Dat commercieel succes niet altijd de hoogste prioriteit heeft binnen de Friese hiphopscene, werd al duidelijk toen we in 2013 een aantal sleutelspelers uit het hoge Noorden interviewden. Toch is er met Straight Up! Hiphop een mooi en eigenzinnig platform ontstaan waarop zowel jong talent gestimuleerd wordt als oude helden met gejuich worden ontvangen. Zo vond de Canadese rapper Madchild zijn optreden in 2016 in Drachten zo gezellig dat ‘ie aanstaande zaterdag 12 mei graag terugkomt naar Poppodium Iduna. Wij spraken met organisator, host en dj Leonard Lap a.k.a. DJ KrisiZ over het vallen en opstaan bij het organiseren van hiphopevents in Friesland, dj’en voor Snak The Ripper en de zwakke knieën van Ill Bill.

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Leonard Lap. Ik ben getrouwd en heb een zoon en ben afkomstig uit Ureterp, een klein dorp in Friesland, pal naast Drachten, waar ik ben opgegroeid. Ik ben sergeant verbindingsdienst bij de Koninklijke Marine in in mijn vrije tijd ben ik hiphopscout voor Poppodium Iduna. Daarbij werk ik samen met Dirk van der Klooster, voor het boeken van hiphopshows. Bij de hiphopheads sta ik beter bekend als DJ KrisiZ.

Dat klinkt als een druk leven. Wat doet een hiphopscout precies?
“Ik gooi hengeltjes uit naar verschillende boekingskantoren en managements. Zo probeer ik toffe underground hiphopacts te boeken, die passen bij ons concept Straight Up! Hiphop, de noemer waaronder we de shows presenteren. Daarnaast doe ik bij de events ook een deel artiestenbegeleiding en podiummanagement en ben ik ook vaak DJ op de avonden zelf.”

“Shows waar maar tien man op af kwam waren helaas regelmatig aan de orde.”

Hoe is Straight Up! Hiphop ontstaan?
“Na enkele missies gedraaid te hebben bij de marine, besefte ik dat we hier alles kunnen doen wat we willen. In Nederland bedoel ik dan. Een missie anti-piraterij bij Somalië deed me dat het sterkst beseffen. Ik besloot weer een dj-set te kopen, aanvankelijk om mijn oude hobby weer op te pakken. Vol goede moed nam ik in 2011 contact op met Teunis Spits, destijds programmeur van Iduna. Hij gaf me meteen een kans. Ik mocht draaien tussen de show door bij Sticks & A.R.T. Dat beviel van beide kanten goed, dus daarna ook bij Kraantje Pappie en vervolgens vroeg Teunis mij of ik niet shows wilde organiseren in het kleine café-gedeelte van Iduna. Ik heb daar talentenshows neergezet met drie acts, dj’s tussendoor en een open mic.”

En dat ging goed?
“Ja, die shows sloegen aan, waardoor ik me langzaam een beetje meer mocht gaan bemoeien met nationale acts die we konden gaan boeken. Toen is Straight Up! Hiphop From The North geboren, later hebben we dat verkort naar Straight Up! Hiphop. Twee enthousiastelingen hielpen me; Gino van Oostrom en Sander Drenth.”

Die samenwerking smaakte naar meer?
“Zeker! Teunis zag mijn enthousiasme en ik begon te voelen dat dit weleens meer kon worden dan ik voor mogelijk hield. Maar het was wel vallen en opstaan. Soms hadden we een succesvolle avond en draaiden we de keer daarna weer verlies. Shows waar maar tien man op af kwam waren helaas regelmatig aan de orde.”

Maar je gaf niet op.
“Nee man. In 2015 had ik voor het eerst goed beet. Rakaa van Dilated Peoples deed toen het management van Madchild en hij hapte. Sinds die dag boeken we internationaal en loopt mijn mailbox vol.”

Hoe ging dat?
“Ik had zelf de lijnen uitgezet; gewoon brutaal mailen en uitleggen wie je bent. Maar ja, ik moest natuurlijk wel vertellen dat we her geen zaal hebben zoals een Melkweg of Paradiso. En dat we geen grote stad zijn met een bereik zoals Groningen dat heeft. Dus je moeten open kaart spelen en eerlijk zijn. Kennelijk voelden ze dat, ze wilden het wel proberen.”

“Madchild verbaasde zich over de rust hier en vond Drachten geweldig.”

Wat was hun reactie toen ze eenmaal ter plekke waren?
“Madchild verbaasde zich over de rust hier. Hij vond het dorp geweldig en was vooral lovend over hoe we hier wonen. De zaal, die toen net vernieuwd was, vond hij geweldig, net als het geluid. Veel mensen die die avond kwamen kenden de beste man eigenlijk niet eens, maar hij gaf gelukkig een dikke show waardoor mensen vertrouwen kregen in Straight Up.

Ze kwamen meer omdat er een hiphopact stond dan voor Madchild zelf? Dat is wel hardcore…
“Ja, maar ik denk wel dat het meehielp dat we in Friesland al een tijdje geen internationale hiphopacts hadden gehad. Daardoor hadden mensen toch zoiets van; we moeten dit even gaan checken!”

En Madchild komt terug! Wat verwacht je van aanstaande zaterdag?
“We zijn zeer positief. De voorverkoop gaat goed, ik verwacht meer publiek dan destijds. Mensen zijn fan geworden na het eerste bezoek, dat valt op. Zij nemen dan ook weer een heel nieuw publiek mee.”

Wat is het tofste dat je hebt meegemaakt met een artiest toen hij in Friesland was?
“Je maakt eigenlijk best veel mee als je dit doet, zeker als je de artiesten ook begeleid. Zelfs de nare dingen zijn achteraf lachen, maar het hardste was dat Snak The Ripper me ter plekke vroeg of ik voor hem wilde draaien. Ik mocht improviseren met een gescratcht intro en het publiek ging uit zijn dak. Snak zelf was ook flink tevreden en ik had nog nooit zo’n toffe avond gehad. Er was zelfs een fan overgevlogen uit Engeland die zijn persoonlijke bierkoerier was geworden. Die man bleef ons de hele avond maar Corona’s brengen. Dus tijdens de show moest ik plassen als een gek. Maar die show bleef maar doorgaan en doorgaan…

“Ik vroeg: ‘Heeft Ill Bill last van zijn knieën of hebben zijn knieën last van hem?'”

Hahaha, man man…
“En Ill Bill, die boos was omdat hij één verdieping hoger dan gepland in het hotel moest slapen. Er was geen lift, maar hij -toch best wel een stevige kerel, om het zacht uit te drukken- had last van zijn knieën, volgens zijn management. Dus ik stelde een wedervraag; heeft hij last van zijn knieën of hebben zijn knieën last van hem? Het drinken van die manager sproeide zowat uit zijn neus. Het is maar goed dat Bill dat zelf niet heeft gehoord.”

Is een hiphopshow in Friesland heel anders als eentje in de Randstad?
“Ik denk het wel. De verwachtingen zijn heel anders. Rauwe hiphopshows deden het hier altijd al beter dan de ‘rustigere’ acts, als je begrijpt wat ik bedoel. Osdorp Posse verkocht hier al uit. Hier willen ze harde muziek horen.”

In 2018 haalden jullie al Merkules, binnenkort Madchild en eind juni komt La Coka Nostra. Nog meer verrassingen in petto voor dit jaar?
“Helaas kan ik daar nog niet veel over zeggen. Om geruchten te voorkomen, maken we alles pas bekend als het defintief is. Maar we zijn bezig met een aantal vette acts, plus we maken misschien wel een klein uitstapje naar het urban-genre, voor een ander publiek. En samen met Vinyl Destination, Crucial Events en Slingegang organiseren we een block jam op 7 juli. Gewoon, omdat we de hiphopcultuur proberen te promoten. Lekker jammen, graffiti maken, breaken, over hiphop praten en gewoon elkaar weer zien. De heads uit het Noorden zijn aardig bekend bij elkaar en het zijn juist dat soort meetings die ons verbinden.”

“Als ik in ons dorp vertel dat ik zoveel bezig ben met hiphop, kijken ze me vreemd aan.”

Als ik het zo hoor leeft hiphop zeker in Friesland…
“We doen ons best. We hebben dat soort meetings nodig, als niche-genre. Ik bedoel, als ik in ons dorp vertel dat ik zoveel bezig ben met hiphop, kijken ze me vreemd aan. Ze zeggen er weinig over, maar je voelt wel een beetje wat ze denken. Er zijn nog steeds vooroordelen, al spreken ze dat niet zo uit. Rock, dance of piratenmuziek is hier nog steeds veel populairder en die events trekken veel publiek. Daarom denk ik dat het voor hiphopliefhebbers belangrijk is om te meeten. Om de cultuur in leven te houden.”

Waar zie je Straight Up! Hiphop over vijf jaar staan?
“Dan hoop ik toch wel gegroeid te zijn. Ik wil niet te snel, want dat is een grote valkuil. Dat resulteert vaak in falende concepten. Als ik kijk naar de festivals die hier groot zijn geworden, die zijn ook allemaal klein begonnen. Maar eerst wil ik dat mensen weten dat de feesten die we organiseren staan als een huis en beginnen aan een klein festival. The Funky Fresh Block Jam is eigenlijk stiekem het begin, puur om te checken welk animo ervoor is. Uiteindelijk hoop ik dat er ooit een groot Noordelijk hiphopfestival komt, in samenwerking met enkele gevestige organisaties zoals bijvoorbeeld Straight A’s, Homebase en Vinyl Destination.”

Wie zou je daar neerzetten?
“Mijn droomacts? Cypress Hill, dat zou echt te gek zijn. Of Run The Jewels, dat is nu wel mijn favoriete act. En als Def P het ooit doet, zou een Osdorp Posse-reünie toch ook wel hoog op mijn verlanglijst staan.”

Twee tickets winnen voor Madchild in Iduna, Drachten op a.s. zaterdag 12 mei? Laat ons in de comments weten waarom jij ze verdient en wie weet zie jij de levendigheid van de Friese scene dit weekend in real life! Alle info over de show lees je hier.

Meer Interviews