HIJS strijkt neer in Engelland, het thuishonk van Engel. De rapper uit Hoorn is een productieveling pur sang en dropt in mei 2012 alweer zijn tiende release. Een portret van de bevlogen liefhebber.

Ongeveer vijf jaar woont Engel nu in Amsterdam. De man die zich overal wel thuis voelt, verlaat in 2006 het vertrouwde Hoorn om zijn geluk in de hoofdstad te beproeven. In het gezellige optrekje in Amsterdam-West neemt Engel ons mee in een reis door zijn jeugd.

Hij vertelt hoe zijn liefde voor corny nummers met rap vrij snel ontstaat. Maar de tracks van Snap en Mc Hammer die hij luistert, verbleken volledig als hij in aanraking komt met het rebelse geluid van de Osdorp Posse. De energie raakt de jonge Engel en hij is meteen verkocht.

In de pubertijd belandt hij als 14-jarig jochie elke laatste donderdag van de maand in Dreadrock op de Amsterdamse wallen. Hier ziet hij zijn grote helden freestylen en waagt zich ook voor het eerst aan de mic. “Ik denk niet dat ik het zelf prettig zou vinden als mijn zoon van 14 iedere maand naar een coffeeshop zou gaan voor een optreden, maar mijn ouders zagen aan mij dat ik daar erg naar toeleefde. Sowieso hebben ze me altijd heel erg gesteund. En die steun heeft me ook wel gevormd tot de persoon die ik nu ben. Ze gunnen het me ook van harte. En nog steeds komen ze naar mijn optredens als ik in de buurt van Hoorn speel.”

De jonge Engel besluit tracks te gaan maken en op karakter ontwikkelt hij zichzelf. In Hoorn vindt hij weinig mensen om zich aan op te trekken en zijn sound blijft die eerste jaren voor eigen gevoel onder niveau. “Vanaf Engelland kreeg ik het gevoel dat ik aan het groeien was. Dat ik steady werd. En dat was ook nodig want ik word er niet gelukkig van als iets niet beter wordt of stagneert.”

Na Engelland in 2008 brengt de bedrijvige Engel elk jaar een nieuw album uit. In 2009 releaset hij ‘Geen weg terug’ en in 2010 ‘Op Karakter’. In april dit jaar volgt dan het album ‘Statler en Waldorf’. Een album dat hij samen maakt met Zeeuw Just.“Dat is me erg goed bevallen. Voor het album heb ik de meeste concepten bedacht en checkte ik meestal de beats. Dat kwam omdat Just druk was met zijn studie en ik daar dus simpelweg meer tijd voor had. Het leukste aan de samenwerking vond ik wel het bedenken van concepten samen en de wisselwerking die er dan ontstond. De track Misverstand is daar een mooi voorbeeld van.”

Engel ontmoette Just, tegenwoordig in Utrecht wonend, op weg naar het Duitse festival Splash. “Met hem klikte het gelijk goed. Een jaar later zaten we weer samen op de camping en heb ik hem na enkele dagen goed doorhalen gevraagd of hij mijn back up wou worden. En nog een jaar later hebben we besloten om samen een album te maken.”

En zo geschiedde. Engel is vanaf de begintijd van de Nederlandstalige hiphop al een fervent partybezoeker. Hij legt het bezoek uit hoe hij tegen de hedendaagse hiphop en alles erom heen aankijkt.

“Ik check veel. Maar niet heel veel kan me bekoren. Waar ik graag naar kijk en luister is een beetje een mengelmoes; skills, gasten die echt goed kunnen rappen, gemengd met een niet al te commerciële houding. Vroeger moest ik vooraan staan en stagediven, tegenwoordig sta ik achterin de zaal het rustig te bekijken. Ik kan daar heel erg van genieten. Destijds waren heel veel shows gewoon zwarte gaten omdat ik dan zoveel gezopen had, dat was gewoon zonde.”

Hij vervolgt zijn betoog. “In de jaren 90 zijn wat mij betreft de beste platen uitgekomen. Die waren veel rauwer dan nu en minder gepolijst. Ik hou niet zo van het gemaakte gedoe. Ik ben allergisch voor het heel erg gelikte, als ze zien dat het succes heeft en ze dat gaan kopiëren. Maar het maakt me niet bitter en ik veroordeel het ook niet. Ik zie hoe het gaat en ik volg mijn eigen pad daarin. Ik ben altijd eigenzinnig geweest en heb mijn eigen keuzes gemaakt. Ik ben nooit blind achter iets aan gelopen.”

Stiekem geniet Engel wel van de explosieve groei en ontwikkeling die hiphop de laatste jaren heeft doorgemaakt. “Eigenlijk vind ik het alleen maar leuk dat hiphop zo groot is geworden. Ik kan wel hypocriet zeggen dat dat niet zo is maar je houdt ervan dus je wilt dat het populair is. Bovendien geef ik workshops en verdien ik er dus ook mijn geld mee. En ik vind het iedere keer een uitdaging om met een klein budget iets uit te brengen.”

De volgende release van Engel staat al weer snel op de kalender. 1 mei 2012 moet zijn tiende album uitkomen. Een album, zonder Just ditmaal, maar wel weer met veel featurings. “Dat was eigenlijk niet de bedoeling maar ik vind zoveel dingen tof. Zo heb ik een track opgenomen met Apathy, een Amerikaanse undergroundgast en zo zullen er meer featurings zijn. Ik ben al vijf maanden dagelijks met het nieuwe album bezig. En ik vertel je, dat gaat hem worden. Dat wordt mijn definitieve doorbraak, haha.”

Engel heeft gekozen voor een soort verkiezing om de albumsamenstelling te bepalen.“Ik heb nu 14 tracks af en ik wil er nog ongeveer 14 bij maken. Ik heb voor dit album besloten om een aantal mensen in de hiphopwereld de nummers te laten horen voor de release. Zij mogen feedback geven en een lijstje maken wat ze op de cd willen. Ik ga natuurlijk niet alles aannemen, maar ik heb de tracks nu al zo veel geluisterd dat ik het zelf niet zo goed meer kan beoordelen. Bij iemand die ze voor de eerste keer hoort, komt het anders over.”

Iemand die op het album zeker zijn opwachting maakt is Per.verz. Met hem nam Engel zes tracks op, waarvan er mogelijk dus enkele afvallen. In tegenstelling tot de nummers van Per.verz, kennen de tracks van Engel vrijwel altijd een positieve inslag. Op zijn nieuwe album heeft hij daar dan ook een nummer aan besteed.

“Die track heet Pijn en ellende. Daarin omschrijf ik, met een knipoog, dat ik meer pijn en ellende wil ervaren zodat ik meer tracks kan maken. Feit is dat je over ellendige zaken makkelijker schrijft. Gelukkig heb ik nog wel genoeg onderwerpen kunnen aansnijden waarmee mensen zich kunnen identificeren. Als ik met zaken aankom die niet waar zijn dan prikken ze daar toch wel doorheen. Ik probeer het zo dicht mogelijk bij mezelf te houden of in een andere rol te stappen waarin het heel duidelijk is dat ik in een andere rol zit.”

Engel staat positief in het leven. Een man die een gelukkige jeugd heeft gekend en vaak pas nare tracks schrijft als het in de liefde fout gaat. “Dat is de pijn en ellende waar ik het over had. Dan komt de duivelse kant in Engel wat meer naar boven. Maar ik heb nu al drie jaar met mijn meisje dus daar heb ik de laatste twee cd’s niets meer over geschreven. Daar baal ik ontzettend van, haha.”

De toekomst ziet Engel zonnig tegemoet. Na de release in mei wordt ook al voorzichtig nagedacht over een nieuw album met Just. Engel denkt namelijk nog lang niet aan zijn hiphoppensioen. “Ik zie geen reden om niet nog jaren door te gaan. Verder vind ik het zelfs fijner, nu ik workshops geef, dat ik wat ouder ben. Het moet in ieder geval niet zielig worden en ik wil altijd trouw blijven aan mezelf.”

Pics door Lotte van den Acker

Meer Interviews