Crew voorbijkomen. Nou… dan keek ik mijn ogen uit! Als je het miste had je het ook écht gemist. Je moest in die tijd ergens bij zijn om het te kunnen ervaren.”

Zo vormden zijn jeugdhelden zich; door er actief naar uit te kijken. “Er waren veel dansers die een enorme indruk op mij achterlieten. Paolo Nunes bijvoorbeeld. Hij is een breakdancer en zijn ene been is korter dan de andere. Paolo woonde verderop bij mij in de straat. Het is tegenwoordig geen issue als iemand een fysieke beperking heeft, de maatschappij weet er wel mee om te gaan. Destijds was ik echter een klein jongetje en kwam ik er voor het eerst achter dat zo’n beperking bestond. Het was ongeloofwaardig om te zien hoe abnormaal goed hij kon dansen ondanks zijn beperking. Ik stond gewoon te kijken naar een tovenaar, dat was prachtig en is me altijd bijgebleven.”

Wellicht is de passie die Lloyd al zo’n veertig jaar drijft op momenten als deze ontstaan. Zonder Rotterdammers die de dans naar een ander niveau tilden, was er vandaag de dag geen expositie geweest. “Ik ervaar de laatste veertig jaar als een hele mooie tijd voor de dans. Het was een tijd die ik nooit had willen missen en als ik het over kon doen had ik alles exact hetzelfde gedaan. Ook de expositie wil je niet missen. Het is niet supergroot omdat de bibliotheek waar de expositie plaatsvindt natuurlijk ook een rustige plek moet blijven. Toch denk ik wel dat het de moeite waard is om eens te komen kijken. Zeker als je interesse hebt in de verschillende decennia en de dans ervan is het interessant om eens terug in de tijd te gaan.”

De expositie Breakin’ Rotterdam opent op zondag 22 november, 15:00 in Bibliotheektheater. Een kaartje kost je slechts € 2,50 via deze link.
De expo is daarna nog te bezoeken tot 10 januari 2021. De Centrale Bibliotheek van Rotterdam is te vinden aan de Hoogstraat 110.

Geplaatst door bowie op 21 november 2020